Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

Θεραπεία με μαγνητικά πεδία αποτελεσματική κατά της κατάθλιψης

H τεχνική εφαρμόζεται με μια συσκευή χειρός που τοποθετείται κοντά στο κεφάλι

H τεχνική εφαρμόζεται με μια συσκευή χειρός που τοποθετείται κοντά στο κεφάλι

Φιλαδέλφεια: Η «διακρανιακή μαγνητική διέγερση», μια μη επεμβατική, μη φαρμακευτική τεχνική που διεγείρει περιοχές του εγκεφάλου με μαγνητικά πεδία, είναι ασφαλής και αποτελεσματική σε ασθενείς με κατάθλιψη που δεν βελτιώνονται με άλλες θεραπείες, δείχνει η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μελέτη.

H πειραματική τεχνική, γνωστή ως TMS (transcranial magnetic stimulation) εφαρμόζεται με ένα ηλεκτρικό πηνίο που τοποθετείται κοντά στο κεφάλι, πάνω από συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου. Οι μαγνητικοί παλμοί που εκπέμπει το πηνίο δημιουργούν μέσω του φαινομένου της επαγωγής ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο διεγείρει στους νευρώνες της συγκεκριμένης περιοχής.

Η νέα μελέτη συντονίστηκε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια και διενεργήθηκε σε 23 κέντρα στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία, με τη συμμετοχή 301 εθελοντών με μείζονα κατάθλιψη που δεν ανταποκρίνονταν σε άλλες θεραπείες. Οι μισοί υποβλήθηκαν σε TMS για 4-6 εβδομάδες, ενώ οι υπόλοιποι υποβλήθηκαν σε ψεύτικη θεραπεία (placebo) για σύγκριση.

Το ποσοστό των ασθενών που βελτιώθηκαν με TMS ήταν διπλάσιο απ' ό,τι στην ομάδα ελέγχου, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Biological Psychiatry.

Επιπλέον, δεν υπήρξαν σοβαρές ανεπιθύμητες δράσεις (η συχνότερη είναι μια ελαφρά ενόχληση στο δέρμα του κεφαλιού) και μόνο 5% των εθελοντών διέκοψαν τη θεραπεία λόγω παρενεργειών. Συγκριτικά, το αντίστοιχο ποσοστό για τα συνήθη αντικαταθλιπτικά φάρμακα είναι περίπου τριπλάσιο.

Μια άλλη μέθοδος που βασίζεται στην ηλεκτρική διέγερση του εγκεφάλου και εφαρμόζεται σε ορισμένες χώρες για σοβαρές περιπτώσεις κατάθλιψης είναι η εμφύτευση μιας μόνιμης συσκευής σαν βηματοδότη που διεγείρει τον εγκέφαλο με ηλεκτρόδια.

Read more »

Η γλώσσα μας σε 303 πανεπιστήμια· από την Ινδία ως τη Βενεζουέλα

Τα ελληνικά είναι μια δύσκολη και λίγο ομιλούμενη γλώσσα. Ποιος γνωρίζει όμως πως στην Αυστραλία υπάρχουν 18 πανεπιστημιακές σχολές και 149 δημόσια σχολεία που διδάσκουν τη πιέστε για μεγέθυνση νεοελληνική γλώσσα, στην Ινδία δύο πανεπιστημιακές σχολές, στην Ιταλία 15 πανεπιστημιακές σχολές και τρία δημόσια σχολεία, στην Ισπανία 20 πανεπιστημιακές σχολές και τρία δημόσια σχολεία; Αλλά και στη Συρία, τη Λιθουανία, την Ιαπωνία, τη Νότιο Αφρική, τη Βενεζουέλα, τη Σλοβενία, τη Ρωσία, το Ισραήλ...

Διευθύνσεις και πληροφορίες για όλα τα ακαδημαϊκά, δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα που παρέχουν μαθήματα της ελληνικής γλώσσας στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό περιέχει ο οδηγός στην αγγλική με τον τίτλο «Institutions Offering Courses of Modern Greek in Greece and abroad» (Ιδρύματα που προσφέρουν μαθήματα νεοελληνικής γλώσσας στην Ελλάδα και το εξωτερικό) που εξέδωσε το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Διεθνών Εκπαιδευτικών Σχέσεων του υπουργείου Παιδείας.

Ο νεοεκδοθείς οδηγός παρέχει διευθύνσεις και πληροφορίες για 303 πανεπιστημιακές σχολές σ' ολόκληρο τον κόσμο και για 269 δημόσια σχολεία, αφενός για μαθήματα «νέας ελληνικής για ξένους» που παρέχονται με οργανωμένο τρόπο στην Ελλάδα (από ακαδημαϊκούς, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς) και αφετέρου για τα πλήρη προγράμματα νεοελληνικών σπουδών, τα προσφερόμενα από πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο. Σε επίμετρο δίνονται: μικρή δειγματοληψία κοινοτικών (παροικιακών, εκκλησιαστικών κ.ά) σχολείων στην αλλοδαπή όπου διδάσκεται η ελληνική γλώσσα, βασική βιβλιογραφία εγχειριδίων και βοηθημάτων για τη διδασκαλία της νέας ελληνικής ως ξένης γλώσσας και τέλος οι διευθύνσεις των ελληνικών προξενικών αρχών στο εξωτερικό, όπου μπορούν να απευθύνουν οι ενδιαφερόμενοι τα σχετικά ερωτήματά τους.

Read more »

TWA 800 & Πείραμα της Philadelphia

Μία νέα υπόθεση σχετική με τα αίτια που οδήγησαν στην καταστροφή το αεροπλάνο της πτήσης 800 της ΤWΑ, στις 17 Ιουλίου του 1996, ήρθε στην επιφάνεια, μετά τις διάφορες εικασίες περί στρατιωτικών πυραύλων ή σύγκρουσης με UFO.
 Ο έγκυρος Γάλλος δημοσιογράφος Pierre Saligner ανέφερε -στηριζόμενος σε πηγή την οποία δεν κατονόμασε- ότι η απώλεια ήταν αποτέλεσμα του πειράματος της Ρhiladelphia που είχε γίνει το 1943 , Σύμφωνα με την ίδια πηγή του δημοσιογράφου, οι Αμερικανοί εξακολούθησαν να πειραματίζονται σχετικά με τη θεωρία των ενοποιημένων πεδίων του Εinstein, ενώ η πορτοκαλί ακτίνα φωτός, την οποία είδαν κάποιοι μάρτυρες να κατευθύνεται προς το σκάφος λίγο πριν από την τραγωδία, ήταν στην ουσία μία διαταραχή, που προκλήθηκε από αυτά τα πειράματα. Ειδικότερα -σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της ανώνυμης πηγής-, το 1984 πραγματοποιήθηκε στο Μontauk του Long Island ένα πείραμα που προκάλεσε μία δίνη, η οποία "οδηγούσε" στην περιοχή όπου έγινε το πρώτο πείραμα το 1943. Σύμφωνα με αυτόν, το αεροπλάνο, τη στιγμή της έκρηξης, διέσχιζε τη νοητή γραμμή που συνδέει τις δύο τοποθεσίες. Γιατί όμως να συμβεί το συγκεκριμένο γεγονός σε αυτό το αεροπλάνο και όχι στα πολλά άλλα που περνάνε καθημερινά από εκεί; Ο λόγος φαίνεται να είναι η ενεργοποίηση, εκείνη την ώρα, του πειράματος ΗAARP (High Frequency Active Auroral Research Program), που γινόταν από τους Αμερικανούς στην Αλάσκα και από Ευρωπαίους συνεργάτες τους στη Νορβηγία.
Read more »

Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

Το Μυστικό Τάγμα των Skull and Bones (Κρανίο και οστά)


Η ιστορία ξεκινά στο Υale, όπου τα τέσσερα νήματα της αμερικανικής κοινωνικής ιστορίας - κατασκοπεία, ναρκωτικά, λαθρεμπόριο και απόκρυφες εταιρείες - συμπλέκονται σε ένα. Το μυστικό Τάγμα των Skull and Bones.
Από την ίδρυση της Αμερικανικής Δημοκρατίας η σχέση μεταξύ Υale και Μυστικών Υπηρεσιών είναι σταθερή. Η πλειοψηφία των οικογενειών που απαρτίζουν τον πυρήνα του Τάγματος είναι παλιές πουριτανικές οικογένειες που ήρθαν με τους πρώτους άποικους. Μια δεύτερη ομάδα οικογενειών απέκτησαν αμύθητες περιουσίες κατά τον 18ο και 19ο αιώνα κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Οπίου.

Το Τάγμα από την αρχή υιοθέτησε την πίστη στο αγγλοσαξονικό "εκ θεού" δικαίωμα να κυριαρχούν σε όλες τις άλλες φυλές. Για τα μέλη του Τάγματος η χρήση της στρατιωτικής ισχύος είναι μια φυσική και αναγκαία συνέπεια της πολιτικής εξουσίας. Μια ενδιαφέρουσα ομάδα μελών των Skull and Bones είναι η παρέα Harriman – Bush.
Μετά την αποκάλυψη ότι ο πρόεδρος Βush ανήκει σε αποκρυφιστική
οργάνωση και μάλιστα από τις πιο μαύρες που πέρασαν από τον πλανήτη, είναι φανερό
ότι η Νέα Τάξη, για την οποία ο πατέρας Bush υπερήφανα ανήγγειλε ότι ξεκίνησε με τον πρώτο
πόλεμο στο Ιράκ, δεν έχει σκοπό να προσφέρει στην ανθρωπότητα το ελάχιστο καλό!
Αν μάλιστα ληφθεί υπ’ όψιν, ότι η Οργάνωση αυτή ήταν η ίδια απόκρυφη οργάνωση
που έλεγχε «πνευματικά» τα περιβόητα SS του Χίτλερ, με τό ίδιο ακριβώς σήμα, τότε
πραγματικά είναι ξεκάθαρο ότι όλα πλέον είναι ζήτημα χρόνου!! Λογικότατο μάλιστα, αφού ο
Αμερικάνικος λαός είχε να επιλέξει στις εκλογές σαν ανίπαλο του προέδρου Bush τον John
Kerry που πέρασε και αυτός από την ίδια Χιτλερική, μαύρη και αποκρυφιστική οργάνωση! Το
322 σημαίνει 1832, 2ο κεφάλαιο. Το 1ο κεφ. είναι η
ίδρυση του τάγματος (εκ του οποίου τα SS) στη
Γερμανία!
Όσο αντίπαλοι ο George Bush και ο John
Kerry μπορεί να φαίνονται ότι είναι, έχουν μεταξύ
τους ένα κοινό μυστικό – ένα μυστικό που το κράτησαν για δεκαετίες, και που δεν θάθελαν
να το κοινοποιήσουν στο εκλογικό σώμα. Το μυστικό: Λεπτομέρειες της θητείας τους στο
«Κρανίο και κόκαλα», την οργάνωση της “elite” στο πανεπιστήμιο του Yale της οποίας τα
μέλη περιλαμβάνουν μερικά από τα πιο ισχυρά πρόσωπα του 20ου αιώνα. Στους
«κοκαλάνθρωπους» όπως αποκαλούνται είναι απαγορευμένο να αποκαλύψουν τι
συμβαίνει στα εσώτερα άδυτα, στο
χωρίς παράθυρα κτίριο, στην
πανεπιστημιούπολη του Yale, που
αποκαλείται «ο τάφος»…
Η μύηση των μελών λέει παρακάτω, η ερευνήτρια του θέματος Alexandra Robbins, γίνεται από
κάποιον ντυμένο σαν διάβολο ο οποίος στο υποψήφιο γονατιστό μέλος ακουμπάει ένα ξίφος στον ώμο
του, και λέει: «σύμφωνα με το τυπικό της τάξης μας σου δίνω τον τίτλο του ιππότη του Ευλογά», (Euloga)
άλλη έκφραση που σημαίνει του “Σατανά”, κατά απομίμηση του «Ευλογητού» που αποδίδεται στον Θεό.
(Προσέξτε, ακόμη και ο διάβολος χρησιμοποιεί την Ελληνική αυτή λέξη αμετάφραστη, για να έχει ακρίβεια στα λεγόμενά του! -ΛΜΔ). Δίπλα παραστέκεται κάποιος ντυμένος Πάπας (!), με το ένα πόδι
πάνω σε ένα άσπρο μονόγραμμα στο μαύρο σήμα του τάγματος (νεκροκεφαλή και κόκαλα).
Η παρουσία του Πάπα σημαίνει ότι προωθείται ήδη, από τις δυνάμεις του σκότους, κάποιος
τέτοιος «Μαύρος Πάπας», ο ψευδοπροφήτης κατά την Αποκάλυψη, στον οποίο καλούνται να κάνουν
από τώρα υπακοή τα μέλη, μέχρις ότου αυτός αναλάβει τα ηνία της εξουσίας. Είναι το ακριβώς αντίθετο
από αυτό που συνέβαινε με τους αληθινούς Προφήτες του Ιησού Χριστού, που πνευματικά ήταν πριν την
εμφάνισή Του προετοιμασμένοι να υποδεχτούν τον Ίδιο και την διδασκαλία Του.
Η συμπαρουσία πάντως “Διαβόλου” – “Πάπα” συμβολίζει αναλογικά την μελλοντική
συμπαρουσία Αντιχρίστου - Ψευδοπροφήτου.
Για να μην ανησυχήσουν οι Αμερικανοί, τους λένε, (ψευδώς όμως), μετά την αποκάλυψη
αυτή, τα μέσα ενημέρωσης, ότι στην οργάνωση αυτή μετείχαν πολλοί «εκλεκτοί», δηλ. μην
ανυσηχείτε, όπως πηγαίνατε μέχρι τώρα έτσι θα συνεχίσετε και στο μέλλον. Όχι και τόσο καλά,
αλλά όχι και τόσο άσχημα!
Δεν είναι έτσι όμως!! Η γενίκευση του αποκρυφισμού στην Ευρώπη και κυρίως στην
Γερμανία και Αυστρία γύρω στα 1920 – 1930 ανέβασε επάνω τον Χίτλερ, ένα μέντιουμ και
μεμυημένο στην Εταιρεία της Θούλης (ή κούφιας Γης) και άλλων αμέτρητων δεισιδαιμονιών και
βέβαια… ηλιθιοτήτων για κάποιο Χριστιανό Ορθόδοξο, επικινδύνων όμως. Η επικινδυνότητά
τους δεν άργησε να φανεί… Τα πνεύματα που κλήθηκαν έκαναν καλά τη δουλειά τους… Σήμερα
υπάρχει αυτή η τάση αλλά σε μεγαλύτερη έξαρση. Οπότε τι μέλλει γενέσθαι με τα σύγχρονα
όπλα;
Read more »

