Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Aφροδίτη και Άδωνης








Ο Άδωνης ήταν ένας πανέμορφος νεαρός ,τον οποίο τον είχαν ερωτευτεί τόσο η Αφροδίτη όσο και η θεά Περσεφόνη,σύζυγος του θεού του κάτω κόσμου Άδη.


Όταν ο Άδωνης διάλεξε την Αφροδίτη,η Περσεφόνη εξαγριώθηκε και ενημέρωσε τον Άρη-ο οποίος ήταν ακόμη ερωτευμένος με την Αφροδίτη-σχετικά με το ειδύλλιο.Τυφλωμένος από την ζήλια του,ο Άρης έστειλε έναν αγριόχοιρο να σκοτώσει τον Άδωνη,,ο οποίος κατά συνέπεια και προς μεγάλη χαρά της Περσεφόνης μεταφέρθηκε στον κάτω κόσμο..


Η Αφροδίτη μη θέλοντας  να χάσει τον Άδωνη,παρακάλεσε τον Δία να φέρει πίσω τον νεαρό.Ο Δίας έλαβε υπόψη του και τις δύο πλευρές,και αποφάσισε να προχωρήσει σε ένα συμβιβασμό.:

Κάθε χρόνο ο Άδωνης θα έμενε για έξι μήνες στον κάτω κόσμο,κοντά στην Περσεφόνη,και τους υπόλοιπους έξι μήνες θα γυρνούσε στη γη,στο πλάι της Αφροδίτης.






Read more »

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Eντοπίστηκε παρατηρητήριο που συνδέεται με την λατρεία του ηλίου.

 Μια  ομάδα αρχαιολόγων εντόπισαν  ένα αστρονομικό παρατηρητήριο που συνδέεται με τη λατρεία του Ήλιου στην περιοχή Cerro de Coamiles, ένα από τα κορυφαία κέντρα της περιοχής Aztatlán  *( 850/900-1350 π.Χ) που ο πολιτισμός βρίσκεται στην κεντρική ακτή της Nayarit, στο Δυτικό Μεξικό.  

Ο  Mauricio Garduno Ambriz,  αρχαιολόγος στο Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας (INAH) National Institute of Anthropology and History ), δήλωσε ότι το  Παρατηρητήριο αποτελεί μέρος ενός τελετουργικού αρχιτεκτονικού συγκροτήματος που χτίστηκε για να καταγράψει τη διέλευση του ήλιου στον ουρανό κατά τις ισημερίες.

Κατακόρυφη στήλη που χρησιμοποιήθηκε ως παρατηρητήριο

 Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας αντιπροσωπεύει μια σημαντική πρόοδο στην κατανόηση του συμβολισμού που χρησιμοποιήθηκε στην περιοχή Aztatlán  η οποία συνδέεται με το ηλιακό ημερολόγιο του τελετουργικού ετήσιου κύκλου  που αυτό συνδέεται με τη γεωργία.

Η  έρευνα στο Cerro de Coamiles που  άρχισε το 2005 και συνεχίζεται ακόμη, με επίκεντρο τα ανώτερα στρώματα  που βρίσκονται στη νοτιοδυτική πλευρά του λόφου, όπου εκεί ανακαλύφθηκε ένα κλιμακωτό σύστημα το οποίο ήταν  μέρος της κύριας τελετουργίας στο κέντρο του ναού.


Ο ηλιακός θεός Xipe Totec
 Οι κάτοικοι του Cerro de Coamiles είχαν τροποποιήσει  το πάνω μέρος του λόφου,και είχαν τεμαχίσει τους βράχους,έτσι ώστε να τεμαχίζουν κάθετες γραμμές,το οποίο χρησίμευσε ο ηλιακός δέκτης.


 Η συμβολική σημασία της ισημερίας,στις  παράκτιες περιοχές της  Aztatlán,επιβεβαιώνεται μέσω της γλυπτικής του θεού ήλιου με το όνομα   xipe Totec *,που συνδέεται με την εαρινή ισημερία,και απεικονίστηκε σε κεραμικά δοχεία τα οποία χρησίμευσαν για τελετουργικούς σκοπούς.

