Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Στίχοι της Οδύσσειας ανακαλύφθηκαν σε τοίχους σχολείου στην Αίγυπτο (φώτο)

 Ένα σχολείο που ήταν μέρος ενός μεγαλύτερου σπιτιού,εντοπίστηκε στην αρχαία πόλη Trimithis,που βρίσκεται Δυτικά της όασης Dakhla στην Αίγυπτο,σύμφωνα με μια έκθεση της Live Science.Υπάρχει κείμενο γραμμένο στους τοίχους 1.700 ετών π.Χ,στα Ελληνικά.


Ένα από αυτά αναφέρεται  στην Οδύσσεια,όπου η ωραία Ελένη δίνει ένα φάρμακο στους επισκέπτες της.

Ένα άλλο κείμενο συμβουλεύει τους μαθητές να εργαστούν σκληρά, για να αναπτύξουν τις ρητορικές τους ικανότητες


Τα δωμάτια του σχολείου ήταν επιπλωμένα με παγκάκια όπου οι μαθητές θα μπορούσαν να καθίσουν  να διαβάσουν , ή να σταθούν  για να γράψουν στους τοίχους,και χρονολογείται σε μια εποχή όπου η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία  ελέγχει πλήρως την Αίγυπτο,και η Ελληνική γλώσσα ήταν διαδεδομένη στην Αίγυπτο.


Η χρήση του σχολείου  ήταν για λιγότερο από 20 χρόνια,και η δομή του ήταν μέρος ενος μεγαλυτέρου σπιτιού,που περιείχε πολύχρωμα έργα τέχνης,συμπεριλαμβανομένων και εικόνων των θεών του Ολύμπου,λένε οι ερευνητές.


Το σπίτι και το σχολείο βρίσκονται στην αρχαία πόλη της Trimithis (σύγχρονη Amheida ), η οποία είναι στην Dakhla Oasis, περίπου 200 μίλια (322 χιλιόμετρα) δυτικά του ποταμού Νείλου.

Το σπίτι,  ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1979  Το 2001, ένα νέο πρόγραμμα έρευνας στην πόλη  Amheida, που  χρηματοδοτήθηκε  κατά κύριο λόγο από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, οδήγησε στην ανακάλυψη του σχολείου,στα  ελληνικά συγγράμματα και περισσότερες σκηνές  τέχνης από το σπίτι.



 Μια μοναδική ανακάλυψη

Στον αρχαίο κόσμο τα σχολεία,μπορούσες να τα βρεις σε ιδιωτικές κατοικίες,σε δημαρχεία ,σε ναούς,και ως εκτουτου είναι δύσκολο να προσδιορίσουν οι αρχαιολόγοι λέει η Raffaella Cribiore, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Παρόλο που οι αρχαιολόγοι γνωρίζουν ένα  αρχαίο ωδείο στην Αίγυπτο - ένα πανεπιστήμιο στην Αλεξάνδρεια - το σχολείο στην πόλη  Amheida είναι μοναδικό, γιατί βρέθηκε με κείμενα στους τοίχους του,και η Cribiore λέει :``Τα κείμενα αυτά είναι "μια ακόμη απόδειξη ότι η διδασκαλία και η μάθηση πραγματοποιήθηκαν εκεί, και επιβεβαιώνει  ότι είναι το μοναδικό κτίριο που έχει ανακαλυφθεί μέχρι τώρα από την αρχαιότητα, που ήταν σίγουρα ένα σχολείο και είχε σκοπό  εκπαιδευτικές δραστηριότητες,``"



Tο κείμενο αναφέρεται στην «Οδύσσεια» και μια αρχαία  θρυλική ιστορία χρήσης παραισθησιογόνων ουσιών.Η Ελένη δίνει στους επισκέπτες της ένα φάρμακο (πιθανόν όπιο) που <<παίρνει μακριά τη θλίψη και το θυμό, και φέρνει λήθη σε κάθε άρρωστο>>.



Ρητορεία και Ερμής

 Σε ένα διαφορετικό δωμάτιο του σχολείου, η ομάδα ανακάλυψε ένα άλλο κείμενο που αποτελείται από ένα δάσκαλο λέγοντας στους μαθητές να φέρουν τις  ρητορικές τους ικανότητες μέχρι το επίπεδο των διαφόρων θεοτήτων, όπως τον αρχαίο ελληνικό θεό Ερμή. Προέτρεψε επίσης τους μαθητές να δουλέψουν σκληρά. <<"Να είστε τολμηροί, αγόρια μου? Ο μεγάλος Θεός θα σας ανταμείψει με  ένα όμορφο στέμμα για την  πολλαπλή σας αρετή,"




 Κλείσιμο σχολείου 

Το σχολείο δεν ήταν σε χρήση για μεγάλο χρονικό διάστημα, ίσως επειδή ο δάσκαλος μετακινήθηκε  ή έχασε τη ζωή του, είπαν οι ερευνητές.

 

Το 1979, οι ερευνητές βρήκαν μια ζωγραφική των θεών του Ολύμπου στο σπίτι Serenos »και οι πρόσφατες ανασκαφές έφεραν στο φως περισσότερα έργα ζωγραφικής των οποίων το ένα από μια σκηνή συμποσίου με έναν άνδρα που παίζει φλάουτο.







 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share