Η Γη δίχως ανθρώπους

Ίσως κάποια στιγμή να έχετε φανταστεί ότι είστε ο τελευταίος επιζών πάνω στη Γη. Τι θα συνέβαινε όμως εάν όντως όλοι οι άνθρωποι «χάνονταν από προσώπου γης»; Αυτή η υπόθεση αποτέλεσε το ερέθισμα για τη συγγραφή του βιβλίου The World without Us (Ο κόσμος δίχως εμάς) —το νέο βιβλίο του συγγραφέα επιστημονικών βιβλίων Alan Weisman, αναπληρωτή καθηγητή δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνας. Στο εκτεταμένο αυτό νοητικό πείραμα, ο Weisman δεν προσδιορίζει τι ακριβώς προκάλεσε το τέλος τού Homo Sapiens. Αντ’ αυτού, απλώς υποθέτει την ξαφνική εξαφάνιση του είδους μας και περιγράφει την ακολουθία των γεγονότων τα οποία πιθανότατα θα συνέβαιναν στα μετέπειτα χρόνια, δεκαετίες και αιώνες.

Σύμφωνα με τον Weisman, μεγάλο μέρος της φυσικής μας υποδομής θα άρχιζε να καταρρέει σχεδόν αμέσως. Δίχως οδοκαθαριστές και συνεργεία οδοποιίας, οι μεγάλες μας λεωφόροι και οι εθνικές οδοί θα άρχιζαν να φθείρονται και να γκρεμίζονται μέσα σε λίγους μήνες. Μέσα στις επόμενες δεκαετίες, πολλά σπίτια και πολυκατοικίες θα κατέρρεαν, όμως κάποια αντικείμενα καθημερινής χρήσης θα αντιστέκονταν στη φθορά για ασυνήθιστα μεγάλα διαστήματα: Ανοξείδωτα χαλύβδινα δοχεία, για παράδειγμα, θα μπορούσαν να αντέξουν επί χιλιετίες, ειδικά αν έμεναν θαμμένα μέσα στους χορταριασμένους σωρούς που κάποτε ήταν κουζίνες μας. Μάλιστα κάποια συνηθισμένα πλαστικά ενδέχεται να παρέμεναν άθικτα για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια· δεν θα αποσυνθέτονταν έως ότου τα μικρόβια ανέπτυσσαν εξελικτικά την ικανότητα να τα καταναλώνουν.
Read more »

ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΦΘΟΡΙΩΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Οι ερευνητές εξετάζουν με εντατικούς ρυθμούς τις επιδράσεις του φθοριόντος που προστίθεται στο νερό πολλών πόλεων. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η υπερκατανάλωση φθοριόντων ενδέχεται να αυξάνει τους κινδύνους διαταραχών που προσβάλλουν τα δόντια, τα οστά, τον εγκέφαλο και τον θυρεοειδή αδένα.
Με βάση την έκθεση μιας επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας (NRC) των ΗΠΑ, η οποία συνετάχθη το 2006, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να μειώσει τα ισχύοντα όρια των φθοριόντων στο πόσιμο νερό λόγω κινδύνων για την υγεία ανηλίκων και ενηλίκων.
Read more »

Παρμενίδης (6ος αι.π.χ.)

Ο Παρμενίδης γεννήθηκε στην Ελέα της Κάτω Ιταλίας στα τέλη του 6ου αι. Π.Κ.Ε., σε ένα περιβάλλον επηρεασμένο από τις απόψεις του Πυθαγόρα και του Ξενοφάνη. Θεωρείται η πλέον πρωτότυπη μορφή της προσωκρατικής σκέψης. Σε αντίθεση με τους Ίωνες φυσιολόγους δεν αναζητά την ενότητα του κόσμου σε μια φυσική ουσία, αλλά στην ίδια την «οντότητα» των πραγμάτων που μας περιβάλλουν, στο είναι όλων των όντων και όλων των πραγμάτων.
Η φιλοσοφία του:
ImageΠροοίμιο-Αλήθεια
Ο Παρμενίδης εκθέτει τη φιλοσοφία του σε έμμετρο λόγο (δακτυλικό εξάμετρο), επιθυμώντας πιθανώς να την παρουσιάσει ως αποτέλεσμα θείας αποκάλυψης. Στο προίμιο του ποιήματoς περιγράφεται το ταξίδι του ποιητή πάνω σε άρμα, καθοδηγούμενο από κόρες του ΄Ηλιου σε μια ανώνυμη θεά. Ακολουθεί η Αλήθεια, στην οποία μιλά η θεά επιχειρώντας μια προσέγγιση της καρδιάς της αλήθειας.
«αλλά ωστόσο θα μάθεις και τούτο, πως τα δοκούντα θα έπρεπε να είναι απολύτως δεκτά, όλα δεκτά στο σύνολό τους ως όντα».
Παρουσιάζοντας τα φαινόμενα ως όντα, εισάγεται στο ποίημα το είναι και γεννιέται εκείνος ο κλάδος της φιλοσοφίας που ονομάζεται Οντολογία, δηλαδή λόγος περί του όντος, περί του είναι. Σε αντίθεση με τους Ίωνες ο Παρμενίδης δεν ρωτά για το τι των όντων, αλλά στρέφει την προσοχή μας στο είναι.
Σε ένα άλλο απόσπασμα αντιδιαστέλλει το είναι, την ύπαρξη των όντων με το μηδέν και το απορρίπτει, μη αποδεχόμενος τη σύλληψη του απόλυτου μηδενός ως αντίθετου στο είναι. Παρόλο που αναφέρει αρχικά τις δύο οδούς του είναι και του μηδενός ως τις μόνες που μπορούν να νοηθούν, σπεύδει να υπογραμμίσει ότι η οδός του «είναι» είναι η μόνη αληθινή και ότι μόνον το είναι μπορεί να αποτελέσει αυθεντικό αντικείμενο της νόησης.
Η νόηση εδώ δεν εξαρτάται βέβαια από τις αισθήσεις, αλλά εισδύει στη βαθύτερη ουσία των πραγμάτων.
’σχετα από τη μεταβολή των εξωτερικών πραγμάτων το είναι, που αφορά αδιακρίτως κάθε ον, αποτελεί το μοναδικό αντικείμενο της Αλήθειας, η οποία δεν αρνείται τον Κόσμο και την πολλαπλότητα, την κίνηση και την πολυμορφία, αλλά υπογραμμίζει την ενότητα και συνέχεια που τον διέπει, αν φυσικά τον δούμε γεμάτο από το είναι.
Οι Δόξες των Ανθρώπων
Στο δεύτερο τμήμα του ποιητικού του έργου, η θεά επικρίνει τους ανθρώπους που διχοτομούν τον κόσμο επηρεασμένοι από τις αισθήσεις τους, κατατάσσοντας τα όντα στις δύο αλληλοαποκλειόμενες και αντίθετες μορφές του φωτός και της νύκτας.
Κατόπιν η θεά παραθέτει τη γένεση και την παρούσα κατάσταση του κόσμου, όπως προκύπτει από την ανάμειξη του φωτός και της νύκτας, παραθέτοντας ουσιαστικά την κοσμογονία και την κοσμολογία του φιλόσοφου. Έχουμε, λοιπόν, για πρώτη φορά την ανάπτυξη ενός δυιστικού φιλοσοφικού συστήματος, αντίθετου με το μονιστικό Ιωνικό σύστημα της μίας αρχής του κόσμου. Ο Παρμενίδης χρησιμοποιεί δύο ισότιμες αρχές-μορφές, που με τη συνεργασία τους και την ανάμειξή τους δημιουργούν τον κόσμο και τον διέπουν.
Επιδράσεις
Ο μονισμός της Αλήθειας και ο δυισμός της Δόξας δε βρίσκονται σε αντίθεση, αλλά αλληλοσυμπληρώνονται και συνδέονται στενά. Η Αλήθεια ασχολείται με το αμετάβλητο είναι, ενώ η Δόξα με το κοσμικό γίγνεσθαι. Ανάμεσα στα δύο τμήματα το τμήμα της Αλήθειας ήταν εκείνο που επηρέασε την εξέλιξη της ελληνικής φιλοσοφίας περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο προσωκρατικό κείμενο. Η επίδρασή του είναι εμφανής τόσο στους μεταγενέστρεους προσωκρατικούς όσο και στο έργο του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη.
Read more »

Τρίτη 14 Ιουλίου 2009

Απελευθερώστε την ενέργειά και την ... διαθεση σας

Τις αποκαλούν «θαύματα της φύσης». Υπόσχονται περισσότερη φυσική ενέργεια, μεγαλύτερη ζωτικότητα, ευεξία, αύξηση της ερωτικής διάθεσης, διατήρηση της νεανικότητας, βελτίωση της υγείας. Άλλωστε, πρόκειται για «υπερτροφές» κι όχι απλές, συνηθισμένες τροφές Ως «υπερτροφές» (super foods) χαρακτηρίζονται οι τροφές που περιέχουν πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά σε σύγκριση με άλλες, συστατικά απαραίτητα για την καλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού και με επιπλέον θετικές επιδράσεις. Οι υπέρμαχοι των υπερτροφών υποστηρίζουν ότι η συστηματική τους κατανάλωση αυξάνει τη ζωτική ενέργεια, αποτοξινώνει και αναζωογονεί το σώμα, το βοηθάει να λειτουργεί καλύτερα, να διατηρείται υγιές και να έχει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στις ασθένειες. Τονίζουν μάλιστα ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι ευεργετικές τους ιδιότητες στην υγεία είναι ευθέως συγκρίσιμες με εκείνες πολλών φαρμάκων, χωρίς όμως τις παρενέργειές τους, αφού πρόκειται για εντελώς φυσικές τροφές.