 
Η Β,ακρόπολη στην κορυφή του Cerro de Coamiles



*Aztlan, [ast͡ɬa ː n] ) είναι το θρυλικό πατρογονικό σπίτι του Αζτέκων 

*Στην μυθολογία των Αζτέκων  ο xipe Totec ,ήταν ο θεός της γεωργίας,της βλάστησης,
της άνοιξης, της  χρυσοχοΐας ,της  αργυροχοΐας.
Read more »

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Ελληνικά γράμματα σε αρχαία κρύπτη στο Σουδάν

Mια ομάδα αρχαιολόγων,ανέφεραν ότι ανακάλυψαν μια αρχαία κρύπτη  στο Σουδάν,που περιέχει μουμιοποιημένα όργανα - σώματα ,και οι τοίχοι καλύπτονται με αινιγματικές περιγραφές.Το κείμενο φαίνεται ότι έχει γραφτεί,για την προστασία των ατόμων που βρίσκονταν μέσα στην κρύπτη,οι οποίοι βρίσκονται ανάμεσα από έναν ισχυρό θρησκευτικό ηγέτη.

  Η κρύπτη που χρονολογείται από το 1100 μ.Χ., ανακαλύφθηκε από μια ομάδα αρχαιολόγων από το Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας.



Ελληνικά γράμματα 

Η οροφή, το δάπεδο και οι  τοίχου του τάφου είναι πλήρως καλυμμένοι με επιγραφές από μαύρο μελάνι πάνω σε ένα λεπτό στρώμα ασβέστη, γραμμένο στα ελληνικά και στα Κοπτικά, το τελικό στάδιο της αιγυπτιακής γλώσσας.

 Οι καταχωρήσεις στην κρύπτη,είναι από τα Ευαγγέλια του Λουκά  του Ιωάννη, του Μάρκου και του Ματθαίου,τα οποία συνδέονται από μια σειρά από μαγικά ονόματα,και μια προσευχή αφιερωμένη στην Παναγία.


JOHN

Ο συγγραφέας των επιγραφών υπογράφει σαν   «JOHN,ο οποίος έχει αφήσει την επιγραφή του σε τρείς ή τέσσερις τοίχους,

<<Θα ενδιαφέρονταν να διασφαλίσουν όχι μόνο τον τάφο,αλλά αυτοί που είχαν θαφτεί κατα την ευαίσθητη περίοδο από την στιγμή του θανάτου εως την άφιξή τους μπροστά στον θρόνο του θεού>>.γράφει ο Adam Lajtar, από  το Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας, και ο Jacques van der Vliet, από το Πανεπιστήμιο του Leiden, και το άρθρο εμφανίστηκε στο τελευταίο τεύχος του πολωνικού περιοδικού Αρχαιολογίας. 


  
Η μελέτη για την αποκωδικοποίηση της επιγραφής είναι ακόμη σε εξέλιξη και μια πλήρη καταγραφή των κειμένων και συμπερασμάτων  μπορεί να γίνει μόνο στο εγγύς μέλλον<<Είναι πολύ σκληρή δουλειά.Οι επιγραφές είναι σε πολύ κακή κατάσταση>>λέει ο Δρ Grzegorz Ocha από το Τμήμα Παπυρολογίας, του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας.
 
 Κατά τη γνώμη του, μια από τις πιο ενδιαφέρουσες επιγραφές είναι η προσευχή στον Αμνό του Θεού, που είναι γραμμένος στα ελληνικά, γεγονός που αποδεικνύει ότι αυτή ήταν η γλώσσα που χρησιμοποιείται στη μεσαιωνική Νουβία πολύ περισσότερο στα βυζαντινά εδάφη που είχαν κατακτηθεί  από τους Άραβες.


 Μέσα στην κρύπτη βρέθηκαν φυσικά μουμιοποιημένα οστά-σώματα από επτά άτομα.Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, ένα από τα όργανα πρέπει να ανήκουν στον Επίσκοπο Γεώργιο, ένας από τους πιο ισχυρούς θρησκευτικούς ηγέτες του αρχαίου βασιλείου της Makuria Ο επιτάφιος του, που βρέθηκε στην περιοχή της κρύπτης, λέει ότι πέθανε το 1113 μ.Χ., σε ηλικία 82 ετών.




Παρ`όλο τα ρούχα από τις μούμιες διατηρούνται  σε κακή κατάσταση,οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες ήταν ντυμένοι με λινά ενδύματα.Και μερικοί από αυτούς φορούσαν και σταυρό.

<<Μετά την τελευταία ταφή, η κρύπτη σφραγίστηκε για πάντα.Η είσοδος στον ταφικό θάλαμο κλείστηκε   με κόκκινα τούβλα,δεμένα με κονίομα λάσπης>>έγραψε ο Wlodzimierz Godlewski, σημερινός διευθυντής της αποστολής της ομάδας  στην Dongola.


