Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Ανακαλύφθηκε αρχαίος ναός,με αγάλματα σε ανθρώπινη κλίμακα

Οι κάτοικοι ενός χωριού στην περιοχή του Κουρδιστάν,στα βόρεια του Ιράκ,έκαναν μια σπουδαία ανακάλυψη.βρήκαν έναν χαμένο αρχαίο ναό στην πόλη Musasir,αφιερωμένο στο θεό Haidi.Σύμφωνα με τους ερευνητές ο ναός χρονολογείται 2.500 χρόνια πριν,στη μέση εποχή του Σιδήρου,όπου οι Ασσύριοι,οι Σκύθες και οι Urarteti συναγωνίζονταν για τον έλεγχο της περιοχής.


Οι κάτοικοι του γειτονικοί χωριού ``σκόνταψαν ``για πρώτη φορά στα ερείπια του ναού για πρώτη φορά το 2005,και από τότε ο διδακτορικός φοιτητής  Dishad Marf Zamua του πανεπιστημίου του Leiden ,ξεκίνησε μια εκστρατεία για την ανασκαφή στην περιοχή,που είχε ως επακόλουθο την ανακάλυψη των αγαλμάτων,όπως ένα χάλκινο αγαλματίδιο που απεικονίζει ένα αγριοκάτσικο, που στα θεμέλιά του κάποτε υπήρχε κιονοστοιχία που ήταν αφιερωμένη στο θεό Haidi.

Ένα άγαλμα είχε ύψος 2,3 μέτρα είχε δημιουργηθεί τον 6ο π.Χ περίπου αιώνα ,και ήταν σκαλισμένο με ασβεστόλιθο,βασάλτη και ψαμμίτη.Όλα απεικονίζουν γενειοφόρους άνδρες ,ορισμένοι από τους οποίους κρατάνε στο δεξί τους χέρι ένα είδος κύπελλου,ενώ το αριστερό ακουμπά το στομάχι τους.Ο Zamua πιστεύει ότι είχαν ανεγερθεί αρχικά πάνω από τους τάφους.

Ένα αρχαίο ανάγλυφο που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στο Κουρδιστάν,δείχνει ότι ο ναός που ήταν αφιερωμένος στον Haidi,καταλήφθηκε και λεηλατήθηκε από τους Σάργους της Ασσύριας το 714 π.Χ.οι ελπίδες τώρα στρέφονται στο να έρθει στο φως και ο υπόλοιπος ναός.


Ο Haidi  ήταν ο υπέρτατος θεός του βασιλείου των Urartu.Σύμφωνα με αρχαίες πηγές της Μεσοποταμίας, μετά την άλωση από τους Ασσύριους ο βασιλιάς Rusa έσχισε το στέμμα του και αυτοκτόνησε,δείχνοντας το πόσο σημαντικό ήταν ο ναός.Ο Haidi εκπροσωπήθηκε ως ένα άνθρωπος με φτερά,και άλλες χωρίς,ο οποίος στέκεται στο πίσω μέρος ενός λιονταριού.

Σύμφωνα με τον Zamua,η ανακάλυψη της κιονοστοιχίας και των αγαλμάτων θα μπορούσε να είναι μόνο η  κορυφή του παγόβουνου,σε μια αρχαιολογική ανακάλυψη τεραστίων διαστάσεων.Ωστόσο κατά την διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων οι συγκρούσεις στο Ιράκ,έχουν ανησυχήσει τους ερευνητές.
    Προς το παρόν η περιοχή του Κουρδιστάν όπου βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος,είναι αυτόνομος και πολιτοφυλακή έχει αποτρέψει την είσοδο σε ομάδες στρατιωτών.Ωστόσο οι συνθήκες εργασίας είναι πολύ επικίνδυνες διότι οι πόλεμοι των τελευταίων δεκαετιών έχουν αφήσει για ``συντροφιά``  νάρκες,οι οποίες πρόσφατα σκότωσαν έναν πάστορα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share