Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Ναύκρατη και Αμάρνα στο διαδίκτυο


Στο διαδίκτυο πρόκειται να βρίσκονται σύντομα 13.000 αρχαιότητες από την αρχαία ελληνική εμπορική αποικία της Ναύκρατης στην Αίγυπτο. Πρόκειται για μέρος των ευρημάτων του μεγάλου Βρετανού αρχαιολόγου Σερ Γουίλιαμ Μάθιου Φλάιντερς Πίτρι, τα οποία είχαν μεταφερθεί στη Μ. Βρετανία και στεγάζονται σε διάφορα μουσεία.
Όταν ο Πίτρι έφτασε στην Αίγυπτο το 1883, δεν φανταζόταν ότι σύντομα θα θεωρούνταν ο "πατέρας"  της βρετανικής Αιγυπτιολογίας αλλά και ένας από τους πιο εμβληματικούς αρχαιολόγους. Η δραστηριότητά του εκεί υπήρξε πολυσχιδής: ερεύνησε δεκάδες αρχαίες θέσεις, μερικές από τις οποίες για πρώτη φορά και ανέπτυξε μια μεθοδολογία χωρίς προηγούμενο για την τότε εποχή - ανάμεσά τους και τη Ναύκρατη. Δεν έφυγε όμως και με άδεια χέρια! Σύμφωνα με τον τότε νόμο, οι χρηματοδότες μιας ανασκαφής είχαν τα πλήρη δικαιώματα στα μισά από τα ευρήματα σε αυτήν. Έτσι, ο Πίτρι γύρισε στην πατρίδα του γεμάτος αιγυπτιακά αντικείμενα, τα οποία παραλήφθησαν από τους χρηματοδότες: την Εταιρεία (τότε Κληροδότημα) της Εξερεύνησης της Αιγύπτου και διάφορα μουσεία, ανάμεσά τους το Βρετανικό και το Παγκόσμιο (σήμερα) Μουσείο του Λίβερπουλ.
Σήμερα, που τα μουσεία έχουν περάσει στην ψηφιακή εποχή, τα ευρήματα του Πίτρι ήταν από τα πρώτα που  πέρασαν τις πύλες του κυβερνοχώρου. Η αρχή έγινε εδώ και χρόνια με την υποδειγματική ψηφιοποίηση της συλλογής του Μουσείου Πίτρι ( τμήμα του SOAS στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, όπου ο Πίτρι κατέλαβε την πρώτη έδρα Αιγυπτιολογίας). Τώρα είναι η σειρά του Βρετανικού Μουσείου να διαθέσει στο παγκόσμιο κοινό τα ευρήματα του μεγάλου αρχαιολόγου που έχει στη δικαιοδοσία του.
Έτσι, σε συνεργασία με το Μουσείο του Λίβερπουλ, 13.000 αντικείμενα που βρήκε ο Πίτρι στη Ναύκρατη περνούν στη δικτυακή βάση δεδομένων του Βρετανικού Μουσείου. Ανάμεσά τους είναι διακοσμημένη ελληνική κεραμική, ελληνκυπριακοί και φοινικικοί αμφορείς, γλυπτά από λίθο, ειδώλια από τερακόττα, σκαραβαίοι από φαγεντιανή, φυλακτά, νομίσματα, αγγεία από αλάβαστρο, κοσμήματα κ.α.Σύμφωνα με τον επιμελητή Ντέιβιντ Χόγκαρθ, η πλήρης άποψη των αντικειμένων θα δώσει νέα οπτική στους επιστήμονες και το κοινό για το χαρακτήρα της σημαντικής αυτής πόλης, που αν και σημείο αναφοράς για τις διαπολιτισμικές επαφές στην αρχαιότητα, παραμένει σχετικά άγνωστη.
Εκτός από τα αντικείμενα της Ναύκρατης όμως, και μια άλλη αρχαία πόλη θα κυριαρχήσει στο διαδίκτυο. Πρόκειται για την Τελλ ελ Αμάρνα, την πόλη του αιρετικού φαραώ Ακενατόν, που εγκαταλείφθηκε σύντομα μετά το θάνατό του και αποτέλεσε όαση για τους αρχαιολόγους που την επισκέφτηκαν και τη μελέτησαν. Έτσι, 16.000 αντικείμενα από εκεί, μεταξύ τους και ένα διάσημο ομοίωμα βατράχου, θα βρίσκονται σύντομα στον κυβερνοχώρο!


(Ahram.org.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share