Συμπεράσματα έρευνας

Τα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, είναι αποτέλεσμα πολύχρονης μελέτης.Στην πραγματικότητα, η κρύπτη βρέθηκε για πρώτη φορά το 1993 από την Πολωνική αποστολή στη Dongola. Ωστόσο, ποτέ δεν έχει ανασκαφεί μέχρι το 2009. Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών, οι οργανισμοί αφαιρέθηκαν και μελετήθηκαν,καθαρίστηκαν οι τοίχοι της κρύπτης,οι επιγραφές καταγράφτηκαν,για να μελετηθούν με λεπτομέρεια.

Read more »

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Ο Σωτήρης Γλυκοφρύδης στην Σφαίρα Της Έρευνας (Σάββατο 22/02 Στις 22:00)

Από την  επίσημη ιστοσελίδα του κ.Γλυκοφρύδη.


Φιλοσοφία και συγγραφικό έργο
Λόγω της φύσεως της εργασίας μου πάνω στον ανθρώπινο πόνο, στράφηκα σε ένα σημαντικό παράγοντα που επηρεάζει τη βιολογική συμπεριφορά, η λεγόμενη «ζωτική ανησυχία». Αυτή με τη σειρά της με κατεύθυνε στο ψυχογενές υπόστρωμα της ζωής, όπως αυτό εκφράζεται με τη φιλοσοφία, με την έννοια της στάσης ζωής. Το πρώτο συμπέρασμα που εξήχθη ήταν ότι ο άνθρωπος άγεται και φέρεται από ένα μίγμα φιλοσοφικών ιδεών, των οποίων η ιστορική πηγή εντοπίζεται τον 6ο π.Χ. αιώνα. Ένα δεύτερο, ότι υφίσταται η επαναληπτικότητα ενός σταθερού μοτίβου. Κι ένα τρίτο, ότι δεν υπάρχει αντικειμενική προσέγγιση και σφαιρικότητα στη γνώση. Ως εκ τούτω, ξεκίνησα τη συγγραφή του πρώτου μου φιλοσοφικού βιβλίου στα πλαίσια της αυτογνωσίας, με τίτλο βιβλίου "6ος π.Χ. αιώνας - η αρχή της μετακύλησης των Ιδεών σε Ανατολή και Δύση" που εκδόθηκε το 2005 απο τον εκδοτικό οίκο "Αλκυών", με σκοπό να προσδώσει στον άνθρωπο μια γνωσιολογική πλατφόρμα.
Κατά τη διάρκεια της συγγραφής του βιβλίου, το οποίο στην ουσία αποτελεί ένα ημερολόγιο και ψυχογράφημα της ανθρωπότητας του άνθους του καρπού των κλασικών χρόνων από την Κίνα ως την Κεντρική Ευρώπη, συνάντησα ένα σημαντικό φιλόσοφο ο οποίος διαπίστωσα ότι δεν ήταν όπως θα έπρεπε μεταφρασμένος και φυσικά κατανοημένος στο βαθμό που θα έπρεπε. Ήταν ο Παρμενίδης, ο πνευματικός πατέρας του όντος των τέλειων ιδεών του Πλάτωνα και ο δημιουργός του μηχανισμού της συλλογιστικής του Αριστοτέλη. και όχι μόνον, αλλά και του Λεύκιππου, μέχρι το Σωκράτη. Μετέφρασα το κείμενο και καθώς τον θεώρησα εξαιρετικά χρήσιμο για την εποχή μας, προχώρησα στην έκδοση δυο βιβλίων με τίτλο "Το Φως του Παρμενίδη" που αποτείνεται στο ευρύ κοινό και το "Σπουδή στον Παρμενίδη" για τους ειδικούς, που εκδόθηκαν το 2009 και 2010 αντίστοιχα απο τον εκδοτικό οίκο "Εκάτη". Και τα δυο επαναπροσδιορίζουν τη ζωή και προσδίδουν σημαντικά στοιχεία αυτογνωσίας και φιλοσοφικού στοχασμού για τη φύση και τη θέση μας στον κόσμο.

Καθώς πιστεύω ότι το θεραπευτικό υπόβαθρο της κάθε πρακτικής πρέπει να στηρίζεται στη γνώση, όσο αυτή και να είναι ιδεαλιστική ή πραγματική, ασχολούμαι με τη συγγραφή ενός ακόμη βιβλίου, το οποίο θέλω να πιστεύω ότι θα είναι χρήσιμο στον προσδιορισμό της ζωής και στην σωματοψυχική υγεία.
Αρθρογραφώ επίσης σε διάφορα blogs και ελεύθερα μέσα ενημέρωσης.
Read more »

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Eλληνικός οικισμός αποκαλύφθηκε στο Ισραήλ (φώτο)

 Οι Ισραηλινές αρχές αρχαιοτήτων ανακοίνωσαν ότι ,οι εργασίες που έκαναν  για αγωγούς φυσικού αερίου,αποκάλυψαν ένα αγροτικό οικισμό,που έφθασε στην μεγαλύτερη ακμή της τον 3οπ.Χ αιώνα,όπου η περιοχή  ήταν υπό την δυναστεία των Σελευκιδών.