Σε ποιους είναι χρήσιμες;
Σε κάθε υπερτροφή υπάρχουν 100 έως 200 πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία υψηλής βιοδιαθεσιμότητας, ανάμεσα στα οποία και κάποια δυσεύρετα στα συνήθη τρόφιμα. Επομένως, άτομα που έχουν αυξημένες θρεπτικές ανάγκες, όπως οι αθλητές, που δεν διατρέφονται ισορροπημένα, κάνουν δίαιτα αδυνατίσματος ή ακολουθούν ειδικού τύπου διαιτολόγια, όπως αποτοξίνωσης, χορτοφαγίας ή ωμοφαγίας, ωφελούνται σχεδόν πάντα από την κατανάλωση υπερτροφών. Είναι επίσης ενδεχομένως χρήσιμες σε άτομα με δραστήρια ζωή, που κουράζονται πολύ, έχουν μειωμένη ενέργεια ή νιώθουν εξασθενημένα. Επιπλέον, κάποιες υπερτροφές μπορεί να ενισχύσουν τις αποτοξινωτικές και ιαματικές ικανότητες του οργανισμού, συμβάλλοντας έτσι θετικά στη βελτίωση της λειτουργίας του. Προσοχή όμως! Έγκυοι, αλλεργικοί, άτομα με οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας, ιδίως εάν ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή, πρέπει να συμβουλεύονται πάντα το γιατρό τους. Η κατανάλωση υπερτροφών δεν υποκαθιστά την αναγκαιότητα για μια πιο ισορροπημένη και ποικίλη διατροφή.

Τα 10 θαύματα της φύσης

Οι τελευταίες επιστημονικές μελέτες γύρω από τις υπερτροφές αποκαλύπτουν αυτά που όσοι τις χρησιμοποιούν ξέρουν ήδη: πόσο περισσότερη ενέργεια νιώθουν, πόσο καλύτερα αισθάνονται και πόσο πιο υγιείς είναι!

1. Βατόμουρα goji: «ενέργεια από τα Ιμαλάια»
Το goji είναι ένας αναρριχώμενος θάμνος που φύεται σε περιοχές μεταξύ Θιβέτ και Μογγολίας. Οι καρποί του έχουν κόκκινο χρώμα, όψη και μέγεθος σταφίδας και είναι εξαιρετικά πλούσιοι σε βιταμίνες (Α, Β, C, Ε), αμινοξέα, αντιοξειδωτικά και μεταλλικά στοιχεία, ιδίως σε σίδηρο. Βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στην ενίσχυση της όρασης, στην καλύτερη λειτουργία ήπατος, νεφρών και νευρικού συστήματος, ενώ θεωρούνται ιδιαίτερα αποτελεσματικοί για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας αλλά και την αύξηση της ερωτικής διάθεσης. Εργαστηριακές δοκιμές σε χυμούς των καρπών του έδειξαν ότι έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, που βοηθά στη μείωση της κυτταρικής γήρανσης και στην αναστολή της οξείδωσης της LDL-χοληστερίνης («κακής»). Φρέσκα goji είναι μάλλον δύσκολο να βρείτε, οπότε προμηθευτείτε τα σε μορφή χυμού, αποξηραμένα, κατεψυγμένα ή ως συμπλήρωμα διατροφής.

2. Ιπποφάες: «ο βασιλιάς των φυτών»
Από τους αρχαιότερους θάμνους της Ευρώπης και της Ασίας. Λέγεται πως οφείλει το όνομά του στη συνήθεια των αρχαίων Ελλήνων να τρέφουν τα άλογά τους με τους πορτοκαλί καρπούς και τα φύλλα του. Περιέχει πάνω από 190 θρεπτικά συστατικά, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν τα λιπαρά οξέα ω-3 και ω-7 (παλμιτολεϊκό οξύ). Το ιπποφάες συμβάλλει στην προστασία των κυτταρικών μεμβρανών από τις ελεύθερες ρίζες, στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, στην αναζωογόνηση του δέρματος, ενώ έχει το δικό του μερίδιο συνεισφοράς στην αύξηση της ζωτικότητας, της αντοχής και στη βελτίωση των πνευματικών λειτουργιών. Ως τροφή είναι εξαιρετικά δυσεύρετη κι έτσι είναι πιο εύκολο να καταναλωθεί με τη μορφή συμπληρώματος ή συμπυκνωμένου χυμού. Υπάρχει επίσης ως συστατικό σε αρκετά καλλυντικά αντιγήρανσης, ενώ οι κάψουλες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για εξωτερική χρήση.

3. Κομπούχα: «ο πολύτιμος μύκητας»
Πρόκειται για ένα ζυμομύκητα που αρκετοί τον γνωρίζουν ως «τσάι της Μαντζουρίας». Ο συγκεκριμένος ζυμομύκητας αναπτύσσεται σε διάλυμα μαύρου ή πράσινου τσαγιού και ζάχαρης με τη βοήθεια «μαγιάς», που συνήθως είναι υγρό από προηγούμενη ζύμωση. Μέσω της ζύμωσης απελευθερώνονται πολλές θρεπτικές ουσίες, μεταξύ των οποίων βιταμίνες, ένζυμα, οργανικά οξέα (γαλακτικό οξύ, οξικό, κιτρικό, νουκλεϊκά οξέα κ.ά.) και προβιοτικά βακτήρια. Ο μοναδικός συνδυασμός των συστατικών του καθιστά το κομπούχα ιδιαίτερα ωφέλιμο ως φυσικό καθαρτικό, αποτοξινωτικό, ενισχυτικό της ηπατικής λειτουργίας και γενικότερα πολύτιμο για την άμυνα του οργανισμού. Ωστόσο, λόγω της έντονης καθαρτικής δράσης του, η χρήση του χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Εάν δεν μπορείτε να βρείτε το μύκητα για να παρασκευάζετε μόνοι σας ρόφημα ή σούπες, υπάρχει η εναλλακτική λύση των έτοιμων ροφημάτων και συμπυκνωμένων χυμών κομπούχα.

4. Νατό: «ο καθαριστής των αγγείων»
Παραδοσιακό ιαπωνικό τρόφιμο προερχόμενο από φασόλια σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση. Αποτελεί εξαιρετικά πλούσια πηγή πρωτεϊνών με όλα τα βασικά αμινοξέα, λιπαρών οξέων, βιταμινών Β και Κ, σιδήρου, άπεπτων ινών και φυτικών οιστρογόνων. Περιέχει επίσης μια πεπτιδάση (βακιλοπεπτιδάση F) που πάρα πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι διαθέτει την ικανότητα να προλαμβάνει τη δημιουργία θρόμβων στο αίμα, οι οποίοι προκαλούν εμφράγματα και εγκεφαλικά, ακόμη και να διαλύει τους υπάρχοντες. Όταν καταναλώνεται ως κανονική τροφή, συνήθως αναμεμιγμένη με σάλτσα σόγιας και βραστό ρύζι, έχει κολλώδη υφή και χαρακτηριστική βαριά μυρωδιά μαγιάς τυριού, μάλλον δυσάρεστη. Αντίθετα, τα αντίστοιχα συμπληρώματα διατροφής είναι απαλλαγμένα τόσο από την ιδιάζουσα γεύση όσο και από την πλεονάζουσα βιταμίνη Κ2 του φυσικού νατό, χωρίς να στερούνται κανένα δραστικό συστατικό του.

5. Νόνι: «ο καρπός των θεών»
Φρούτο που καταναλώνεται εδώ και χιλιάδες χρόνια από τους κατοίκους του Νότιου Ειρηνικού. Είναι επίσης πολύ δημοφιλές σε Αυστραλία, Κίνα και Ινδία, ενώ τα τελευταία χρόνια κατέκτησε κυριολεκτικά! ΗΠΑ και Ευρώπη. Σήμερα ξεζουμίζουν το άγριο φυτό (Morinda citrifolia L.) και συσκευάζουν το χυμό του. Ο χυμός θεωρείται πολύ θρεπτικός και αντιοξειδωτικός, γιατί περιέχει ένα ευρύ φάσμα συστατικών, εν μέρει σπάνιων σε άλλα τρόφιμα. Ένα από αυτά, η ζερονίνη, είναι εξαιρετικά σημαντική για την εύρυθμη λειτουργία των κυττάρων και την επιδιόρθωση των βλαβών τους. Το νόνι, είτε ως καρπός είτε ως συμπυκνωμένος χυμός, βοηθάει στην προστασία του οργανισμού από τοξίνες και ελεύθερες ρίζες, ισχυροποιεί το ανοσοποιητικό, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, έχει ήπια αναλγητική δράση, ενώ διασφαλίζει την καλή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από το έντερο.

6. Σιταρόχορτο: «η δύναμη της αναγέννησης»
Είναι ο βλαστός που παράγεται από σπόρο σταριού. Περιέχει περισσότερες από εκατό πολύτιμες ουσίες και είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε χλωροφύλλη. Μεταξύ άλλων, η χλωροφύλλη βοηθάει στη μεταφορά οξυγόνου στον οργανισμό και ενεργεί ως μέσο καθαρισμού εντέρων, νεφρών, ήπατος και κυκλοφορικού συστήματος. Το σιταρόχορτο αποχυμώνεται και πίνεται αναμεμιγμένο με άλλους χυμούς ή/και μόνο του. Επειδή δεν περιέχει γλουτένη, δεν επηρεάζει αρνητικά άτομα με αλλεργία στο στάρι. Μπορεί επίσης να καταναλωθεί με τη μορφή ταμπλέτας ή σκόνης διαλυτής σε νερό. Είναι χρήσιμο σε προγράμματα αποτοξίνωσης, σε δερματολογικές παθήσεις και για την προστασία των πνευμόνων από ατμοσφαιρικούς ρύπους. Συμβάλλει στην αύξηση του αιματοκρίτη, στην αποκατάσταση των γενετήσιων ορμών, στον έλεγχο του σακχάρου και στην καλή υγεία του εντέρου. Με εξωτερική χρήση βοηθάει το δέρμα, τα μαλλιά και τη στοματική υγιεινή.

7. Σπιρουλίνα: «το φύκι-υπόσχεση»
Μικροσκοπικό βρώσιμο φύκι του γλυκού νερού, που παράγεται κυρίως σε ελεγχόμενες υδατοκαλλιέργειες. Πρόκειται για μια υπερσυμπυκνωμένη τροφή πλούσια σε πρωτεϊνες, υδατάνθρακες, καλά λιπαρά, αντιοξειδωτικά, φυτοθρεπτικά (φυκοκυανίνη, σπιρουλάνη, χλωροφύλλη), μέταλλα, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες (συμπεριλαμβανομένης και της Β12), ένζυμα και προβιοτικά. Η σπιρουλίνα αυξάνει την ενεργητικότητα, καλυτερεύει την πέψη, βελτιώνει τη λειτουργία του εντέρου ενισχύοντας και εξισορροπώντας τη μικροβιακή του χλωρίδα, ισχυροποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα, συνεισφέρει στην αποτοξίνωση του οργανισμού, προάγει την υγεία του δέρματος, βοηθάει στην ελάττωση της όρεξης και εμμέσως στην απώλεια βάρους. Επιπλέον, ευνοεί την απορρόφηση και τη βιοδιαθεσιμότητα των συστατικών που προσλαμβάνουμε από τις άλλες τροφές, συμβάλλοντας έτσι στην επαρκέστερη θρέψη του οργανισμού. Διατίθεται σε μορφή ταμπλέτας ή κάψουλας. Επίσης σε σκόνη, νιφάδες ή υγρό σιρόπι. Σπανιότερα, προστίθεται σε μίγματα πρωτεϊνούχων σκονών, σάλτσες και τρόφιμα ειδικού τύπου.

