Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Ο Σωτήρης Γλυκοφρύδης στην Σφαίρα Της Έρευνας (Σάββατο 22/02 Στις 22:00)

Από την  επίσημη ιστοσελίδα του κ.Γλυκοφρύδη.


Φιλοσοφία και συγγραφικό έργο
Λόγω της φύσεως της εργασίας μου πάνω στον ανθρώπινο πόνο, στράφηκα σε ένα σημαντικό παράγοντα που επηρεάζει τη βιολογική συμπεριφορά, η λεγόμενη «ζωτική ανησυχία». Αυτή με τη σειρά της με κατεύθυνε στο ψυχογενές υπόστρωμα της ζωής, όπως αυτό εκφράζεται με τη φιλοσοφία, με την έννοια της στάσης ζωής. Το πρώτο συμπέρασμα που εξήχθη ήταν ότι ο άνθρωπος άγεται και φέρεται από ένα μίγμα φιλοσοφικών ιδεών, των οποίων η ιστορική πηγή εντοπίζεται τον 6ο π.Χ. αιώνα. Ένα δεύτερο, ότι υφίσταται η επαναληπτικότητα ενός σταθερού μοτίβου. Κι ένα τρίτο, ότι δεν υπάρχει αντικειμενική προσέγγιση και σφαιρικότητα στη γνώση. Ως εκ τούτω, ξεκίνησα τη συγγραφή του πρώτου μου φιλοσοφικού βιβλίου στα πλαίσια της αυτογνωσίας, με τίτλο βιβλίου "6ος π.Χ. αιώνας - η αρχή της μετακύλησης των Ιδεών σε Ανατολή και Δύση" που εκδόθηκε το 2005 απο τον εκδοτικό οίκο "Αλκυών", με σκοπό να προσδώσει στον άνθρωπο μια γνωσιολογική πλατφόρμα.
Κατά τη διάρκεια της συγγραφής του βιβλίου, το οποίο στην ουσία αποτελεί ένα ημερολόγιο και ψυχογράφημα της ανθρωπότητας του άνθους του καρπού των κλασικών χρόνων από την Κίνα ως την Κεντρική Ευρώπη, συνάντησα ένα σημαντικό φιλόσοφο ο οποίος διαπίστωσα ότι δεν ήταν όπως θα έπρεπε μεταφρασμένος και φυσικά κατανοημένος στο βαθμό που θα έπρεπε. Ήταν ο Παρμενίδης, ο πνευματικός πατέρας του όντος των τέλειων ιδεών του Πλάτωνα και ο δημιουργός του μηχανισμού της συλλογιστικής του Αριστοτέλη. και όχι μόνον, αλλά και του Λεύκιππου, μέχρι το Σωκράτη. Μετέφρασα το κείμενο και καθώς τον θεώρησα εξαιρετικά χρήσιμο για την εποχή μας, προχώρησα στην έκδοση δυο βιβλίων με τίτλο "Το Φως του Παρμενίδη" που αποτείνεται στο ευρύ κοινό και το "Σπουδή στον Παρμενίδη" για τους ειδικούς, που εκδόθηκαν το 2009 και 2010 αντίστοιχα απο τον εκδοτικό οίκο "Εκάτη". Και τα δυο επαναπροσδιορίζουν τη ζωή και προσδίδουν σημαντικά στοιχεία αυτογνωσίας και φιλοσοφικού στοχασμού για τη φύση και τη θέση μας στον κόσμο.

Καθώς πιστεύω ότι το θεραπευτικό υπόβαθρο της κάθε πρακτικής πρέπει να στηρίζεται στη γνώση, όσο αυτή και να είναι ιδεαλιστική ή πραγματική, ασχολούμαι με τη συγγραφή ενός ακόμη βιβλίου, το οποίο θέλω να πιστεύω ότι θα είναι χρήσιμο στον προσδιορισμό της ζωής και στην σωματοψυχική υγεία.
Αρθρογραφώ επίσης σε διάφορα blogs και ελεύθερα μέσα ενημέρωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share