Η ανακοίνωση του Υπουργείου εξωτερικών του Ισραήλ χωρίς να κάνει αναφορά σε Ελληνικό οικισμό
Όπως και πολλά άλλα αγροτικά χωριά στο Ισραήλ, η περιοχή εγκαταλείφθηκε κάποια στιγμή τον πρώτο αιώνα π.Χ., όταν ο Ηρώδης έγινε βασιλιάς.<<Το φαινόμενο της εγκατάλειψης των χωριών και το αγροκτημάτων,όταν άρχισε η βασιλεία του Ηρώδη,συνέβη σε πολλές περιοχές της Ιουδαίας >>δήλωσε η περιφερειακή αρχαιολόγος Yuval Baruc  σε δήλωσή της στην επίσημη ιστοσελίδα αρχαιολογίας του Ισραήλ.<<Και αυτό μπορεί να σχετίζεται με τα τεράστια οικοδομικά έργα του Ηρώδη στην Ιερουσαλήμ,και κυρίως με την κατασκευή του όρους του Ναού,και την μαζική μετανάστευση των κατοίκων στην πρωτεύουσα για να εργαστούν σε αυτά>>

Αεροφωτογραφία του οικισμού χρονολογίας 2.300 ετών π.Χ ((φώτο αρχή αρχαιοτήτων Ισραήλ)
Το όνομα του οικισμού δεν είναι γνωστό,και βρίσκεται στην οροφή ενός λόφου,900 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας,με επιβλητική θέα στην γύρω περιοχή.Αυτές οι μεγάλες εκτάσεις γης,χρησιμοποιήθηκαν για να καλλιεργούν περιβόλια και αμπέλια,που ήταν το οικονομικό στήριγμα των κατοίκων της πόλης.

Αυτές οι μεγάλες εκτάσεις γης χρησιμοποιήθηκαν για να καλλιεργούν περιβόλια και τα αμπέλια, το οικονομικό στήριγμα των κατοίκων της περιοχής.

Read more at: http://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=el&rurl=translate.google.com&sl=auto&tl=el&u=http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/2300-year-old-village-discovered-outside-jerusalem/2014/02/18/&usg=ALkJrhjk-ga7jDwMDwZNwEXswiBpv4tKKQΑυτ΄λε
υτές οι μεγάλες εκτάσεις γης χρησιμοποιήθηκαν για να καλλιεργούν περιβόλια και τα αμπέλια, το οικονομικό στήριγμα των κατοίκων της περιοχής.

Read more at: http://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=el&rurl=translate.google.com&sl=auto&tl=el&u=http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/2300-year-old-village-discovered-outside-jerusalem/2014/02/18/&usg=ALkJrhjk-ga7jDwMDwZNwEXswiBpv4tKKQ
υτές οι μεγάλες εκτάσεις γης χρησιμοποιήθηκαν για να καλλιεργούν περιβόλια και τα αμπέλια, το οικονομικό στήριγμα των κατοίκων της περιοχής.

Read more at: http://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=el&rurl=translate.google.com&sl=auto&tl=el&u=http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/2300-year-old-village-discovered-outside-jerusalem/2014/02/18/&usg=ALkJrhjk-ga7jDwMDwZNwEXswiBpv4tKKQ




Ο Ηράκλειτος ερεύνησε περαιτέρω το θέμα,ρωτώντας,ψάχνοντας,και ανακαλύψαμε (φθάσαμε) στην επίσημη ιστοσελίδα του Ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών που με ημερομηνία 18/02/2014 ,έχει σχετικό άρθρο με τίτλο :

2300 ετών χωριό ανακαλύφθηκε κοντά στην "Burma Road" στον δρόμο Μπούρμα.

Αεροφωτογραφία του χώρου ((φώτο αρχή αρχαιοτήτων Ισραήλ)
<Gas Lines ξεκίνησε ένα μακροπρόθεσμο έργο 35 χιλιομέτρων,στην παράκτια πεδιάδα στα περίχωρα της Ιερουσαλήμ.