8. Σπόροι Chia: «η αρχαία τροφή του μέλλοντος»
Ανήκουν στην ομάδα των δημητριακών και είναι περισσότερο γνωστοί ως τροφή οικόσιτων ωδικών πτηνών. Οι Ινδιάνοι της Αμερικής, οι οποίοι τους χρησιμοποιούσαν εδώ και αιώνες, πίστευαν ότι αυξάνουν την αντοχή και ότι παρατείνουν τη διάρκεια ζωής. Οι σπόροι Chia αποτελούν πλούσια πηγή άπεπτων ινών, πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (ιδίως ω-3), αντιοξειδωτικών, ασβεστίου, βορίου και πρωτεϊνών. Εάν αναμιχθούν σε νερό και τους αφήσουμε περίπου 30 λεπτά, αποκτούν τη μορφή ζελατίνας σχεδόν συμπαγούς. Αυτό γίνεται και μέσα στο στομάχι μας, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα φυσικό εμπόδιο που αφενός δημιουργεί ταχύτερο κορεσμό της πείνας, αφετέρου καθυστερεί τη μετατροπή των υδατανθράκων και συνεπακόλουθα την άνοδο του σακχάρου του αίματος. Καταναλώνονται, αφού πρώτα γίνουν ζελέ, μέσα σε μαρμελάδες, δημητριακά, γιαούρτι και σάλτσες ή ως συμπλήρωμα διατροφής.

9. Χλωρέλα: «η πράσινη μαγεία της φύσης»
Πράσινο φύκι του γλυκού νερού, πλούσιο σε χλωροφύλλη. Παρέχει συμπυκνωμένη και εύπεπτη πρωτεϊνη, είναι πλούσια σε νουκλεϊκά οξέα, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία (πηγή του δυσεύρετου γερμανίου) και ένζυμα. Λόγω του υψηλού περιεχομένου της σε κυτταρίνη (περίπου 20%), διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αποτοξίνωση του οργανισμού: η κυτταρίνη, η οποία δεν διασπάται από το πεπτικό μας σύστημα, προσκολλάται και συνδέεται με βαριά μέταλλα και άλλες τοξικές ουσίες και αποβάλλεται μαζί με αυτά απ τον οργανισμό. Η χλωρέλα βοηθάει επίσης στην καλύτερη οξυγόνωση των ιστών (κυρίως λόγω της χλωροφύλλης) και στην καλή κυκλοφορία του αίματος. Περαιτέρω, ωφελεί την πέψη, καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα, υποκινώντας την αύξηση της φυσικής χλωρίδας του εντέρου, ενώ ισχυροποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα, διεγείροντας την παραγωγή ιντερφερόνης, που αυξάνει την παραγωγή λευκοκυττάρων.

10. Αλόη: «το φυτό της αθανασίας»
Ένα από τα φυτά με τις περισσότερες επιστημονικά τεκμηριωμένες θεραπευτικές ιδιότητες. Στις θερμές χώρες ευδοκιμούν πάνω από 200 διαφορετικά είδη της, ενώ στην Ελλάδα ελάχιστα και μεταξύ αυτών η αλόη η γνήσια (αλόη βέρα). Τα εκχυλίσματά της είναι γνωστά για τις χρήσεις τους στην κοσμετολογία, φημίζονται δε για την ευεργετική τους δράση στο δέρμα (ενυδάτωση, καθαρισμός, θεραπεία). Τα πόσιμα εκχυλίσματα αλόης, με τη μορφή συμπυκνωμένου χυμού ή κάψουλας, περιέχουν πάνω από 200 ενεργά συστατικά, όπως βιταμίνες, ένζυμα, ανόργανες ουσίες, αμινοξέα, πολυσακχαρίτες κ.ά., και χρησιμοποιούνται κυρίως για τις υπακτικές και καθαρτικές τους ιδιότητες καθώς και σε προγράμματα αποτοξίνωσης. Η αλόη έχει αντιβακτηριακή, αντιμυκητιακή και τονωτική δράση, ενδυναμώνει το ήπαρ, συνεισφέρει στον έλεγχο του σακχάρου, βοηθάει στην πέψη, ανακουφίζει το ερεθισμένο πεπτικό σύστημα και καταπραϋνει τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου.
Read more »

Πλανήτες σε τροχιά σύγκρουσης;

Πρόσφατοι υπολογισμοί δείχνουν ότι οι τέσσερις στερεοί πλανήτες Ερμής, Αφροδίτη, Γη και Αρης δεν θα συνεχίσουν να κινούνται στις σημερινές τροχιές τους για πάντα, ενώ υπάρχει μια πιθανότητα της τάξεως του 10% να συγκρουστούν μεταξύ τους στο απώτερο μέλλον

Στο σχολείο και ως πριν από λίγα χρόνια ακόμη και στο πανεπιστήμιο, μαθαίναμε ότι οι πλανήτες περιφέρονται γύρω από τον Ηλιο σε ελλειπτικές τροχιές, όπως προβλέπουν οι νόμοι του Κέπλερ. Οι νόμοι αυτοί είχαν διατυπωθεί τον 17ο αιώνα από τον θεωρητικό αστρονόμο Κέπλερ με βάση τις παρατηρήσεις του μεγάλου παρατηρησιακού αστρονόμου Τύχο Μπράχε. Στη συνέχεια ο Νεύτωνας έδειξε ότι οι νόμοι του Κέπλερ μπορούν να αποδειχθούν με βάση τον νόμο της παγκόσμιας βαρύτητας, με την προσέγγιση ότι στους υπολογισμούς μας λαμβάνουμε υπόψη μόνο τον Ηλιο καιέναν πλανήτη κάθε φορά, αγνοώντας τους υπόλοιπους. Επί δύο εκατονταετίες οι αστρονόμοι προσπαθούσαν μάταια να λύσουν το περίφημοπρόβλημα των τριών σωμάτων, στο οποίο αναζητούνται οι λύσεις της κίνησηςδύο πλανητών γύρω από τον Ηλιο, έως ότου στα τέλη του 19ου αιώνα ο μεγάλος γάλλος μαθηματικός Πουανκαρέ απέδειξε ότι το πρόβλημα αυτό δεν είναι δυνατό να λυθεί! Από την εποχή εκείνη έχει μείνει ανοικτό το ερώτημα της ευστάθειας του ηλιακού συστήματος: άραγε οι πλανήτες θα συνεχίσουν στο μέλλον να κινούνται σε τροχιές παραπλήσιες με τις ελλείψεις που προβλέπουν οι νόμοι του Κέπλερ ή είναι δυνατόν κάποια στιγμή να αλλάξει τόσο ριζικά η τροχιά τους ώστε να συγκρουσθούν ή να απομακρυνθούν στο άπειρο, ξεφεύγοντας από τη βαρυτική έλξη του Ηλιου; Ο γάλλος αστρονόμος Λασκάρ πρόσφατα έδωσε οριστική απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Το ηλιακό σύστημα είναι ασταθές και με τις δύο έννοιες που μπορεί να δώσει κανείς στη λέξη αυτή! Οχι μόνο οι τροχιές των πλανητών είναι χαοτικές, έτσι ώστε να μην μπορούμε να προβλέψουμε με βεβαιότητα τη μελλοντική τους εξέλιξη, αλλά υπάρχει και η πιθανότητα της σύγκρουσης μεταξύ τους, αν και όχι στο άμεσο μέλλον. Το ενδιαφέρον είναι ότι την πιθανότητα σύγκρουσης μειώνει σημαντικά η Γενική Θεωρία της Σχετικότητας!

Χαοτικό το ηλιακό μας σύστημα
Ενα από τα σημαντικότερα συμπεράσματα της σύγχρονης πλανητολογίας είναι η χαοτική φύση της κίνησης των πλανητών. Υπολογισμοί που έκαναν πολλοί αστρονόμοι την τελευταία εικοσαετία έδειξαν ότι οποιοδήποτε λάθος και αν κάνουμε στην αρχική θέση και στην αρχική ταχύτητα των πλανητών, αυτό δεκαπλασιάζεται κάθε 10 εκατομμύρια χρόνια. Ετσι όχι μόνο δεν μπορούμε να λύσουμε τις εξισώσεις κίνησης των πλανητών, όπως προκύπτει από το θεώρημα του Πουανκαρέ, αλλά ούτε καν μπορούμε να παρακολουθήσουμε τις κινήσεις τους σε ηλεκτρονικό υπολογιστή για μεγάλα χρονικά διαστήματα! Το αποτέλεσμα είναι εντελώς αντίθετο από αυτό στο οποίο οδηγούμαστε από την εμπιστοσύνη μας στις σύγχρονες μεθόδους της επιστήμης: δεν θα μάθουμε ποτέ όχι μόνο πώς δημιουργήθηκε το ηλιακό σύστημα, αλλά και ούτε πού θα καταλήξει! Ο λόγος είναι ότι γνωρίζουμε τις θέσεις των πλανητών με ακρίβεια μερικών μέτρων, οπότε ξεκινούμε τους υπολογισμούς μας με ένα σφάλμα τουλάχιστον ενός μέτρου. Σε 10 εκατομμύρια χρόνια το σφάλμα θα είναι 10 μέτρα, σε 20 εκατομμύρια χρόνια 100 μέτρα και, συνεχίζοντας με αυτόν τον τρόπο, βρίσκουμε ότι σε 110 εκατομμύρια χρόνια το σφάλμα θα έχει φθάσει στα 100 εκατομμύρια χιλιόμετρα, όση δηλαδή περίπου η διάμετρος της τροχιάς της Γης. Επομένως είναι σαφές ότι όχι μόνο δεν μπορούμε να υπολογίσουμε πού βρίσκονταν οι πλανήτες όταν δημιουργήθηκε η ζωή στη Γη αλλά ούτε και πού θα βρίσκονται όταν θα «πεθάνει» ο Ηλιος!

Το μέλλον αβέβαιο
Ο Ζακ Λασκάρ εργάζεται πάνω στο θέμα της ευστάθειας του ηλιακού συστήματος για περισσότερα από δέκα χρόνια και τα πρόσφατα δημοσιευμένα αποτελέσματά του στο περιοδικό «Φύση» («Νature») έρχονται να συμπληρώσουν τη χαοτική εικόνα του ηλιακού συστήματος με έναν ιδιότυπο τρόπο. Ο Λασκάρ υπολόγισε τις τροχιές των πλανητών σε έναν από τους ταχύτερους σημερινούς υπερυπολογιστές λαμβάνοντας υπόψη και τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας. Τα αποτελέσματά του δείχνουν ότι όχι μόνο δεν μπορούμε να γνωρίζουμεπούθα βρίσκεται η Γη ύστερα από μερικά δισεκατομμύρια χρόνια, αλλά ούτε καναν θα υπάρχει! Ο λόγος είναι ότι οι τέσσερις στερεοί πλανήτες, Ερμής, Αφροδίτη, Γη και Αρης, που είναι πολύ μικρότεροι από τους τέσσερις αέριους γίγαντες Δία, Κρόνο, Ουρανό και Ποσειδώνα, είναι «ευαίσθητοι» στις βαρυτικές διαταραχές που δέχονται από τους τελευταίους. Μάλιστα, αντίθετα από ό,τι ίσως θα περίμενε κανείς, ο περισσότερο ευάλωτος από όλους τους πλανήτες είναι ο Ερμής, και μάλιστα στην επιρροή του Δία, επειδή ο προσανατολισμός των τροχιών των δύο αυτών πλανητών αλλάζει με παρόμοιο τρόπο.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι η ασήμαντα μικρή βαρυτική έλξη του Δία στον Ερμή αθροίζεται με τον καιρό, έτσι ώστε σε εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια η τροχιά του τελευταίου μπορεί να πλησιάσει την Αφροδίτη και να την εκτρέψει από τη σημερινή της κίνηση, με τελική συνέπεια τη σύγκρουση της Γης είτε με τον Ερμή είτε με την Αφροδίτη είτε με τον Αρη. Το αν θα συμβεί όμως κάτι τέτοιο εξαρτάται με πολύ ευαίσθητο τρόπο από την αρχική θέση και ταχύτητα που χρησιμοποιούμε στους υπολογισμούς μας για τον Ερμή!

