Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2014

Αρχαίο... ρύζι ανακαλύφθηκε σε αρχαιολογικό χώρο

Έντεκα κόκκους καφέ ρυζιού που πιστεύεται ότι χρονολογούνται από την πρώιμη περίοδο Yayoi (, είναι μια Εποχή του Σιδήρου στην ιστορία της Ιαπωνίας που παραδοσιακά χρονολογείται το 300 π.Χ. έως το 300 μ.Χ..) περίπου 2.600 έως 2.400 χρόνια πριν, βρέθηκε στη θέση του πρώην paddy στον αρχαιολογικό χώρο Akitsu  Goze,που σύμφωνα με τις μετρήσεις ανήκει στην περίοδο  Νάρα.

Λόγω της καλής κατάστασης και διατήρησης των σπόρων, λένε οι  εμπειρογνώμονες αναμένεται να δώσουν στοιχεία για την καλλιέργεια  από τους αρχαίους ανθρώπους της περιόδου του ρυζιού.
 Το πανεπιστήμιο του  Κιότο ( Kyoto University) και ο καθηγητής Tatsuya Inamura,ειδικός σε συστήματα φυτικής παραγωγής, απέφερε στο φως  την ανακάλυψη σε μια ερευνητική συνεδρίαση του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Νάρα της Kashihara στις 12 Ιανουαρίου.


Η φωτογραφία είναι από το Αρχαιολογικό Νορμαχιακό της πόλης Nara,
Οι κόκκοι του ρυζιού, οι οποίοι  για πρώτη φορά ανασκάφτηκαν  τον Νοέμβριο, ήταν καφέ και περίπου τέσσερα χιλιοστά σε μήκος. Το ρύζι δεν είχε φλοιό.Οι κόκκοι πιστεύεται ότι ήταν τόσο καλά διατηρημένοι  επειδή σφραγίστηκαν με λάσπη και είχαν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και δεν είχαν εκτεθεί σε αέρα.

 Είναι σπάνιο να ανακαλύφθεί  ρύζι από την περίοδο Yayoi που δεν έχει υποβληθεί σε απανθράκωση, σύμφωνα με τον καθηγητή  Inamura.

Ο Ιnamura σκοπεύει να εργαστεί σε συνεργασία με το ινστιτούτο, χρησιμοποιώντας την ανάλυση DNA και ραδιοχρονολόγηση για τον εντοπισμό της αρχαίας ποικιλίας ρυζιού και να συγκεντρώσει άλλα στοιχεία.

Share