Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Η Ρώμη επιδιώκει 25.000.000 ευρώ,για να σώσει το παλάτι του Νέρωνα (Φώτο,βίντεο)

H αρχαιολογική υπηρεσία Ρώμης κάνει έκκληση,για να βρει 25.000.000 Ευρώ,για να σώσει το πλούσιο ανάκτορο του αυτοκράτορα Νέρωνα.

Το πλούσιο ανάκτορο βρίσκεται σε ένα λόφο απέναντι από το Κολοσσαίο,και δυστυχώς τελεί υπό κατάρευση.

Καλυμμένο με φύλλα χρυσού,ήταν κάποτε σύμβολο του πλούτου της αρχαίας Ρώμης,αλλά δύο χιλιάδες χρόνια μετά,οι αρχές κάνουν έκκληση για 25.000.000 Ευρώ για να καταφέρουν να διατηρήσουν ένα τεράστιο παλάτι,που χτίστηκε από τον αυτοκράτορτα Νέρωνα.

Η Domus Aurea που μεταφράζεται ως Golden House,είναι ένα τεράστιο συγκρότημα με αίθουσες,τραπεζαρίες,νωπογραφίες,χώροι υποδοχής και θολωτούς διαδρόμους,που βρίσκεται ``σκαρφαλωμένο`` απέναντι από το Κολοσσαίο.


Στους αιώνες που πέρασαν,από τότε που ο ματαιόδοξος και τύρρανος Νέρων ο οποίος περίφημα είπε ότι, έπαιζε λύρα ενώ η Ρώμη είχε τυλιχθεί στις φλόγες,είχε χτιστεί και από τους μετέπειτα αυτοκράτορες ώστε το πρώτο παλάτι να είναι σχεδόν υπόγειο.

 Στην κορυφή του παλατιού βρίσκεται ένα σύγχρονο πάρκο,το οποίο κάνει σοβαρή ζημιά στην δομή.Δέντρα ώριμα έχουν βυθίσει τις ρίζες τους στη θολωτή στέγη,η οποία στάζει νερό από το συχνά μουσκεμένο έδαφος,και καταστρέφουν της ρωμαικές τοιχογραφίες και την αρχαία τοιχοποιία.

O αρχαιολογικός χώρος Domus Aurea που έχτισε ο αυτοκράτορας Νέρων.

 Το τεράστιο παλάτι έχει κλείσει για τους επισκέπτες εδώ και περίπου δέκα χρόνια,και πριν από τέσσερα χρόνια η πτώση ενος τμήματος της οροφής,επανέφερε τους φόβους για το μέλλον του μνημείου.

Οι αρχαιολογοι (!) από το υπουργείο πολιτιστικής κληρονομιάς,την Τετάρτη που μας πέρασε,ανακοίνωσαν ένα τολμηρό σχέδιο για να εξαλείψουν το υπάρχον πάρκο,να κόψουν τα δέντρα και να αφαιρέσουν εκατοντάδες τόνους χώματος,προκειμένου να αντικαταστήσουν με έναν διαμορφωμένο κήπο, που θα αποσκοπεί στην προστασία του υπογείου παλατιού από περαιτέρω ζημιά.

Ο νέος κήπος θα φυτευτεί σε πολύ λεπτότερο στρώμα εδάφους,πράγμα που σημαίνει ότι θα ασκεί λιγότερο βάρος στο παλάτι,και λιγότερο νερό θα διεισδύσει μέσα στο κτίριο.

Το έργο έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει τέσσερα χρόνια, και μετά  το παλάτι θα ξανανοίξει για το κοινό.

Υπάρχει μόνο μία εμπλοκή - η κυβέρνηση δεν έχει χρήματα για να δωρίσει στο έργο, έτσι  οι αρχαιολόγοι ψάχνουν για μια ιδιωτική εταιρεία ή συγκρότημα για να πάρει το έργο.  
 
Υπάρχουν άνθρωποι  που εργάζονται,στον αρχαιολογικό χώρο του Domus Aurea.
  «Η κατάσταση είναι δύσκολη καθώς έχει -δυστυχώς- πολύ περιορισμένους πόρους», δήλωσε ο Dario Franceschini, ο υπουργός πολιτιστικής κληρονομιάς, μιλώντας σε μία
ψιλοτάβανη, οκταγωνική αίθουσα στην καρδιά του ανακτορικού συγκροτήματος.

Νέρων (Nero)

Ο Νερων , ο οποίος ήταν γνωστός για την πλούσια δράση του που κυβέρνησε από το 54 μ.Χ έως το 68 μ.Χ και έχτισε το παλάτι  ως ένα ισχυρό σύμβολο της δύναμης και του πλούτου του.

 Πριν από πέντε χρόνια οι αρχαιολόγοι βρήκαν αυτό που πιστεύουν ότι είναι τα ερείπια μιας  αίθουσας δεξιώσεων που ήταν σε θέση να περιστρέφεται - μια καινοτομία που ο Νέρων είχε χτίσει για να εντυπωσιάσει τους καλεσμένους του.


Το επίπεδο της τραπεζαρίας  ενισχύθηκε από  έναν πυλώνα και έναν μηχανισμό που του επέτρεπε να περιστρέφεται αργά, και το οποίο ταιριάζει  με μια αναφορά του ιστορικού Suetonius ο οποίος  περιέγραψε μια αίθουσα που περιστρέφεται   "day and night, in time with the sky".

 Η ενδεχόμενη επαναλειτουργία του παλατιού μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση του Nero, που ιστορικά έχει απεικονιστεί ως μεγαλομανής και σαδιστής.


Μπορεί να είχε δολοφονήσει την μητέρα του,να κλώτσησε μέχρι θανάτου την έγκυο γυναίκα του,αλλά ο ίδιος ξανάχτισε  μεγάλα τμήματα της αρχαίας Ρώμης, μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 64 μ.Χ.


"Έχει  κακή φήμη, αλλά είχε τα προσόντα του - μεταξύ των οποίων και την επιθυμία του να μετατρέψει τη Ρώμη σε μια μεγάλη μητρόπολη μετά την πυρκαγιά," είπε ο Δρ Barbera.

 Το 68 μ.Χ,αυτοκτόνησε με ένα μαχαίρι που κάρφωσε στον λαιμό του,αφού η Ρωμαϊκή Σύγκλητος και οι λεγεώνες του, επαναστάτησαν εναντίον του.

Ανάμεσα σε αυτούς που επισκέφτηκαν το παλάτι ήταν οι,Michelangelo, Raphael και Pinturicchio,οι οποίοι και αποτύπωσαν την βλακεία τους υπογράφοντας με το όνομά τους στους τοίχους του παλατιού.Και μην ξεχνάμε την εξίσου ίδια βλακεία του λόρδου Βύρωνα που έγραψε το όνομά του στο ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο,όπου και σήμερα στη Δυτική μεριά του,οι προσεχτικοί μπορούν να διακρίνουν το `γράφιτι` που άφησε πάνω στο νάο.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share