Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Γλέντι με μεθυσμένους σε τοιχογραφία 1.800 ετών (Φώτο,Βίντεο)

Μια πρωτοβουλία που θεσμοθετήθηκε πριν από μια δεκαετία από το το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας (INAH) ώστε να εξετάσει τη διατήρηση της τοιχογραφίας.


 Η τοιχογραφία έχει 60 μέτρα μήκος,και ύψος 2,50 μέτρα.Υπάρχουν 164 χαρακτήρες που αναπαριστόνται και όλοι τους συμμετέχουν σε μια γιορτή όπου πινουν το περίφημο ποτό PULQUE (οινοπνευματώδες ποτό που γίνεται από τη ζύμωση που ξεχειλίζει από του χυμούς **του φυτού αγαύης.<<Έτσι όλοι βρίσκονται σε κατάσταση μέθης>>, λέει ο Enrique Lozoya




Ο Lozoya είναι ένα από τα μέλη της ομάδας του Εθνικού Συντονισμού της Συντήρησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς  του INAH,ο οποίος εργάζεται στον τόπο του.Τα χρώματα είναι ακόμη έντονα,ακόμη και μετά από 1.800 χρόνια.Οι διάφοροι χαρακτήρες είναι ντυμένοι με το  * ένδυμα Loincloth,κάθονται οκλαδόν, μερικοί σε στάση αφόδευσης και κάποιοι φορούν ζωόμορφες μάσκες.



  Η τοιχογραφία βρίσκεται σε χαμηλότερο επίπεδο από την Plaza of Altars (που χρονολογείται γύρω στο 200 μ.Χ είναι ζωγραφισμένη πάνω στην πρόσοψη ενος κτιρίου ,που αρχικά είχε πλήρη θέα.

 Οι επισκέψεις  πραγματοποιούνται κατά την διάρκεια της περιόδου όπου οι συντηρητές εργάζονται στην περιοχή,και έτσι όσοι ενδιαφέρονται να δουν τις τοιχογραφίες έχουν την ευκαιρία να το κάνουν εως την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου.





*Το Loincloths είναι ένα μονοκόμματο ένδυμα,που πολλές φορές διατηρείται στη θέση του με ζώνη,το οποίο καλύπτει τα γεννητικά όργανα και εν μέρει τους γλουτούς.

*Oι ομάδες χορού Αβορίγινες της Αυστραλίας,φορώντας το Loincloths κατασκευασμένο από σύγχρονα υλικά στη σκηνή του φεστβάλ του Nambassa.




** Στην Ελλάδα το εν λόγω φυτό, που κατάγεται από το Μεξικό, είναι γνωστό ως «αμάραντος». Αν και μεξικανικής καταγωγής η αγαύη έχει ελληνικότατο όνομα, προερχόμενο από την ελληνική Μυθολογία. Κόρη του βασιλιά της Θήβας Κάδμου και αδερφή της Σεμέλης (μητέρας του Διόνυσου), όταν η τελευταία κεραυνοβολήθηκε από τον εραστή της Δία, η Αγαύη διέδωσε πως ο Δίας τιμώρησε την αδερφή της γιατί τον συκοφάντησε.

 Η τεκίλα, παράγεται από μια συγκεκριμένη ποικιλία του φυτού, την περίφημη μπλε αγαύη, που ευδοκιμεί μόνο στις ξηρές ορεινές περιοχές του Μεξικού. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, η τεκίλα θεωρείται ως «βασίλισσα του Μεξικού», ενώ τα φυτά αυτά ονομάζονται χαρακτηριστικά «κρασί τεκίλα»!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share