Και ένα χιλιοστό κάνει τη διαφορά
Σήμερα γνωρίζουμε τη θέση του Ερμή με πιθανό λάθος μόλις μερικών μέτρων, απίστευτη ακρίβεια θαέλεγε κανείς για έναν πλανήτη διαμέτρου 5.000 χιλιομέτρων που κινείται σε τροχιά διαμέτρου 116.000.000 χιλιομέτρων! Και όμως, οι αριθμητικοί υπολογισμοί του Λασκάρ έδειξαν ότι αλλαγή της αρχικής θέσης του Ερμήκατά μόλις ένα χιλιοστόμετρομπορεί να οδηγήσει σε ριζικά διαφορετική εξέλιξη του ηλιακού συστήματος! Ετσι δεν έχει πια νόημα να μιλάμε για τοποιο θα είναι το μέλλοντης Γης και των υπόλοιπων στερεών πλανητών, αλλά μόνο για τοποια πιθανότητα υπάρχεινα παραμείνουν στις σημερινές τροχιές. Οι υπολογισμοί του Λασκάρ δείχνουν ότι υπάρχει λοιπόν μια πιθανότητα της τάξεως του 10% να συγκρουστούν μεταξύ τους στο απώτερο μέλλον οι τέσσερις στερεοί πλανήτες. Η πιθανότητα αυτή περιορίζεται στο 1% αν λάβει κανείς υπόψη του και τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας, αλλά πάντως δεν μηδενίζεται. Ετσι δίνεται μια οριστική απάντηση στο παλαιό πρόβλημα της ευστάθειας του ηλιακού συστήματος: οι πλανήτες δεν θα συνεχίσουν να κινούνται στις σημερινές τροχιές τους για πάντα.
Read more »

Καλλυντική κρέμα με μαστίχα βρέθηκε σε ετρουσκικό τάφο 2.000 ετών

Ένα αλαβάστρινο βάζο που περιείχε καλλυντική κρέμα ανακαλύφθηκε σε αριστοκρατικό τάφο των Ετρούσκων στην περιοχή της Τοσκάνης. Η κρέμα των 2.000 ετών διατηρείται σε καλή κατάσταση και βρέθηκε να περιέχει μαστίχα και έλαιο μυροβάλανου, δυο συστατικά που χρησιμοποιούσαν οι Αιγύπτιοι και οι αρχαίοι Ελληνες.

Ο ασύλητος τάφος, που χρονολογείται στο δεύτερο μισό του 2ου π.Χ. αιώνα, ανακαλύφθηκε πριν από τέσσερα χρόνια σε μια νεκρόπολη κοντά στην πόλη Κιούζι. Τα αποτελέσματα των χημικών αναλύσεων δημοσιεύονται στο τεύχος Ιουλίου του Journal of Archaeological Science.

Ο τάφος, αναφέρει το Discovery Channel, ήταν σφραγισμένος με μια πλάκα από τερακότα στην οποία υπήρχε επιγραφή με το όνομα της νεκρής: Thana Presnti Plecunia Umranalisa.

«Από τη μορφή του ονόματος μαθαίνουμε ότι η Τάνα Πλεκούνια ήταν θυγατέρα μιας γυναίκας ονόματι Ουμράνεϊ, μέλος μιας από τις σημαντικότερες αριστοκρατικές οικογένειες του Κιούζι» γράφουν οι Ιταλοί αρχαιολόγοι.

Μέσα στον τάφο βρέθηκε η τεφροδόχος, σκαλισμένη από το πέτρωμα τραβερτίνη και διακοσμημένη με φυτικά μοτίβα και το κεφάλι της ετρουσκικής θεάς της Γης Κελ Ατι.

Κοντά στην τεφροδόχο βρέθηκε ακόμα μια κοσμηματοθήκη, διακοσμημένη με στοιχεία ελεφαντόδοντου, κασσίτερου και μπρούντζου. Μέσα της βρέθηκαν δύο μπρούτζινα δαχτυλίδια, ένα τσιμπιδάκι, δύο χτένες και το αλαβάστρινο βάζο που περιείχε την κρέμα.

Η σκόνη αργίλου που είχε καλύψει την κοσμηματοθήκη προστάτευσε την κρέμα από την οξείδωση παρόλο που το βάζο δεν είχε καπάκι, αναφέρουν οι ερευνητές.

Η υπόλευκη, στερεοποιημένη κρέμα περιείχε ένα μείγμα ρητινών και λιπιδίων, κατάλαβαν αμέσως οι επιστήμονες. Οι χημικές αναλύσεις έδειξαν ότι οι ρητίνες ήταν απλό ρετσίνι πεύκου και ρετσίνι μαστιχόδεντρου, ενώ τα λιπίδια ήταν πιθανότατα έλαιο μυροβάλανου, ενός αρωματικού φυτού που χρησιμοποιούσαν στην αρωματοποιία οι αρχαίοι Ελληνες.

Δεδομένου όμως ότι το βάζο φαίνεται να είναι αιγυπτιακής καταγωγής, και ότι ο μυροβάλανος δεν φύεται στην Ιταλία, αλλά στη Συρία και την Αίγυπτο, οι αρχαιολόγοι συμπεραίνουν ότι το καλλυντικό είχε εισαχθεί από την Αίγυπτο για τους αριστοκράτες Ετρούσκους του Κιούζι.

Read more »

Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009

ΔΕΛΦΙΚΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΣΟΦΩΝ(2)

ΒΟΥΛΕΥΟΥ ΧΡΗΣΙΜΑ.
ΝΑ ΣΚΕΠΤΕΣΑΙ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΑ.
ΦΙΛΙΑΝ ΦΥΛΑΣΣΕ.
ΝΑ ΦΥΛΑΤΤΕΙΣ ΤΗ ΦΙΛΙΑ.
ΕΥΓΝΩΜΩΝ ΓΙΝΟΥ.
ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΥΓΝΩΜΩΝ.
ΟΜΟΝΟΙΑΝ ΔΙΩΚΕ.
ΝΑ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙΣ ΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ.
ΑΡΡΗΤΑ ΜΗ ΛΕΓΕ.
ΝΑ ΜΗΝ ΛΕΣ ΑΡΡΗΤΑ.
ΕΧΘΡΑΣ ΔΙΑΛΥΕ.
ΝΑ ΔΙΑΛΥΕΙΣ ΤΙΣ ΕΧΘΡΕΣ.
ΓΗΡΑΣ ΠΡΟΣΔΕΧΟΥ.
ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΕΣΑΙ ΤΟ ΓΗΡΑΣ.
ΕΠΙ ΡΩΜΗ ΜΗ ΚΑΥΧΩ.
ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΥΧΙΕΣΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΟΥ.
ΕΥΦΗΜΙΑΝ ΑΣΚΕΙ.
ΝΑ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙΣ ΚΑΛΗ ΦΗΜΗ.
ΑΠΕΧΘΕΙΑΝ ΦΕΥΓΕ.
ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙΣ ΤΗΝ ΑΠΕΧΘΕΙΑ.
ΠΛΟΥΤΕΙ ΔΙΚΑΙΩΣ.
ΝΑ ΠΛΟΥΤΙΖΕΙΣ ΔΙΚΑΙΑ.
ΚΑΚΙΑΝ ΜΙΣΕΙ.
ΝΑ ΜΙΣΕΙΣ ΤΗΝ ΚΑΚΙΑ.
ΜΑΝΘΑΝΩΝ ΜΗ ΚΑΜΝΕ..
ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΥΡΑΖΕΣΑΙ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ
ΟΥΣ ΤΡΕΦΕΙΣ ΑΓΑΠΑ.
ΝΑ ΑΓΑΠΑΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΡΕΦΕΙΣ.
ΘΝΗΣΚΕ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ.
ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΣΟΥ.
ΕΠΙ ΝΕΚΡΩ ΜΗ ΓΕΛΑ.
ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΙΓΕΛΑΣ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ.
ΑΤΥΧΟΥΝΤΙ ΣΥΝΑΧΘΟΥ
ΝΑ ΣΥΜΠΑΣΧΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΔΥΣΤΥΧΗ.
ΤΥΧΗ ΜΗ ΠΙΣΤΕΥΕ.
ΝΑ ΜΗΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΤΗΝ ΤΥΧΗ.
ΤΕΛΕΥΤΑ ΑΛΥΠΟΣ.
ΝΑ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΛΥΠΗ.
Read more »

ΔΕΛΦΙΚΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΣΟΦΩΝ(1)

ΦΙΛΟΙΣ ΕΥΝΟΕΙ
ΝΑ ΕΥΝΟΕΙΣ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ.
ΕΧΘΡΟΥΣ ΑΜΥΝΟΥ
ΝΑ ΠΡΟΦΥΛΑΣΣΕΣΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ.
ΕΥΓΕΝΕΙΑΝ ΑΣΚΕΙ.

ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΥΓΕΝΗΣ.
ΚΑΚΙΑΣ ΑΠΕΧΟΥ.
ΝΑ ΑΠΕΧΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΙΑ.
ΕΥΦΗΜΟΣ ΙΣΘΙ
ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΚΑΛΗ ΦΗΜΗ.
ΑΚΟΥΕ ΠΑΝΤΑ.
ΝΑ ΑΚΟΥΣ ΤΑ ΠΑΝΤΑ.
ΜΗΔΕΝ ΑΓΑΝ.
ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΕΡΒΑΛΛΕΙΣ.
ΧΡΟΝΟΥ ΦΕΙΔΟΥ.
ΝΑ ΜΗΝ ΣΠΑΤΑΛΑΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ.
ΥΒΡΙΝ ΜΙΣΕΙ.
ΝΑ ΜΙΣΕΙΣ ΤΗΝ ΥΒΡΗ.
ΙΚΕΤΑΣ ΑΙΔΟΥ.
ΝΑ ΣΕΒΕΣΑΙ ΤΟΥΣ ΙΚΕΤΕΣ.
ΥΙΟΥΣ ΠΑΙΔΕΥΕ.
ΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΕΙΣ ΤΟΥΣ ΓΙΟΥΣ ΣΟΥ.
ΕΧΩΝ ΧΑΡΙΖΟΥ.
ΟΤΑΝ ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΧΑΡΙΖΕΙΣ.
ΔΟΛΟΝ ΦΟΒΟΥ.
ΝΑ ΦΟΒΑΣΑΙ ΤΟ ΔΟΛΟ.
ΕΥΛΟΓΕΙ ΠΑΝΤΑΣ.
ΝΑ ΛΕΣ ΚΑΛΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.
ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ΓΙΝΟΥ
ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ.
ΟΣΙΑ ΚΡΙΝΕ
ΝΑ ΚΡΙΝΕΙΣ ΤΑ ΟΣΙΑ
ΓΝΟΥΣ ΠΡΑΤΤΕ.
ΝΑ ΠΡΑΤΤΕΙΣ ΜΕ ΕΠΙΓΝΩΣΗ.
ΦΟΝΟΥ ΑΠΕΧΟΥ
ΝΑ ΜΗ ΦΟΝΕΥΕΙΣ
ΣΟΦΟΙΣ ΧΡΩ.
ΝΑ ΣΥΝΑΝΑΣΤΡΕΦΕΣΑΙ ΜΕ ΣΟΦΟΥΣ.
ΗΘΟΣ ΔΟΚΙΜΑΖΕ.
ΝΑ ΕΠΙΔΟΚΙΜΑΖΕΙΣ ΤΟ ΗΘΟΣ.
ΥΦΟΡΩ ΜΗΔΕΝΑ
ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΣΑΙ ΚΑΧΥΠΟΠΤΟΣ.
ΤΕΧΝΗ ΧΡΩ..
ΝΑ ΑΣΚΕΙΣ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ
ΕΥΕΡΓΕΣΙΑΣ ΤΙΜΑ.
ΝΑ ΤΙΜΑΣ ΤΙΣ ΕΥΕΡΓΕΣΙΕΣ.
ΦΘΟΝΕΙ ΜΗΔΕΝΙ.
ΝΑ ΜΗ ΦΘΟΝΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑ.
ΕΛΠΙΔΑ ΑΙΝΕΙ.
ΝΑ ΔΟΞΑΖΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ.
ΔΙΑΒΟΛΗΝ ΜΙΣΕΙ
ΝΑ ΜΙΣΕΙΣ ΤΗ ΔΙΑΒΟΛΗ.
ΔΙΚΑΙΩΣ ΚΤΩ
ΝΑ ΑΠΟΚΤΑΣ ΔΙΚΑΙΑ.
ΑΓΑΘΟΥΣ ΤΙΜΑ.
ΝΑ ΤΙΜΑΣ ΤΟΥΣ ΑΓΑΘΟΥΣ.
ΑΙΣΧΥΝΗΝ ΣΕΒΟΥ.
ΝΑ ΣΕΒΕΣΑΙ ΤΗΝ ΕΝΤΡΟΠΗ.
ΕΥΤΥΧΙΑΝ ΕΥΧΟΥ.
ΝΑ ΕΥΧΕΣΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ.
ΕΡΓΑΣΟΥ ΚΤΗΤΑ.
ΝΑ ΚΟΠΙΑΖΕΙΣ ΓΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΞΙΑ ΚΤΗΣΗΣ
ΕΡΙΝ ΜΙΣΕΙ..
ΝΑ ΜΙΣΕΙΣ ΤΗΝ ΕΡΙΔΑ
ΟΝΕΙΔΟΣ ΕΧΘΑΙΡΕ.
ΝΑ ΕΧΘΡΕΥΕΣΑΙ ΤΟΝ ΧΛΕΥΑΣΜΟ.
ΓΛΩΣΣΑΝ ΙΣΧΕ
ΝΑ ΣΥΓΚΡΑΤΕΙΣ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΟΥ.
ΑΠΟΝΤΙ ΜΗ ΜΑΧΟΥ.
ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΧΕΣΑΙ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΩΝ.
ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΝ ΑΙΔΟΥ.
ΝΑ ΣΕΒΕΣΑΙ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥΣ.
ΝΕΩΤΕΡΟΝ ΔΙΔΑΣΚΕ.
ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΕΙΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΤΕΡΟΥΣ.
ΠΛΟΥΤΩ ΑΠΟΣΤΕΙ.
ΝΑ ΑΠΟΣΤΑΣΙΟΠΟΙΕΙΣΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ.
ΣΕΑΥΤΟΝ ΑΙΔΟΥ.
ΝΑ ΣΕΒΕΣΑΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ.
ΜΗ ΑΡΧΕ ΥΒΡΙΖΩΝ.
ΝΑ ΜΗΝ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙΣ ΜΕ ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ.
ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ.
ΝΑ ΣΤΕΦΑΝΩΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΣΟΥ.
ΥΒΡΙΝ ΑΜΥΝΟΥ.
ΝΑ ΠΡΟΦΥΛΑΣΣΕΣΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΒΡΗ.
ΚΡΙΝΕ ΔΙΚΑΙΑ
ΝΑ ΚΡΙΝΕΙΣ ΔΙΚΑΙΑ.
ΛΕΓΕ ΕΙΔΩΣ.
ΝΑ ΛΕΣ ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ.
ΒΙΑΣ ΜΗ ΕΧΟΥ..
ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙΣ ΒΙΑ
ΟΜΙΛΕΙ ΠΡΑΩΣ.
ΝΑ ΟΜΙΛΕΙΣ ΜΕ ΠΡΑΟΤΗΤΑ.
ΦΙΛΟΦΡΟΝΕΙ ΠΑΣΙΝ.
ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΦΙΛΙΚΟΣ ΜΕ ΟΛΟΥΣ.
ΓΛΩΤΤΗΣ ΑΡΧΕ.
ΝΑ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙΣ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΟΥ.
ΣΕΑΥΤΟΝ ΕΥ ΠΟΙΕΙ.
ΝΑ ΕΥΕΡΓΕΤΕΙΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ.
ΕΥΠΡΟΣΗΓΟΡΟΣ ΓΙΝΟΥ.
ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΥΠΡΟΣΗΓΟΡΟΣ.
ΑΠΟΚΡΙΝΟΥ ΕΝ ΚΑΙΡΩ.
ΝΑ ΑΠΟΚΡΙΝΕΣΑΙ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΚΑΙΡΟ.
ΠΟΝΕΙ ΜΕΤΑ ΔΙΚΑΙΟΥ.
ΝΑ ΚΟΠΙΑΖΕΙΣ ΔΙΚΑΙΑ.
ΠΡΑΤΤΕ ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΩΣ
ΝΑ ΠΡΑΤΤΕΙΣ ΜΕ ΣΙΓΟΥΡΙΑ.
ΑΜΑΡΤΑΝΩΝ ΜΕΤΑΝΟΕΙ.
ΟΤΑΝ ΣΦΑΛΛΕΙΣ ΝΑ ΜΕΤΑΝΟΕΙΣ.
ΟΦΘΑΛΜΟΥ ΚΡΑΤΕΙ.
ΝΑ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙΣ ΤΩΝ ΟΦΘΑΛΜΩΝ ΣΟΥ.
Read more »

Τρίτη 7 Ιουλίου 2009

ΣΕΛΗΝΗ μύθοι και αλήθειες

Μια πολύ παλιά Σουδανική παράδοση της φυλής Σιλλούκ αναφέρει: «Τον παλιό καιρό οι άνθρωποι ανέβαιναν στο φεγγάρι από κάποιο ανηφορικό δρόμο αλλά μετά κουράστηκαν και δεν μπορούσαν ν' ανέβουν».
Τα Ινδικά χειρόγραφα αναφέρουν ότι «οι Έλληνες θεοί πολέμησαν εναντίον των κατοίκων της σελήνης και των συμμάχων της.»
Οι Έλληνες φιλόσοφοι γνώριζαν πάρα πολλά για την σελήνη. Ο Σωκράτης την χαρακτηρίζει: «Μεγάλη κούφια σφαίρα που στο εσωτερικό της υπάρχουν θάλασσες και στεριές και κατοικούν άνθρωποι σαν εμάς». Αυτά αναφέρει ο Ξενοφάνης για τον δάσκαλο του. Αυτά που έλεγε ο Σωκράτης τα υποστηρίζουν και σύγχρονοι αστρονόμοι.
Ο Έλληνας θεός Ορφέας, γιος του Απόλλωνα, ο πιο τακτικός ταξιδιώτης της Σελήνης και του Σειρίου, και μας λέει: «Η Σελήνη έχει βουνά πολιτείες και σπίτια, η επιφάνεια της είναι έδαφος όπως της γης και καιοικεκαι από θεϊκούς κατοίκους.» Τις πληροφορίες αυτές μας τις δίνουν Πλούταρχος και Διογένης ο Λαέρτιος.
Ο Ορφέας γνώριζε το σεληνιακό ημερολόγιο των 12 μηνών και τις φάσεις της σελήνης. Μιλά για την περιστροφή της γης γύρω από τον ήλιο, τις εύκρατες, τροπικές και πολικές ζώνες της γης, τις εκλείψεις της σελήνης, τα ηλιοστάσια, τις ισημερίες, τις κινήσεις των πλανητών και την παγκόσμια έλξη και επιμένει στο θέμα των κατοίκων της σελήνης, ότι είναι αυτοί που περιπλανήθηκαν από πλανήτη σε πλανήτη.
Οι Τελχίνες της Ρόδου και οι Κάβειροι της Σαμοθράκης εξαφανίστηκαν μετά τον μεγάλο κατακλυσμό. Η τεχνολογική τους εξέλιξη ήταν τέτοια που τους επέτρεπε να εγκαταλείψουν την γη και να σωθούν στην Σελήνη ή τον Αρη. Η άποψη μου είναι ότι επέστρεψαν στις βάσεις τους στην Σελήνη και τον Αρη αντίστοιχα, βάσεις που χρησιμοποιήθηκαν από τους θεούς κατά τον εποικισμό της γης.
Ο Νονός αναφέρει ότι ο Φαέθων έκανε 30 περιστροφές γύρω από το φεγγάρι, ταξίδεψε στην Αφροδίτη και επισκεπτόταν τον Β. και Ν. Πόλο.
Ο Διόνυσος και ο Ηρακλής πήγαν στην Σελήνη και ο Ίδμων όπως αναφέρει ο Νονός ταξίδεψε στην Σελήνη με το άρμα του που έμοιαζε με απαστράπτοντα κομήτη και δίνει ακριβέστατες πληροφορίες για την αθέατη πλευρά της σελήνης κάτι, που πριν λίγα χρόνια έκανε ο σύγχρονος άνθρωπος.
Ο Ελληνικής καταγωγής Λουκιανός από την Σαμοσάτα της Συρίας έζησε το 120 μ.χ. Στο βιβλίο του «Αληθινή Ιστορία» αν και το χαρακτηρίζει παραμύθι, εν τούτοις δίνει πληροφορίες επιστημονικά απόλυτα ακριβείς, οι οποίες επαληθεύτηκαν στην εποχή μας. Τις πληροφορίες αυτές εάν δεν υπήρχαν ανάλογες εμπειρίες, ήταν αδύνατον να τις φαντασθεί άνθρωπος.
«Πήγαινε με ένα καράβι που το πήρε ο αέρας για εφτά μερόννχτα και την όγδοη ημέρα έφτασε στο φεγγάρι. (Τόσο κάνουν τα σύγχρονα διαστημόπλοια του ανθρώπου για το φεγγάρι). Μπήκε μέσα σ' ένα πηγάδι που από πάνω είχε καθρέφτες και έβλεπε όλη τη γη. (Πρόκειται για υπερσύγχρονο τηλεσκόπιο που ο άνθρωπος ακόμη δεν το έχει φτιάξει γιατί με αυτό έβλεπε και τους ανθρώπους στην γη). Βασιλιάς της Σελήνης ήταν ο Ενδυμίωνας που τον πήραν από την γη και τον πήγαν στο φεγγάρι και τον έκαναν βασιλιά.»
Περιγράφει τρικινητήρια αεροπλάνα (τρικέφαλοι αλογογύπες που πετούσαν) περιγράφει σύγχρονες διόπτρες (έβαζαν και έβγαζαν τα μάτια τους που μπορούσε να τα φορά ο καθένας και έβλεπαν πολύ μακρυά) περιγράφει πολεμιστές με διαστημική στολή που είχε δύο κέρατα "κεραίες". Ο στρατός αυτός ήταν του Φαέθοντα και επειδή ήταν άνθρωποι σαν εμάς και η θερμοκρασία της σελήνης μεγάλη γι αυτό φορούσαν τις διαστημικές στολές.
Περιγράφει ταξίδια στ' άστρα του ζωδιακού καθώς και προσθαλάσσωση ίδια με αυτή των συγχρόνων κοσμοναυτών και μάλιστα στην περιοχή των Βερμούδων. Επισκέφθηκε τα νησιά των Μακάρων (Σείριος) και δεν ήθελε να φύγει αφού σε λίγα χρόνια θα γύρναγε πίσω.
Τέλος περιγράφει πόλεμο μεταξύ των κατοίκων της Σελήνης και του Σειρίου όπου έγιναν αερομαχίες και χρησιμοποιήθηκαν τρομερά όπλα και νίκησαν οι Σείριοι. Όπως φαίνεται ο Λουκιανός διάβασε κάποιο χειρόγραφο που έγραφε για όλα αυτά και επειδή του φαινόταν εξωφρενικά τα αποκάλεσε παραμύθι τα έγραψε και τα ονόμασε αληθινή ιστορία.
Η δίδυμη αδελφή του Απόλλωνα, η Αρτεμη, χρημάτισε βασίλισσα της σελήνης. Ο Πυθαγόρας, γιος του Απόλλωνα κατά μία παράδοση, επέμενε ότι η Σελήνη κατοικείται από όντα θεϊκά όμοια με τους ανθρώπους της γης. Ο Πυθαγόρας αφηγείται επίσης ότι έκανε στροφές γύρω από την σελήνη με τα αστρόπλοια των θεών που κατοικούσαν στο φεγγάρι και με τα όντα αυτά είχε δημιουργήσει φιλία, ενώ αναφέρει ότι η σεληνιακή ημέρα είναι 15 φορές μεγαλύτερηαπό της γης όπως και είναι.
Ο Αριστοτέλης αναφέρει ότι όπως άκουσε από μαρτυρίες πολλές φορές, ο Πυθαγόρας μπορούσε την ίδια στιγμή να βρίσκεται σε δύο διαφορετικό μέρη - ιδιότητα που έχει μόνο το ηλεκτρόνιο του ατόμου - και έκανε ταξίδια στον Άδη ακολουθώντας την διαδρομή του Προμηθέα. Ο Πυθαγόρας μπορούσε να αιωρείται και να γίνεται αόρατος ή να βρίσκεται ταυτόχρονα σε δύο μέρη. Τον δίδαξε ο Απόλλωνας όπως τον Αρισταία και τον ιερέα του 'Αβαρι.
Οι θεϊκοί κάτοικοι της σελήνης είναι πιο ψηλοί από τους κατοίκους της γης, ξανθοί και πολύ όμορφοι. Όλες οι γνώσεις του Πυθαγόρα, Μαθηματικά, Μουσική, Γεωμετρία, Φυσική είναι δοτές γνώσεις που πήρε από τους ουράνιους με τους οποίους είχε συνεχή επαφή. Το 1950 σε ναό των Μαγιάς στο Μεξικό βρέθηκε χάρτης της αθέατης πλευράς της σελήνης, ο οποίος αποδείχτηκε απόλυτα ακριβής συγκρινόμενος με τους πρόσφατους που έφεραν τα διαστημόπλοια. Η πρώτη χαρτογράφηση της αθέατης πλευράς της σελήνης από τον άνθρωπο έγινε την 7.10.1959, επομένως ο παλαιός χάρτης βρέθηκε στην γη ή από επίσκεψη γήινων στο φεγγάρι ή από επίσκεψη εξωγήινων στην γη.
Η σελνη σύμφωνα πάντα με τα Σανσκριτικά κείμενα και την Ινδουϊστική θρησκεία, σε κάποια απώτατη εποχή δεν υπήρχε σαν δορυφόρος της γης. Αργότερα η γη είχε τρεις δορυφόρους. Την εποχή που η γη δεν είχε δορυφόρους, οι άνθρωποι είχαν ανάστημα ύψους 1.20-1.50 μέτρων. Όταν είχε τρεις δορυφόρους τότε οι άνθρωποι είχαν ανάστημα 2.50-12.00 μέτρα και τέλος με ένα δορυφόρο έχουν το ύψος του σημερινού ανθρώπου 1.60-2.00 μέτρα, λόγω βαρύτητας (g=9.81m/sec2).
Read more »

Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

Λογισμικό αναγνωρίζει το γραφικό χαρακτήρα σε λίθινες ελληνικές επιγραφές

Ένα λογισμικό που ξεχωρίζει επιγραφές από την αρχαία Αθήνα, ανάλογα με το γραφικό χαρακτήρα του χαράκτη, προέκυψε από τη συνεργασία ερευνητών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείοτ και του Πανεπιστημίου του Πρίνστον στις ΗΠΑ.

Το πρόγραμμα θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά τη χρονολόγηση και γενικά τη μελέτη των 50.000 και πλέον αρχαίων επιγραφών που έχουν βρεθεί στην περιοχή της Αττικής, αναφέρει το βρετανικό περιοδικό New Scientist.

«Θα μπορούσε να ονομαστεί 'CSI Αρχαία Αθήνα'» γράφει ο συντάκτης του άρθρου, αναφερόμενος στη γνωστή σειρά CSI με πρωταγωνιστές εγκληματολόγους.

Παρόλο που κάθε περίοδος της αρχαίας Ελλάδας διαφέρει όσον αφορά την τεχνοτροπία των επιγραφών, η ταυτοποίηση του λαξευτή πίσω από κάθε σκαλισμένο κείμενο συχνά είναι δύσκολη ακόμα και για τους πιο έμπειρους επιγραφολόγους.

«Μπορώ να σας δείξω δύο 'Α' που μοιάζουν ολόιδια, αλλά μπορώ να σας πω ότι προέρχονται από διαφορετικούς γραφείς» δήλωσε ο Μιχάλης Παναγόπουλος του ΕΜΠ, επικεφαλής της προσπάθειας μαζί με τον καθηγητή Κωνσταντίνο Παπαοδυσσέα.

Οι Έλληνες ερευνητές συμμετείχαν στην πρόκληση που τους έθεσε ο Στίβεν Τρέισι, μελετητής της αρχαίας Ελλάδας και επιγραφολόγος στο Πρίνστον, να ξεχωρίσουν 24 αρχαίες επιγραφές ανάλογα με τον χαράκτη που τις δημιούργησε.

Οι ερευνητές εστιάστηκαν αρχικά σε έξι χαρακτηριστικά γράμματα -Α, Ρ, Μ, Ν, Ο, Σ- τα οποία φωτογράφισαν σε καθεμία από τις 24 λίθινες πλάκες. Στη συνέχεια, προσδιόρισαν τη μέση μορφή καθενός από αυτά γράμματα σε κάθε επιγραφή.

Έπειτα από την ολοκλήρωση των υπολογισμών, η ομάδα του Δρ Παναγόπουλου συνέκρινε τα κείμενα που είχε στείλει ο Τρέισι και κατάφερε να τα αντιστοιχίσει σωστά σε έξι χαράκτες που έζησαν το διάστημα 334-134 π.Χ.

Το λογισμικό αναγνώρισε σωστά τον χαράκτη στο 100% των περιπτώσεων, ωστόσο η αξιοπιστία της μεθόδου θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω με τη χρήση τρισδιάστατων μοντέλων των επιγραφών, στη θέση των ψηφιακών φωτογραφιών.

Ο Στίβεν Τρέισι και ο Μιχάλης Παναγόπουλος είχαν παρουσιάσει προκαταρκτικά αποτελέσματα της προσπάθειάς τους το 2006 στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών στην Αθήνα.

Η έρευνα του Δρ Παναγόπουλου δημοσιεύεται τώρα στο IEEE Transactions on Pattern Analysis and Machine Intelligence, ενώ η έκθεση του Δρ Τρέισι είχε παρουσιαστεί πέρυσι στο American Journal of Archaeology.

Read more »

Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

ΜΕΘΟΔΟΣ ΚΡΙΛΙΑΝ άραγε υπάρχει ψυχή ή μόνο ύλη


'Έως σήμερα οι επιστήμες όπως η Ιατρική, η Βιολογία, η Χημεία, συνόδευαν τον άνθρωπο μέχρι το τέλος της ζωής του αφήνοντας τον από εκεί και πέρα στη θρησκεία, υποστηρίζοντας ότι κάθε δραστηριότητα του οργανισμού σταματά απότομα μετά τον κλινικό θάνατο.

Μια σειρά από πειράματα όπως γίνονταν από το 1994 στην Αγία Πετρούπολη με τη μέθοδο Κιρλιαν, από μια ομάδα Ρώσων επιστημόνων, της πολυτεχνικής σχολής, απέδειξαν ότι το ανθρώπινο σώμα συνεχίζει, να εκπέμπει κάποια ακτινοβολία για τουλάχιστον πέντε ημέρες μετά το θάνατο. Αυτό γέννησε πλήθος ερωτηματικών και αμφιβολιών στο επιστημονικό κόσμο, για το αν η επιστήμη είχε πάρει σωστή θέση απέναντι στο σκοτεινό θέμα της μεταθανάτιας συνείδησης.

Από καιρό είναι γνωστή η μέθοδος Κίρλιαν. Στις φωτογραφίες Κιρλιαν αποτυπώνεται το ενεργειακό πεδίο, η λεγόμενη "Αύρα" όντων και αντικειμένων. Το ανθρώπινο ενεργειακό πεδίο, δείχνει το ενεργειακό δυναμικό του σαν μια φωτεινή δέσμη, που περιβάλλει το σώμα, η οποία αλλάζει ανάλογα με την ψυχική διάθεση και την κατάσταση υγείας του ανθρώπου. Αν το άτομο αισθάνεται ευτυχισμένο και σφύζει από ζωή τότε η αύρα του είναι ισχυρότερη, μεγαλύτερη και φωτεινότερη. Αντίθετα το ενεργειακό πεδίο των άψυχων αντικειμένων μένει σταθερό.

Αυτή τη μέθοδο, εφάρμοσαν ο Ρώσος φυσικός Κονσταντίν Κορότσκοφ και οι βοηθοί του στην Πολυτεχνική σχολή της Αγίας Πετρούπολης. Απομόνωσαν, φωτογράφισαν με τη μέθοδο Κίρλιαν και μελέτησαν το ενεργειακό πεδίο ανθρώπων, που είχαν πεθάνει από διάφορα αίτια. Όπως γηρατειά, αιφνίδιο θάνατο, από φυσικά αίτια, αυτοκτονία, ή από βίαιο θάνατο όπως τα θύματα δολοφονιών. Ανακάλυψαν λοιπόν ότι το ενεργειακό αυτό πεδίο που εμφανίζεται στις φωτογραφίες Κιρλιαν, όχι μόνο δεν διαλύεται μετά το θάνατο αλλά παρέχει ακόμα ακριβής πληροφορίες για τον τρόπο θανάτου του κάθε ατόμου.

Τα πειράματα σε άνθρωπο που είχε πεθάνει από γηρατειά έδειξαν ότι η ακτινοβολία εμφανίζει μια βαθμιαία μείωση, η οποία έπειτα από δύο μέρες παύει και η ακτινοβολία σταθεροποιείται. Αντίθετα σε περιπτώσεις αιφνίδιου θανάτου από φυσικά αίτια, υπάρχει μια απότομη αύξηση κατά την διάρκεια της πρώτης μέρας μετά τον θάνατο, η οποία ακολουθείται από απότομη πτώση που διαρκεί για κάποιο διάστημα και έπειτα επέρχεται σταθεροποίηση. Εκείνοι που πέθαναν με βίαιο τρόπο, κάτω από συνθήκες έντονου πόνου, παρουσιάζουν μια ακανόνιστη αύξηση της ακτινοβολίας, χωρίς καμία σταθερότητα. Σε αυτούς που αυτοκτόνησαν παρατηρείται μια σπασμωδική αύξηση της ακτινοβολίας.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως όλα αυτά είναι τόσο χαρακτηριστικά , που μπορεί να ανακαλύψει κανείς τα γενικά αίτια του θανάτου ενός ατόμου, χωρίς κανένα ίχνος αμφιβολίας. Αυτά τα πειράματα ενισχύουν όλο και περισσότερο την άποψη ότι "κάτι" από τον άνθρωπο επιβιώνει μετά το θάνατο του σώματος. Στις φωτογραφίες Κίρλιαν, ταξινομείται εξελικτικά κάθε άνθρωπος ανάλογα με την κύρια απόχρωση της αύρας του. Όσο είμαστε ζωντανοί η αύρα διαφέρει σε ένταση και φωτεινότητα από άτομο σε άτομο ανάλογα με την προσωπικότητα. Μετά το θάνατο η αύρα διαφέρει ανάλογα με τα αίτια του θανάτου.

Οι Ρώσοι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι το ενεργειακό αυτό πεδίο δεν συνδέεται άμεσα με την ολική υπόσταση, αλλά με την ψυχή, την οποία αναφέρουν όλες οι θρησκείες. Αυτά τα πειράματα λοιπόν, αποτελούν ίσως την πρώτη επιστημονική απόδειξη για την ύπαρξη της ψυχής όπως υποστηρίζουν οι συγκεκριμένοι ερευνητές; Θα μπορούσε αυτό το άυλο μέρος της ύπαρξης μας κάτω από ορισμένες περιστάσεις να ελευθερωθεί από τα δεσμά του σώματος και να ζήσει ξεχωριστά; Ένας χειρούργος κάποτε ισχυρίστηκε πως ποτέ δεν ανακάλυψε αυτό που ονομάζουμε ψυχή, μέσα στους ασθενείς που χειρουργούσε θέλοντας έτσι να τονίσει την ανυπαρξία της. Σήμερα η φυσική θέτει τον προβληματισμό για το αν το ανθρώπινο ενεργειακό πεδίο μπορεί να είναι η απόδειξη της ύπαρξης ψυχής.

