Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Τάφοι θρυλικών εραστών

Κατά την διάρκεια των αιώνων,ιστορίες αγάπης,έχουν γεμίσει σελίδες βιβλίων.Ωστόσο ορισμένοι εραστές,αποφάσισαν να αφήσουν πίσω τους αναμνηστικό αγάπης,για να τους θυμάται η ιστορία.Άφησαν τάφους,ναούς μαυσωλεία,που δείχνουν πως αγαπούσαν ο ένας τον άλλον.για να τους θυμούνται οι επόμενες γενιές.

Μεταξύ αυτών ήταν ,η δυναστεία του Φαραώ Ραμσή και της αγαπημένης του συζύγου  Νεφερτίτη,η Πτολεμαία  βασίλισσα Κλεοπάτρα και ο εραστής της Μάρκος Αντώνιος, ο Shah Jahan και το Mumtaz Mahal,ο βασιλιάς Φαράντ και η πρώτη σύζυγός του πριγκίπισσα  Shwikar,και ο Mohammed Shah Agha Khan και η γυναίκα Um Habiba.


Ramses II και NEFERTARI 

 Η βασίλισσα Νεφερτίτη της οποία το όνομα σημαίνει <<όμορφη σύζυγος>>ήταν μια από τις 8 συζύγους του βασιλιά Ραμσή !! και η πιο αγαπημένη του.


Το οικογενειακό της υπόβαθρο μας είναι άγνωστο, και η ανακάλυψη μιας επιγραφής στο πλαίσιο ενός διακοσμητικού Φαραώ Ay ,μέσα στον  τάφο,οδήγησε τους αρχαιολόγους να υποθέσουν ότι συγγένευε με αυτόν.Εαν υπήρχε οποιαδήποτε σχέση,θα μπορούσε να είναι μεγάλη του εγγονή,λόγω της χρονικής διάρκειας της βασιλείας  Ay και Ραμσή !!,κατά την Αιγυπτιακή περίοδο.

Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν σημαντικά αρχαιολογικά στοιχεία,που να συνδέουν την Νεφερτάρι με την βασιλική δυναστεία της 18ης δυναστείας. Η Νεφερτίτη παντρεύτηκε τον Ραμσή !! πριν ανέβει στον θρόνο,και έφερε στον κόσμο,4 γιούς και δύο κόρες.

Ήταν όντως η πιο αγαπημένη του γυναίκα,και εμφανίζεται ως σύζυγος σε αρκετές σκηνές που απεικονίζονται στους τοίχους των ναών και των τάφων ,Luxor και Karnak καθώς και σε πολλά αγάλματα.
  Η μεγαλύτερη τιμή αποδόθηκε στην Νεφερτίτη από τον Ραμσή !!,δημιουργώντας έναν μικρότερο ναό αφιερωμένο σε αυτή και στην θεά Άθωρ ( Hathor) δίπλα στον δικό του βασιλικό ναό.

Ένας πλούσιος διακοσμημένος τάφος  στην κοιλάδα των βασιλιάδων στη Δυτική όχθη στο Luxor, θεωρείται από τους μεγαλύτερους και θεαματικούς τάφους στην κοιλάδα,και ήταν σκαμμένος με τέτοιο τρόπο,.ωστε η μούμια να αναπαυθεί εν ειρήνη στην αιωνιότητα!

Ο τάφος είχε κλαπεί στην αρχαιότητα αλλά ανακαλύφθηκε το 1904 από τον Ιταλό αιγυπτιολόγο Ernesto Schiaparelli.
Ernesto Schiaparelli
Πολλά ταφικά αντικείμενα που ανήκαν στη βασίλισσα ελήφθησαν από τον τάφο της, συμπεριλαμβανομένου τα χρυσά βραχιόλια, ειδώλια και ένα μικρό κομμάτι από ένα σκουλαρίκι ή κόσμημα,που όλα αυτά τώρα βρίσκονται για επίδειξη στο
Boston Museum of Fine Arts στις ΗΠΑ. Μια συλλογή των ειδωλίων  επίσης εκτίθενται στο μουσείο της Αιγύπτου στο Κάιρο.



 Ο τάφος ήταν κλειστός για το κοινό ως το  1950 για την αποκατάσταση και τη διακόσμηση των τοίχων του, που διατηρούνταν σε κακή κατάσταση  λόγω της διείσδυσης των αλάτων και της υγρασίας στους τοίχους.
 

 Το 1986, η Αιγυπτιακή Οργάνωση Αρχαιοτήτων  (Egyptian Antiquities Organisation ), και  το υπουργείο του κράτους για τις αρχαιότητες (MSA), και το Getty Conservation Institute στις ΗΠΑ ξεκίνησε ένα πρόγραμμα αποκατάστασης για τα έργα ζωγραφικής του τάφου, αλλά η πραγματική εργασία άρχισε μόλις το 1988. Το 1992, ο τάφος άνοιξε εκ νέου στο κοινό, αν και σε μικρή κλίμακα, προκειμένου να εξασφαλίσει τη διατήρηση της.
 
Η αγάπη του Ραμσή ΙΙ για τη σύζυγό του έχει καταχωρηθεί στους τοίχους του ταφικού θαλάμου της βασίλισσας. Έγραψε ένα ποίημα στη γυναίκα του, λέγοντας: «αγάπη μου είσαι μοναδική - κανείς δεν μπορεί να σε συναγωνιστεί, γιατί είσαι η πιο όμορφη γυναίκα στον κόσμο,και με το πέρασμα του χρόνου έχεις κλέψει την καρδιά μου>>.