Οι ανασκαφές οι οποίες καλύπτουν 750 τετραγωνικά μέτρα αποκάλυψαν έναν μικρό αγροτικό οικισμό,με λίγα πέτρινα σπίτια και  στενά σοκάκια.Δεν είναι γνωστό γιατί εγκαταλείφθηκε η περιοχή,αλλά πιθανόν να σχετίζονται με οικονομικά προβλήματα,και όχι σε ένα βίαιο περιστατικό.



Νόμισμα από την εποχή του Αντίοχου Γ (φώτο αρχή αρχαιοτήτων Ισραήλ
 Οι ανασκαφές έδωσαν πολλά και ποικίλα ευρήματα από όλες τις περιόδους,συμπεριλαμβανομένου βασάλτη και ασβεστόλιθου,εργαλεία φρεζαρίσματος,γλάστρες, αγγεία μαγειρέματος, βάζα για την αποθήκευση υγρών (λάδι και κρασί) λάμπες πετρελαίου κεραμικού για οικιακή χρήση και πάνω από εξήντα νομίσματα μεταξύ και αυτό του βασιλιά Αντίοχου του Γ` και του Ιουδαίου βασιλιά Hasmonean King Alexander Jannaeus (103 π.Χ. έως το 76 π.Χ)

Υπό το φως των ευρημάτων η αρχή αρχαιοτήτων του Ισραήλ και το  INGL,αποφάσισαν ότι τα σχέδια των μηχανικών για το φυσικό αέριο πρέπει να αναθεωρηθούν παρακάμπτοντας την περιοχή,και να διατηρήσουν το χώρο ως αρχαιολογικό πάρκο για το κοινό.


Συνεχίσαμε τις έρευνες και διαπιστώσαμε ότι πλην του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Αμερικής που κάνει αναφορά σε Ελληνικό οικισμό,όλες οι άλλες ιστοσελίδες δεν αναγράφουν πουθενά την <<καταγωγή>> του αγροτικού χωριού.
Τα συμπεράσματα δικά σας.




Read more »

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Η μουσική αναμέτρηση του Μαρσύα με τον Απόλλωνα

Ο Μαρσύας ήταν σάτυρος (μισός τράγος μισός άνθρωπος και φημισμένος μουσικός).Είχε ανακαλύψει την διπλή φλογέρα,με την οποία γοήτευε όποιον άκουγε τη μουσική της.Ήταν τόσο σίγουρος για το μουσικό του ταλέντο,που αποφάσισε να δείξει μια και καλή την υπεροχή του,προκαλώντας τον Απόλλωνα σε μια μουσική αναμέτρηση.




Ο Απόλλωνας συμφώνησε,θέτωντας όμως έναν όρο : ο νικητής θα μπορούσε να τιμωρήσει τον ηττημένο με όποιο τρόπο ήθελε. Ο Μαρσύας συναίνεσε και η αναμέτρηση ξεκίνησε.Στην αρχή έπαιξαν εξίσου τέλεια- κανένας δε μπορούσε να αποφασίσει ποιος ήταν  ο νικητής.


Στη συνέχεια όμως ο Απόλλωνας, έβαλε ένα νέο όρο :θα έπρεπε να παίξουν μουσική ανάποδα.Αυτό ευνοούσε τον Απόλλωνα,μια και η λύρα ήταν πολύ πιο εύκολη να παιχτεί μ`αυτόν τον τρόπο παρά η φλογέρα,κι έτσι ανακηρύχθηκε νικητής. 



Η τιμωρία του Μαρσύα ήταν να δεθεί σε ένα πεύκο και να γδαρθεί ζωντανός.












Read more »

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Ανακαλύφθηκαν πολιτιστικοί δεσμοί των λαών της Ν.Ευρώπης με την αρχαία Ιορδανία.

Νέα ευρήματα υποστηρίζουν τη θεωρία,ότι ομάδες οι λεγόμενοι λαοί της θάλασσας (Sea Peoples),μετανάστευσαν στο Tell Abu al-Kharaz.Προέρχονται από την Νότια και Ανατολική Ευρώπη και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου σε όλη τη διαδρομή προς την Κοιλάδα του Ιορδάνη.

