Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Ανακαλύφθηκαν πολιτιστικοί δεσμοί των λαών της Ν.Ευρώπης με την αρχαία Ιορδανία.

Νέα ευρήματα υποστηρίζουν τη θεωρία,ότι ομάδες οι λεγόμενοι λαοί της θάλασσας (Sea Peoples),μετανάστευσαν στο Tell Abu al-Kharaz.Προέρχονται από την Νότια και Ανατολική Ευρώπη και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου σε όλη τη διαδρομή προς την Κοιλάδα του Ιορδάνη.

Άνοιγμα πόρτας μεταξύ δύο δωματίων στο κτίριο του 1.100 π.Χ
  «Έχουμε αποδείξεις ότι ο πολιτισμός από τη σημερινή Ευρώπη εκπροσωπείται στο Tell Abu al-Kharaz. Μια ομάδα των Λαών της Θάλασσας που έχουν  ευρωπαϊκή καταγωγή, η φυλή των Φιλισταίων, εγκαταστάθηκαν στην πόλη », λέει ο Peter Fischer «Βρέθηκαν για παράδειγμα αγγεία που μοιάζουν με αντίστοιχα από την Ελλάδα και την Κύπρο όσον αφορά τη μορφή και τη διακόσμηση, καθώς επίσης και αργαλειούς με κυλινδρικούς σταθμούς,  για την παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων που θα μπορούσε να βρεθεί στην κεντρική και νοτιοανατολική Ευρώπη περίπου την ίδια εποχή"

 Το Tell Abu al-Kharaz. βρίσκεται στην κοιλάδα του Ιορδάνη, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ στη Δυτική Όχθη.Είναι πολύ πιθανόν να αντιστοιχεί στη βιβλική πόλη Jabesh Gilead.Οι αρχαιολόγοι του   Swedish Jordan Expedition, έχουν διερευνήσει την πόλη, η οποία ιδρύθηκε το 3200 π.Χ. και είχε διάρκεια σχεδόν 5 000 χρόνια. Η πρώτη ανασκαφή έγινε το 1989 και η πιο πρόσφατη το φθινόπωρο του 2013. Συνολικά, έχουν ολοκληρωθεί 16 ανασκαφές.

Ανακατασκευή στο κτίριο του 1.100 π.Χ

<< Έχουν εξαιρετικά καλά διατηρημένες  πέτρινες κατασκευές που έχουν βρεθεί  κατά τη διάρκεια των ανασκαφών. Τα ευρήματα περιλαμβάνουν οχυρωματικά τείχη, κτίρια και χιλιάδες άλλα  αντικείμενα που παράγονται τοπικά ή εισάγονται από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη>>.
 
<<Αυτό που με εκπλήσσει περισσότερο είναι ότι έχουμε βρει τόσα πολλά αντικείμενα από μακριά. Αυτό δείχνει ότι οι άνθρωποι μετακινούνταν  ήδη χιλιάδες χρόνια πριν », λέει ο Φίσερ.
 
 Οι επιστήμονες έχουν βρει αρκετά εντυπωσιακά ευρήματα  τα τρία τελευταία χρόνια, ειδικά κατά τη διάρκεια της ανασκαφής του κτιρίου από το 1100 π.Χ., όπου βρέθηκαν τα εμπορευματοκιβώτια γεμάτα με διάφορους σπόρους. Υπάρχουν επίσης ευρήματα από τη Μέση Αίγυπτο, που εξήχθησαν στο Tell Abu al-Kharaz. ήδη από το 3100 π.Χ.
 
 Οι αρχαιολόγοι βρήκαν στοιχεία που δείχνουν ότι οι Φιλισταίοι που ζούσαν στο κτίριο μαζί με τους ντόπιους γύρω στο 1100 π.Χ. χρησιμοποίησαν μια δομή άμυνας από το 3 000 π.Χ., με τη μορφή ενός παλιού τείχους στην  πόλη με την κατασκευή πάνω σε ένα προηγούμενο.. Με τον τρόπο αυτό, είχαν  εύκολη πρόσβαση στο δομικό υλικό και μία στερεή επιφάνεια για περαιτέρω ανάπτυξη.

Κεραμικά που βρέθηκαν στο κτίριο του 1.100 π.Χ

«Ένα από τα συμπεράσματα μας μετά από την ανασκαφή είναι ότι η « κουλτούρα της Ιορδανίας "είναι σαφώς μια μεσογειακή κουλτούρα, ακόμη και αν η χώρα δεν συνορεύουν με τη Μεσόγειο Θάλασσα. Υπήρχαν καλά οργανωμένες κοινωνίες στην περιοχή πολύ πριν χτιστούν  οι πυραμίδες της Αιγύπτου », λέει ο Peter M. Fischer.



 Οι ανασκαφές στοTell Abu al-Kharaz χρηματοδοτείται κυρίως από τη Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Γραμμάτων, Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Μόνο περίπου το 20 τοις εκατό της πόλης έχει εκτεθεί μέχρι τώρα, και σε ορισμένα σημεία μόνο τα κορυφαία στρώματα. Η σουηδική Jordan Expedition 2013 αποτελούνταν από επαγγελματίες αρχαιολόγους  και φοιτητές από τη Σουηδία, την Αυστρία, τη Γερμανία, την Ισλανδία, την Πολωνία, την Ελβετία και την Ιορδανία.






 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share