Κλεοπάτρα και  Μάρκος Αντώνιος:

Η αγάπη  μεταξύ της βασίλισσας της Αιγύπτου  Κλεοπάτρας και του Μάρκου Αντώνιου είναι από τις πιο συγκινητικές και συναρπαστικές όλων των εποχών.Ήταν για το λόγο αυτό   ένα Σαιξπηρικό έργο,ένα δραματοποιημένο έργο αγάπης.

Η ιστορία ξεκίνησε το 31 μ.Χ   όταν η Κλεοπάτρα και ο Antony ερωτεύτηκαν με την πρώτη ματιά. Στη συνέχεια  ο Αντώνιος (Antony)  άφησε τη σύζυγό του Octavia στη Ρώμη και παντρεύτηκε την Κλεοπάτρα. Η αγάπη τους εξόργισε τους Ρωμαίους,οι οποίοι ανησυχούσαν για την αυξανόμενη δύναμη των Αιγυπτίων. Ο Οκταβιανός, ο μετέπειτα αυτοκράτορας Augustus,  εισέβαλε στην Αίγυπτο για να νικήσει τους εραστές και να υποτάξει τη χώρα.

 Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, φήμες διαδίδονταν ότι η Κλεοπάτρα είχε πεθάνει, και ο Antony, αυτοκτόνησε πέφτοντας  πάνω στο σπαθί του. Όταν η Κλεοπάτρα έμαθε για το θάνατο του εραστή της, αυτοκτόνησε  προκαλώντας μια κόμπρα για να την δαγκώσει.Και οι δύο εραστές είχαν ταφεί μαζί σε ένα μαυσωλείο, αλλά μέχρι τώρα η ακριβής θέση του  παραμένει ένα μυστήριο. Πολλές προσπάθειες έχουν γίνει από τους αρχαιολόγους να το αποκαλύψουν, αλλά όλες  έχουν αποτύχει.

 Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι η θέση του μαυσωλείου είναι κοντά στο ναό του Taposiris Magna, νοτιοδυτικά της Αλεξάνδρειας.

 Shah Jahan και Mumtaz Mahal:


  Η ιστορία αγάπης του Shah Jahan και της Mumtaz Mahal,φαίνεται ακόμη και σήμερα από το διάσημο μνημείο Ταζ Μαχάλ στην Αγρα στη βόρεια Ινδία (Taj Mahal - Agra - northern India.). Η ερωτική ιστορία τους ξεκίνησε το 1612, όταν το ζευγάρι ήταν παντρεμένο. Το 1629, όταν η Mahal γεννούσε το 14ο παιδί της πέθανε και ο Jahan έπεσε σε βαθιά κατάθλιψη που τον επηρέασε συναισθηματικά και σωματικά. Η  θλίψη του, τον ενέπνευσε να κατασκευάσει ένα από τα μεγάλα αρχιτεκτονικά μνημεία του κόσμου, το Ταζ Μαχάλ, για να είναι τόπος ανάπαυσης  και καταφύγιο  της συζύγου του.
   

Περίπου 20.000 εργαζόμενοι και 1.000 ελέφαντες εργάστηκαν  22 χρόνια για να χτίσουν αυτό το τεράστιο μαυσωλείο από λευκό μάρμαρο, το οποίο περιλαμβάνει ένα τζαμί, ένα ξενώνα, και μια κύρια πύλη, καθώς και μια εξωτερική αυλή και μοναστήρια.

 Το Ταζ Μαχάλ είναι το στολίδι της μουσουλμανικής τέχνης στην Ινδία και ένα θαυμαστό αριστούργημα της παγκόσμιας κληρονομιάς. Καταχωρήθηκε στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 1983 (UNESCO’s World Heritage).


Φουάντ 1 και η σύζυγός του  Shwikar 

Το μαυσωλείο του Shwikar, που ήταν η  πρώτη σύζυγος του βασιλιά Φουάντ της Αιγύπτου, είναι κατασκευασμένο πλούσια,από  διακοσμημένο μάρμαρο, και περιέχει ένα κρεβάτι (τάφο).Τριαντάφυλλα  φτιαγμένα από μάρμαρο,έχουν χρησιμοποιηθεί για τη διακόσμηση. Δυστυχώς, το μαυσωλείο σχετίζεται περισσότερο με τη δυστυχία της πριγκίπισσας παρά για  την ιστορία αγάπης της.

 Σύμφωνα με τον ερευνητή Mohamed Ragab,  η πριγκίπισσα (Princess) Shwikar ήταν η πρώτη σύζυγος του βασιλιά Φουάντ και η εγγονή του Ιμπραήμ Πασά, γιου του Khedive Μοχάμεντ Άλι.Ο Fouad παντρεύτηκε την Shwikar για τον πλούτο της,η οποία ήταν παραμελημένη από το κλείσιμο της επάνω στο Al-Zaafaran Palace στο Κάιρο, όπου έζησε μια άθλια ζωή.
 
Παρά το γεγονός ότι γέννησε έναν πρίγκηπα και μια πριγκίπισσα, ο Fouad συνέχισε να την κακομεταχειρίζεται.Της απαγόρεψε να επισκέπτεται την οικογένεια της..ένα βράδυ σύμφωνα με τον
Mohamed Ragab όταν ο βασιλιάς βρίσκονταν μακριά,,η Shwikar το έσκασε και γύρισε στην οικογένειά της. Ο βασιλιάς ήρθε πίσω και όταν συνειδητοποίησε ότι είχε φύγει από το σπίτι χωρί την άδειά του, χώρισε. την Shwikar και στη συνέχεια παντρεύτηκε την  πριγκίπισσα Wahid Yosry και απέκτησε  δύο παιδιά, ένα αγόρι και ένα κορίτσι.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share