Άνοιγμα πόρτας μεταξύ δύο δωματίων στο κτίριο του 1.100 π.Χ
  «Έχουμε αποδείξεις ότι ο πολιτισμός από τη σημερινή Ευρώπη εκπροσωπείται στο Tell Abu al-Kharaz. Μια ομάδα των Λαών της Θάλασσας που έχουν  ευρωπαϊκή καταγωγή, η φυλή των Φιλισταίων, εγκαταστάθηκαν στην πόλη », λέει ο Peter Fischer «Βρέθηκαν για παράδειγμα αγγεία που μοιάζουν με αντίστοιχα από την Ελλάδα και την Κύπρο όσον αφορά τη μορφή και τη διακόσμηση, καθώς επίσης και αργαλειούς με κυλινδρικούς σταθμούς,  για την παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων που θα μπορούσε να βρεθεί στην κεντρική και νοτιοανατολική Ευρώπη περίπου την ίδια εποχή"

 Το Tell Abu al-Kharaz. βρίσκεται στην κοιλάδα του Ιορδάνη, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ στη Δυτική Όχθη.Είναι πολύ πιθανόν να αντιστοιχεί στη βιβλική πόλη Jabesh Gilead.Οι αρχαιολόγοι του   Swedish Jordan Expedition, έχουν διερευνήσει την πόλη, η οποία ιδρύθηκε το 3200 π.Χ. και είχε διάρκεια σχεδόν 5 000 χρόνια. Η πρώτη ανασκαφή έγινε το 1989 και η πιο πρόσφατη το φθινόπωρο του 2013. Συνολικά, έχουν ολοκληρωθεί 16 ανασκαφές.

Ανακατασκευή στο κτίριο του 1.100 π.Χ

<< Έχουν εξαιρετικά καλά διατηρημένες  πέτρινες κατασκευές που έχουν βρεθεί  κατά τη διάρκεια των ανασκαφών. Τα ευρήματα περιλαμβάνουν οχυρωματικά τείχη, κτίρια και χιλιάδες άλλα  αντικείμενα που παράγονται τοπικά ή εισάγονται από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη>>.
 
<<Αυτό που με εκπλήσσει περισσότερο είναι ότι έχουμε βρει τόσα πολλά αντικείμενα από μακριά. Αυτό δείχνει ότι οι άνθρωποι μετακινούνταν  ήδη χιλιάδες χρόνια πριν », λέει ο Φίσερ.
 
 Οι επιστήμονες έχουν βρει αρκετά εντυπωσιακά ευρήματα  τα τρία τελευταία χρόνια, ειδικά κατά τη διάρκεια της ανασκαφής του κτιρίου από το 1100 π.Χ., όπου βρέθηκαν τα εμπορευματοκιβώτια γεμάτα με διάφορους σπόρους. Υπάρχουν επίσης ευρήματα από τη Μέση Αίγυπτο, που εξήχθησαν στο Tell Abu al-Kharaz. ήδη από το 3100 π.Χ.
 
 Οι αρχαιολόγοι βρήκαν στοιχεία που δείχνουν ότι οι Φιλισταίοι που ζούσαν στο κτίριο μαζί με τους ντόπιους γύρω στο 1100 π.Χ. χρησιμοποίησαν μια δομή άμυνας από το 3 000 π.Χ., με τη μορφή ενός παλιού τείχους στην  πόλη με την κατασκευή πάνω σε ένα προηγούμενο.. Με τον τρόπο αυτό, είχαν  εύκολη πρόσβαση στο δομικό υλικό και μία στερεή επιφάνεια για περαιτέρω ανάπτυξη.

Κεραμικά που βρέθηκαν στο κτίριο του 1.100 π.Χ

«Ένα από τα συμπεράσματα μας μετά από την ανασκαφή είναι ότι η « κουλτούρα της Ιορδανίας "είναι σαφώς μια μεσογειακή κουλτούρα, ακόμη και αν η χώρα δεν συνορεύουν με τη Μεσόγειο Θάλασσα. Υπήρχαν καλά οργανωμένες κοινωνίες στην περιοχή πολύ πριν χτιστούν  οι πυραμίδες της Αιγύπτου », λέει ο Peter M. Fischer.



 Οι ανασκαφές στοTell Abu al-Kharaz χρηματοδοτείται κυρίως από τη Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Γραμμάτων, Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Μόνο περίπου το 20 τοις εκατό της πόλης έχει εκτεθεί μέχρι τώρα, και σε ορισμένα σημεία μόνο τα κορυφαία στρώματα. Η σουηδική Jordan Expedition 2013 αποτελούνταν από επαγγελματίες αρχαιολόγους  και φοιτητές από τη Σουηδία, την Αυστρία, τη Γερμανία, την Ισλανδία, την Πολωνία, την Ελβετία και την Ιορδανία.






