Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Το μέλι «βάλσαμο» για το μεθύσι

ΛΟΝΔΙΝΟ Επιστήμονες της Βασιλικής Εταιρείας Χημείας στη Βρετανία συνιστούν ένα... γλυκό φάρμακο για το hangover (κοινώς, για τα «παρατράγουδα» της μέθης). Οπως αναφέρουν, το μέλι αποτελεί «βάλσαμο» ενάντια στις τοξικές επιδράσεις της μέθης στον οργανισμό. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η φρουκτόζη που περιέχεται στο μέλι είναι ζωτικής σημασίας σε ό,τι αφορά τη διάσπαση του αλκοόλ σε αβλαβή υποπροϊόντα.

Το hangover είναι τόσο «επώδυνο» επειδή το αλκοόλ μετά την κατανάλωσή του διασπάται αρχικώς στην ουσία ακεταλδεΰδη, η οποία είναι τοξική για τον οργανισμό, όπως εξηγεί ο δρ Τζον Εμσλι από τη Βασιλική Εταιρεία Χημείας. Στη συνέχεια η ακεταλδεΰδη μετατρέπεται- με τη χρήση φρουκτόζηςσε οξικό οξύ, το οποίο με τη σειρά του διασπάται μέσω των φυσιολογικών μεταβολικών διαδικασιών του οργανισμού σε διοξείδιο του άνθρακα και αποβάλλεται με την εκπνοή από το σώμα. Αν κάποιος καταναλώσει μέλι προσφέρει στον οργανισμό του, εκτός από φρουκτόζη, κάλιο και νάτριο, τα οποία βοηθούν επίσης στην καλύτερη και ταχύτερη διάσπαση του αλκοόλ σε λιγότερο τοξικά υποπροϊόντα.

Σύμφωνα με τον δρα Εμσλι, στην καλύτερη αντιμετώπιση της μέθης βοηθούν επίσης το να πιει κάποιος πριν από την... κραιπάλη ένα ποτήρι γάλα, το να κάνει... διαλείμματα μεταξύ των ποτών καταναλώνοντας ένα αναψυκτικό, καθώς και το να πιει αρκετό νερό προτού πέσει για ύπνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share