Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Το υπέροχο Μελισόχορτο!

Γράφει  η Κασσάνδρα


Το μελισσόχορτο (ή μελισσοβότανο,) είναι πολυετές, ποώδες φυτό με ξεχωριστό άρωμα που ανήκει στην οικογένεια της μέντας και ευδοκιμεί στη Με­σόγειο και την Ασία. Φέρει διακλαδιζομενο στέλεχος που φτά­νει σε ύψος το μισό μέτρο, φύλλα ανοιχτοπράσινα, ωοειδή , και μικρά άνθη που ανθίζουν το καλοκαίρι.
Το μελισσόχορτο αγαπά τα ημισκιερά, καλά αρδευόμενα εδάφη και καλλιεργείται για μελισσοκομικούς αλλά και φαρμακευτι­κούς σκοπούς.
Θεωρείται το φυτό της μακροζω­ίας, καθώς δίνει ευ­εξία και ζωντάνια στον οργανισμό.
Εχει α­ντιβιοτικές ιδιότητες και καταπολεμά διά­φορα βακτήρια (ό­πως ο στρεπτόκοκ­κος) , ενώ θεραπεύει το στοματικό έρπητα.
Λόγω των αναισθητικών του ιδιοτήτων ανακουφίζει από τους πόνους των πληγών και των τραυμάτων.
Ως κατάπλασμα, δρα αποτελεσματικά κατά των δηγμάτων και των τσιμπημάτων των δηλητηριωδών εντόμων και κατά των αρθριτικών πόνων.
Ως αφέψημα (10 γραμμάρια των ανθισμένων φύλλων του σε 1 κι­λό νερό), είναι ευεργετικό για τις νευρικές ανωμαλίες και τους πόνους της δυσεντερίας.
Είναι διεγερτική, τονωτική και εφιδρωτική.
Κατά-πραΰνει τους κοιλόπονους, μειώνει τα εντερικά αέρια, τον πονόδοντο, τη δυσπεψία και την αϋπνία.
Δροσίζει την αναπνοή και βελτιώνει την καρδιακή λειτουργία.
Ρυθμίζει και διευκολύνει την πεπτική διαδικασία, ενώ απαλλάσσει από τους
πόνους της εμμήνου ρύσης, από τους γαστρικούς σπασμούς και τις στομαχικές
δια­ταραχές.
Λειτουργεί θεραπευτικά στα κρυολογήματα, τους πονοκεφάλους, τη βρογχίτιδα,
τη ναυτία, την ανησυχία και τη μελαγχολία.
Τα χρήσιμα μέρη του μελισσόχορτου είναι τα φρέσκα φύλ­λα της που συλλέγονται λίγο πριν την ανθοφορία, από τα οποία παράγεται ρόφημα για μετά το γεύμα επειδή διευκολύνουν την πέψη καί ανακουφίζουν από το φούσκωμα καί τους κολικούς.
Τα έλαια της, ιδίως η ευγενόλη, δρουν ως ανπσπασμωδικά. Οι αρωματοθεραπευτές καί οι βο­τανολόγοι χρησιμοποιούν το α­ποσταγμένο έλαιο του φυτού σε μασάζ.
Από τα κύρια χαρακτη­ριστικά της είναι οι εμμηναγωγές ιδιότητες της καί η ανα­κούφιση από τους πόνους της περιόδου. Τα ζεστά εκχυλίσματα του μέλισσοχορτου είναι εφιδρωτικά και δρουν κατά τον κρυολογημάτων επίσης διαθέτουν αντιβακτηριακές ιδιότητες είναι βότανο ακίνδυνο για τα παιδιά όταν το χρησιμοποιούμε ως αφέψημα είναι προτιμότερο να είναι φρέσκο η καταψυγμένο γιατί κατά την διάρκεια της αποξήρανσης εξαφανίζονται τα αιθέρια έλαια
Θεωρείται ως το βότανο της μακροζωίας καθώς είναι πολύ ωφέλιμο για την καρδιά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share