 
Read more »

Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Ο Γιάννης Μπαντέκας στην Σφαίρα Της Έρευνας το Σάββατο 15/02 στις 22 : 00

   O Γιάννης ΜΠΑΝΤΕΚΑΣ (Γεωλόγος) γεννήθηκε το έτος 1964 στα Τρίκαλα της Θεσσαλίας και την τελευταία 30ετία κατοικεί στην ευρύτερη περιοχή των Ιλισίων. Είναι πτυχιούχος του Γεωλογικού τμήματος της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει παρακολουθήσει (με υποτροφία του Ι.Κ.Υ.) το διεθνές μεταπτυχιακό του Ινστιτούτου Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου V.U.B. των Βρυξελλών. Είναι υποψήφιος Διδάκτωρ του Τομέα Δυναμικής – Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Τμήματος Γεωλογιας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου εργάζεται με σύμβαση αορίστου χρόνου και (από το 1994) συνεπικουρεί στη διδασκαλία των εργαστηριακών μαθημάτων του τομέα. 



Έχει συμμετάσχει σε 15 ερευνητικά προγράμματα του Τομέα Δυναμικής – Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και είναι στενός συνεργάτης του Ομότιμου καθηγητή Γεωλογίας του Ε.Κ.Π.Α. Ηλία Μαριολάκου.



Είναι μέλος της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας (Ε.Γ.Ε.), της Επιτροπής Τεκτονικής της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας, της Ελληνικής Γεωγραφικής Εταιρίας (Ε.Γ.Ε.), του Γεωτεχνικού Επιμελητήριου της Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.), της Εταιρίας Θεσσαλικών Μελετών (Ε.ΘΕ.Μ.), της Ελληνικής Γεωμυθoλογικής Εταιρίας, του Φιλοσοφικού Αθήναιου «Εκατηβόλος» και της National Geographic Society (U.S.A.).



Έχει λάβει μέρος σε πολλά εθνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια ορισμένες φορές παρουσιάζοντας επιστημονικές ανακοίνωσεις και έχει δημοσιεύσει (συνήθως από κοινού με άλλους) 22 πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά.
Έχει λάβει μέρος ως εισηγητής σε πολλά σεμινάρια Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ως μέλος της παιδαγωγικής ομάδας του ΚΠΕ Στυλίδας και μέλος του Πανελλήνιου Δικτύου για τα Γεωμυθολογικά Μονοπάτια.


Θέμα της Σαββατιάτικης Σφαίρας της Έρευνας είναι -Γαία -Μύθος -Λόγος-.

Τι είναι μύθος ? Γέννημα της φαντασίας του ανθρώπου ή ενσάρκωση των φυσικών δυνάμεων?

Τι είναι λόγος?

Οι αναφορές στις ξένες μυθολογίες αναφέρουν μόνο για έναν κατακλυσμό.Η Ελληνική παράδοση αναφέρει τρεις? Γιατί?

Το μυστικό του σπηλαίου της  Θεόπετρας.

Ερμηνεία των διάφορων μύθων.

Ηρακλής,παγκόσμιος γεωλόγος και μηχανικός. 

 Το θέμα με τον φάρο της Λα Κορούνια(θυρεώς) ,και το έμβλημα αυτής.

Επιστημονική ανάλυση των αναφορών για την  Ατλαντίδα.

Όλα αυτά θα τα συζητήσουμε,θα αναλύσουμε, θα τα απαντήσουμε με τον διακεκριμένο επιστήμονα και ερευνητή κ.Γιάννη Μπαντέκα αποκλειστικά το βράδυ του Σαββάτου στο ραδιόφωνο που σκέφτεται.http://www.supernovaradio.gr/



Προηγούμενες εκπομπές :

Ο Χρήστος Ζυγομαλάς στην Σφαίρα Της Έρευνας το Σάββατο 08/02/2014 στις 22 : 00

Ο Μιχάλης Γρηγορίου στην Σφαίρα Της ΄Ερευνας ( Σάββατο 01/02/ στις 22:00 )






Read more »

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Στίχοι της Οδύσσειας ανακαλύφθηκαν σε τοίχους σχολείου στην Αίγυπτο (φώτο)

 Ένα σχολείο που ήταν μέρος ενός μεγαλύτερου σπιτιού,εντοπίστηκε στην αρχαία πόλη Trimithis,που βρίσκεται Δυτικά της όασης Dakhla στην Αίγυπτο,σύμφωνα με μια έκθεση της Live Science.Υπάρχει κείμενο γραμμένο στους τοίχους 1.700 ετών π.Χ,στα Ελληνικά.


Ένα από αυτά αναφέρεται  στην Οδύσσεια,όπου η ωραία Ελένη δίνει ένα φάρμακο στους επισκέπτες της.

