Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Φωτογραφία και Αρχιμήδης.

δωμάτιο - camera
Τα πρώτα βήματα της σημερινής φωτογραφίας φαίνεται να έγιναν από τον Αρχιμήδη. Χρησιμοποίησε κουτί απ' του οποίου μία μικρή τρύπα πέρναγε το φως και σχημάτιζε την εικόνα στην απέναντι επιφάνεια. Σε αυτή την επιφάνεια υπήρχε στερεωμένο χαρτί πάνω στο οποίο σκιτσάριζε ο Αρχιμήδης τις λεπτομέρειες που τον ενδιέφεραν όπως ακριβώς τις έβλεπε να προβάλλονται στην επιφάνειά του. Αρκετά αργότερα αυτό το είδος φωτογραφικής συσκευής γίνεται γνωστό σαν camera lucida.

camera obscura
Ήταν η πρώτη προσπάθεια ώστε να αποδοθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια και πιστότερα οι εικόνες που ζωγραφιζόταν μέχρι τότε.

Σχεδόν κατά την Αναγέννηση στο ίδιο βασικό σχέδιο προστέθηκε φακός στην τρύπα για μεγαλύτερη φωτεινότητα και ακρίβεια, αλλά και κάτοπτρο ώστε η εικόνα να μην σχηματίζεται ανεστραμμένη. Παρόμοιες συσκευές χρησιμοποιήθηκαν μέχρι τα τέλη του 18ου αιώνα για ακριβές σκιτσάρισμα.


Παρόλα αυτά εξακολουθεί να αναφέρεται στα περισσότερα κείμενα που αναφέρονται στην ιστορία της φωτογραφίας όπως και σε σχετικές εγκυκλοπαίδειες, ότι η camera lucida σχεδιάστηκε το 1807 από τον Dr. William Wollaston και ότι η χρήση της camera obscura επεκτάθηκε στους καλλιτέχνες κατά τον 16ο αιώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share