Ίσως κάποτε στο μέλλον, η επιστήμη να δώσει απάντηση...
Read more »

Ψευδαισθητικό χρώμα και εγκέφαλος

Οι ερευνητές της όρασης υποστήριζαν για καιρό ότι η επεξεργασία του χρώματος στον εγκέφαλο είναι χωριστό γεγονός από την επεξεργασία άλλων ιδιοτήτων, όπως του βάθους και της μορφής.

Η μελέτη, ωστόσο, των ψευδαισθητικών χρωμάτων αποδεικνύει ότι η αντίληψη του χρώματος γεννά νεοπαγείς ιδιότητες μορφής και βάθους.

Ειδικότερα, οι συγγραφείς έχουν χρησιμοποιήσει μια εικόνα που ονομάζεται «ψευδαίσθηση του Ehrenstein» ώστε να αποκαλύψουν πώς το χρώμα, το σχήμα και η μορφή αλληλοσυνδέονται στην αντίληψη του οπτικού κόσμου από τον εγκέφαλο.
Read more »

ΦΡΗΝΡΙΧ ΝΙΤΣΕ ο άνθρωπος που σκεφτόταν επικίνδυνα


Ο Γερμανός φιλόσοφος του 19ου αιώνα, ένας από τους σύγχρονους στοχαστές
με τη μεγαλύτερη ακτινοβολία, γεννήθηκε το 1844 στο Ρένκεν της Πρωσικής
Σαξονίας και πέθανε το 1900 στη Βαϊμάρη.

Οι προσπάθειές του να ανακαλύψει τα ελατήρια που βρίσκονται κάτω από την
παραδοσιακή θρησκεία, την ηθική και τη φιλοσοφία της Δύσης άκσησαν βαθιά
επίδραση σε γενεές θεολόγων, φιλοσόφων, ψυχολόγων, ποιητών,
μυθηστοριογράφων και δραματουργών.

Αναλογίστηκε τις συνέπειες του θριάμβου της εκκοσμίκευσης του
Διαφωτισμού, εκπεφρασμένες με την παρατήρησή του ότι «ο Θεός πέθανε»,
κατά έναν τρόπο που προσδιόρισε τα θέματα καθημερινής συζήτησης των πιο
διάσημων διανοουμένων της Ευρώπης, μετά το θάνατό του το 1900.

Αν και ήταν σφοδρός πολέμιος του εθνικισμού, του αντισημιτισμού και της
πολιτικής ισχύος, εν τούτοις οι φασίστες επικαλέστηκαν αργότερα το όνομά
του για να προωθήσουν εκείνα ακριβώς τα πράγματα που απεχθανόταν.

Το 1850 η οικογένεια του μετακόμισε στο Νάουμπουργκ, στις όχθες του
ποταμού Ζάαλε, όπου ο Νίτσε πήγε σε ιδιωτικό προπαρασκευαστικό σχολείο,
το Ντομγκυμνάζιουμ. Το 1858 κέρδισε μια υποτροφία για την Σούλπφορτα,
ένα από τα σπουδαιότερα προτεσταντικά οικοτροφεία της Γερμανίας. Εκεί
διέπρεψε, έλαβε πρώτης τάξεως κλασική μόρφωση και, όταν το 1864
αποφοίτησε, πήγε στο Πανεπιστήμιο της Βόνης για να σπουδάσει Θεολογία
και Κλασική Φιλολογία.

Παρά τις προσπάθειές του να λάβει μέρος στην πανεπιστημιακή ζωή, τα δύο
εξάμηνά του στην Βόνη υπήρξαν αποτυχία, που οφειλόταν κυρίως στους
καβγάδες μεταξύ των δύο σπουδαιότερων καθηγητών της Κλασικής Φιλολογίας,
του Ότο Γιαν και του Φρήντριχ Βίλχελμ Ριτσλ.

Ο Νίτσε αναζήτησε καταφύγιο στη μουσική συνθέτοντας μερικά κομμάτια,
επηρεασμένος πολύ από τον Ρόμπερτ Σούμαν, τον Γερμανό Ρομαντικό συνθέτη.
Το 1865 συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας μαζί με
τον Ριτσλ, που είχε δεχθεί θέση εκεί.

Ο Νίτσε σημείωσε μεγάλες προόδους υπό την εποπτεία του Ριτσλ. Υπήρξε ο
μόνος φοιτητής που δημοσίευσε ποτέ άρθρο στο περιοδικό του Ριτσλ
Ράινισες Μουζέουμ.

Στα χρόνια των σπουδών του στη Λειψία, ο Νίτσε ανακάλυψε τη φιλοσοφία
του Σόπενχαουερ, γνώρισε το μεγάλο μουσικό δραματουργό Ρίχαρντ Βάγκνερ
και άρχισε τη φιλία του, μια φιλία που κράτησε ως το τέλος της ζωής του,
με τον κλασικιστή Έρβιν Ρόντε, συγγραφέα της Ψυχής.

Όταν το 1869 έμεινε κενή μία έδρα Κλασικής Φιλολογίας στη Βασιλεία της
Ελβετίας, ο Ριτσλ πρότεινε τον Νίτσε, εκθειάζοντάς τον με τα πιο
ενθουσιώδη λόγια. Δεν είχε ολοκληρώσει ούτε τη διδακτωρική ούτε τη
συμπληρωματική διατριβή που ήταν απαραίτητες για την απόκτηση
πανεπιστημιακού τίτλου στη Γερμανία.

Εν τούτοις, ο Ριτσλ διαβεβαίωσε το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας ότι στα 40
χρόνια που δίδασκε δεν είχε συναντήσει ποτέ κάποιον σαν τον Νίτσε, με
τόσο απεριόριστα χαρίσματα.
Το 1869 το Πανεπιστήμιο της Λειψίας του απένειμε τον τίτλο του διδάκτορα
χωρίς εξετάσεις ή διατριβή, με βάση τα δημοσιεύματά του, και το
Πανεπιστήμιο της Βασιλείας τον εξέλεξε έκτακτο καθηγητή της Κλασικής
Φιλολογίας. Τον επόμενο χρόνο ο Νίτσε έγινε Ελβετός υπήκοος και προήχθη
σε τακτικό καθηγητή.

Κατά τα πρώτα χρόνια της παραμονής του στη Βασιλεία ωρίμασε η αμφίθυμη
φιλία του με τον Βάγκνερ και συνήθιζε να επισκέπτεται με κάθε ευκαιρία
τον Ρίχαρντ και τη σύζυγό του. Ο Βάγκνερ εκτιμούσε τον Νίτσε ως λαμπρό
ακαδημαϊκό κήρυκα νέων ιδεών, εκείνος όμως δεν μπόρεσε τελικά να ανεχθεί
τα χριστιανικά θέματα -όπως στον Παρσιφάλ- που χρησιμοποιούσε όλο και
πιο συχνά ο Βάγκνερ, σε συνδυασμό με τον σωβινισμό και τον αντισημιτισμό
του. Το 1878 η ρήξη ανάμεσα στους δύο άνδρες ήταν πλέον οριστική.

Πέρα από τα βιβλία που ο Νίτσε έγραψε ανάμεσα στο 1879 και το 1889, η
ζωή του στην περίοδο αυτή δεν παρουσιάζει κάποιο ουσιαστικό ενδιαφέρον.
Βαριά άρρωστος, σχεδόν τυφλός, υποφέροντας από ασταμάτητους πόνους,
ζούσε σε οικοτροφεία της Ελβετίας, της Γαλλικής Ριβιέρας και της
Ιταλίας, έχοντας πολύ αραιή επικοινωνία με ανθρώπους.
Ο τελευταίος χρόνος της διανοητικής διάυγειας του Νίτσε, το 1888, υπήρξε
περίοδος σε υπέρτατο βαθμό παραγωγική. Έγραψε και εξέδωσε το Η περίπτωση
Βάγκνερ. Επίσης, έγραψε μία σύνοψη του φιλοσοφικού του συστήματος και τα
έργα Το λυκόφως των ειδώλων, Ο Αντίχριστος, Νίτσε εναντίον Βάγκνερ και
Ίδε ο Άνθρωπος, ένα διαλογισμό γύρω από τα έργα του και την προσωπική
του αξία. Το Λυκόφως των ειδώλων κυκλοφόρησε το 1889, Ο Αντίχριστος και
το Νίτσε εναντίον Βάγκνερ είδαν το φως μόλις το 1895.
Τα έργα του Νίτσε διακρίνονται σε τρεις με ακρίβεια προσδιορισμένες
περιόδους. Στα έργα της πρώτης περιόδου κυριαρχεί η ρομαντική αντίληψη
με επιδράσεις του Σοπενχάουερ και του Βάγκνερ.

Τα έργα της δεύτερης περιόδου ανακλούν την παράδοση των Γάλλων
αφοριστών. Τα έργα αυτά, στα οποία ο Νίτσε πλέκει το εγκώμιο της λογικής
και της επιστήμης και πειραματίζεται με τα φιλολογικά είδη, εκφράζουν
την χειραφέτησή του από τον νεανικό του ρομαντισμό και της επιδράσεις
του Σόπενχαουερ και του Βάγκνερ.

Στα έργα της ωριμότητάς του ο Νίτσε ασχολήθηκε με το πρόβλημα της
καταγωγής και της λειτουργίας των αξιών στην ανθρώπινη ζωή. Εφόσον, κατά
τον Νίτσε, η ζωή παρά το γεγονός ότι ούτε διαθέτει ούτε στερείται αξίας
εγγενών, αποτελεί πάντοτε αντικείμενο κριτικών εκτιμήσεων, τότε οι
εκτιμήσεις αυτές δεν μπορούν να αναγνωστούν παρά ως σύμπτωματα της
κατάστασης εκείνου ο οποίος διατυπώνει τις εκτιμήσεις.

Κατά συνέπεια, ο Νίτσε προχώρησε σε μία κατά βάθος ανάλυση και εκτίμηση
των θεμελιωδών πολιτιστικών αξιών της φιλοσοφίας, της θρησκείας και της
ηθικής της Δύσης και κατέληξε να τις χαρακτηρίσει ως εκφράσεις του
ασκητικού ιδεώδους.

Με τον όρο «μηδενισμό» ο Νίτσε περιέγραφε τον υποβιβασμό των υψηλών
αξιών, τις οποίες είχε θέσει με αξιωματικό τρόπο το ασκητικό ιδεώδες.
Πίστευε ότι η εποχή που ζούσε ήταν μία εποχή παθητικού μηδενισμού,
δηλαδή μία εποχή η οποία δεν είχε αντιληφθεί ότι τα θεωρούμενα από τη
θρησκεία και τη φιλοσοφία ως απόλυτα είχαν αποσυντεθεί με την εμφάνιση
του θετικισμού του 19ου αιώνα.

Με την κατάρρευση των μεταφυσικών και θεολογικών βάσεων και θέσφατων της
παραδοσιακής ηθικής, εκείνο που θα απέμενε ήταν μία διάχυτη αίσθηση
έλλειψης σκοπού και νοήματος. Και η επικράτηση της επίγνωσης έλλειψης
νοήματος σήμαινε τον θρίαμβο του μηδενισμού: «Ο Θεός είναι νεκρός».

Ο Νίτσε κάποτε έγραψε ότι μερικοί άνθρωποι γεννιούνται μετά το θάνατό
τους και αυτό ασφαλώς ισχύει στην περίπτωσή του. Η ιστορία της
φιλοσοφίας, της θεολογίας και της ψυχολογίας του 20ου αιώνα δεν νοείται
χωρίς αυτόν
Read more »

Share