Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Το ΙΓΜΕ υποστηρίζει τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης


Σοβαρό κίνδυνο κατάπτωσης βράχου στη θέση που  βρίσκεται η αρχαία πηγή «Κλεψύδρα» στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης των Αθήνων, διαπίστωσε το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών μετά απο αυτοψία που διενήργησε στο σημείο. Το ΙΓΜΕ πρότεινε να ληφθούν άμεσα προσωρινά μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί η πιθανότητα ατυχήματος, καθώς στην περιοχή λειτουργεί εργοτάξιο για τη συντήρηση του πλακόστρωτου της αυλής της Κλεψύδρας.  

Στη συνέχεια θα πρέπει να γίνουν μόνιμες  παρέμβασεις στερέωσης  προκειμένου να προστατευτούν τα πρανή των βράχων από φθορές που προκαλούν οι διαβρωτικοί παράγοντες. Τα μέτρα εγκρίθηκαν απο την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν τα έργα.

Η αυτοψία πραγματοποιήθηκε από την Δρ. Γαρύφαλια  Κωνσταντοπούλου, τεχνικό  γεωλόγο του ΙΓΜΕ, μετά απο επέιγουσα  έκκληση της Α’ Εφορίας Προιστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.  

Η Κλεψύδρα βρίσκεται στη βορειοδυτική κλίτυ της Ακρόπολης , έχει ζωή 5500 ετών και είναι η πλουσίοτερη απο της φυσικές πηγές του Ιερού Βράχου, απο την οποία αναβλύζει νερό ακόμη και σήμερα.  Ο υπόγειος χώρος βρίθει απο πηγάδια και στοές, κατασκευασμένα ήδη απο την αρχαιότητα.

(protothema.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share