Ένα άλλο κείμενο συμβουλεύει τους μαθητές να εργαστούν σκληρά, για να αναπτύξουν τις ρητορικές τους ικανότητες


Τα δωμάτια του σχολείου ήταν επιπλωμένα με παγκάκια όπου οι μαθητές θα μπορούσαν να καθίσουν  να διαβάσουν , ή να σταθούν  για να γράψουν στους τοίχους,και χρονολογείται σε μια εποχή όπου η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία  ελέγχει πλήρως την Αίγυπτο,και η Ελληνική γλώσσα ήταν διαδεδομένη στην Αίγυπτο.


Η χρήση του σχολείου  ήταν για λιγότερο από 20 χρόνια,και η δομή του ήταν μέρος ενος μεγαλυτέρου σπιτιού,που περιείχε πολύχρωμα έργα τέχνης,συμπεριλαμβανομένων και εικόνων των θεών του Ολύμπου,λένε οι ερευνητές.


Το σπίτι και το σχολείο βρίσκονται στην αρχαία πόλη της Trimithis (σύγχρονη Amheida ), η οποία είναι στην Dakhla Oasis, περίπου 200 μίλια (322 χιλιόμετρα) δυτικά του ποταμού Νείλου.

Το σπίτι,  ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1979  Το 2001, ένα νέο πρόγραμμα έρευνας στην πόλη  Amheida, που  χρηματοδοτήθηκε  κατά κύριο λόγο από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, οδήγησε στην ανακάλυψη του σχολείου,στα  ελληνικά συγγράμματα και περισσότερες σκηνές  τέχνης από το σπίτι.



 Μια μοναδική ανακάλυψη

Στον αρχαίο κόσμο τα σχολεία,μπορούσες να τα βρεις σε ιδιωτικές κατοικίες,σε δημαρχεία ,σε ναούς,και ως εκτουτου είναι δύσκολο να προσδιορίσουν οι αρχαιολόγοι λέει η Raffaella Cribiore, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Παρόλο που οι αρχαιολόγοι γνωρίζουν ένα  αρχαίο ωδείο στην Αίγυπτο - ένα πανεπιστήμιο στην Αλεξάνδρεια - το σχολείο στην πόλη  Amheida είναι μοναδικό, γιατί βρέθηκε με κείμενα στους τοίχους του,και η Cribiore λέει :``Τα κείμενα αυτά είναι "μια ακόμη απόδειξη ότι η διδασκαλία και η μάθηση πραγματοποιήθηκαν εκεί, και επιβεβαιώνει  ότι είναι το μοναδικό κτίριο που έχει ανακαλυφθεί μέχρι τώρα από την αρχαιότητα, που ήταν σίγουρα ένα σχολείο και είχε σκοπό  εκπαιδευτικές δραστηριότητες,``"



Tο κείμενο αναφέρεται στην «Οδύσσεια» και μια αρχαία  θρυλική ιστορία χρήσης παραισθησιογόνων ουσιών.Η Ελένη δίνει στους επισκέπτες της ένα φάρμακο (πιθανόν όπιο) που <<παίρνει μακριά τη θλίψη και το θυμό, και φέρνει λήθη σε κάθε άρρωστο>>.



Ρητορεία και Ερμής

 Σε ένα διαφορετικό δωμάτιο του σχολείου, η ομάδα ανακάλυψε ένα άλλο κείμενο που αποτελείται από ένα δάσκαλο λέγοντας στους μαθητές να φέρουν τις  ρητορικές τους ικανότητες μέχρι το επίπεδο των διαφόρων θεοτήτων, όπως τον αρχαίο ελληνικό θεό Ερμή. Προέτρεψε επίσης τους μαθητές να δουλέψουν σκληρά. <<"Να είστε τολμηροί, αγόρια μου? Ο μεγάλος Θεός θα σας ανταμείψει με  ένα όμορφο στέμμα για την  πολλαπλή σας αρετή,"




 Κλείσιμο σχολείου 

Το σχολείο δεν ήταν σε χρήση για μεγάλο χρονικό διάστημα, ίσως επειδή ο δάσκαλος μετακινήθηκε  ή έχασε τη ζωή του, είπαν οι ερευνητές.

 

Το 1979, οι ερευνητές βρήκαν μια ζωγραφική των θεών του Ολύμπου στο σπίτι Serenos »και οι πρόσφατες ανασκαφές έφεραν στο φως περισσότερα έργα ζωγραφικής των οποίων το ένα από μια σκηνή συμποσίου με έναν άνδρα που παίζει φλάουτο.







 
Read more »

Share