Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Η Φιλοσοφία του Επίκουρου ~Α.Κοέν (ολόκληρο βιβλίο)

Η παρούσα μελέτη προέκυψε από ένα έντονο ενδιαφέρον για την Ελληνιστική εποχή και τα επιτεύγματά της, ιδιαίτερα στον χώρο της φιλοσοφίας, και από μια εξίσου έντονη δυσφορία που μου προκαλούσε η παραδοσιακή τάση να υποβιβάζονται, τόσο η περίοδος αυτή όσο και οι στοχαστές της, σε ένα επίπεδο αμφίβολης σοβαρότητας και αμφίβολων επιτευγμάτων. Ο πλέον σημαντικός λόγος αυτής της διαστρέβλωσης ήταν η μακραίωνη γοητεία που ασκούσαν επάνω μας οι αρχαίοι Έλληνες της κλασικής περιόδου. Δύο ζητήματα διακυβεύονται εδώ. Το πρώτο αφορά ευρύτερα ερωτήματα ιστορικής ερμηνείας και προοπτικής. Το δεύτερο έχει να κάνει με ειδικά προβλήματα αποκατάστασης και αποτίμησης της φιλοσοφικής συμβολής αυτής της περιόδου. Τα δύο αυτά ζητήματα συνδέονται ολοφάνερα με πολλούς τρόπους, αλλά προς το παρόν θα τα εξετάσω εν συντομία ως ανεξάρτητα μεταξύ τους, με σκοπό να εκθέσω σε γενικές γραμμές το πλαίσιο αυτής της μελέτης. [...] (Από τον πρόλογο της έκδοσης)

"Ο καθηγητής Κοέν έχει γράψει ένα βιβλίο τεκμηριωμένο από κάθε άποψη και εξαιρετικά πρωτότυπο, το οποίο εύστοχα συνδυάζει την πιστή απόδοση της διδασκαλίας του Επίκουρου με τα σημερινά μας ενδιαφέροντα. 'Ενα έργο διαυγές και γοητευτικό." (Κορνήλιος Καστοριάδης)
"Στο εξαιρετικά ενδιαφέρον έργο του Α. Κοέν, ο Επίκουρος δεν είναι ένα νεκρό σώμα προσεκτικά προετοιμασμένο για μάθημα ανατομίας, αλλά ολοζώντανος και επίκαιρος. Όσοι αναζητούν ένα βοήθημα-σύντροφο, και όχι μια ακαδημαϊκή μούμια, θα απολαύσουν την ανάγνωσή του." (Άγκνες Χέλλερ)
 

Περιεχόμενα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Ο Ελληνιστικός Κόσμος
Επίκουρος: μια φιλοσοφική αποκατάσταση
ΟΝΤΟ-ΓΝΩΣΙΟΛΟΓΙΑ
Το Τετρα-κριτήριο
Η χρησιμότητα της Φυσιολογίας
Άτομα της ύλης και ανθρώπινα άτομα
Τύπος αληθείας και ηθική θεωρία
Η ΗΘΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ
Λειτουργία και προοπτική της ηθικής θεωρίας
Η Τετραφάρμακος
Ηδονή και αγαθόν
Η κατάταξη των επιθυμιών
Η αρχή της ηδονής
Το ευ ζην
Παράρτημα: Η ΣΩΚΡΑΤΙΚΗ ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗ ΗΘΙΚΗ ΣΚΕΨΗ
Το παράδοξο του Σωκράτη
Πλάτων και Αριστοτέλης
Η εξέγερση των Κυνικών και ο αντίκτυπός της
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share