Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2009

Ίχνη νερού κρυβόταν στις ερήμους της Σελήνης

Η Σελήνη είναι πιο ξηρή από κάθε έρημο στη Γη, τελικά όμως δεν είναι τελείως στεγνή. Τρεις πρόσφατες διαστημικές αποστολές ανίχνευσαν ίχνη υγρασίας, μια εντυπωσιακή ανακάλυψη στην οποία ακόμα και οι υπεύθυνοι των οργάνων δήλωναν δύσπιστοι.

Ίχνη νερού είχαν ανιχνευθεί σε δείγματα που έφεραν από το φεγγάρι οι αποστολές Apollo τις δεκαετίες του '60 και του '70, τότε όμως οι επιστήμονες είχαν απορρίψει τα ευρήματα ως μόλυνση από υγρασία στη Γη. Μέχρι σήμερα, οι πλανητολόγοι νόμιζαν ότι νερό υπάρχει μόνο σε ορισμένους κρατήρες του νότιου πόλου που παραμένουν σε αιώνιο σκοτάδι.

«Ως ένα βαθμό [τα δείγματα] μας είχαν ξεγελάσει» σχολιάζει ο Λάρι Τέιλορ του Πανεπιστημίου του Τενεσί, μέλος μίας από τις τρεις ερευνητικές ομάδες που δημοσιεύουν τα αποτελέσματά τους την Πέμπτη στο κορυφαίο περιοδικό Science.

Οι ερευνητές διασταύρωσαν τα φασματικά δεδομένα από δύο αμερικανικές και μια ινδική αποστολή στη Σελήνη και εκτιμούν ότι δύο λίτρα εδάφους περιέχουν περίπου μια σταγόνα νερού.

«Όταν λέμε 'νερό στη Σελήνη' δεν εννοούμε λίμνες, ωκεανούς ή έστω νερόλακους. Νερό στη Σελήνη σημαίνει μόρια νερού [...] που αλληλεπιδρούν με μόρια βράχων και σκόνης, ειδικά στα ανώτερα χιλιοστά της σεληνιακής επιφάνειας» διευκρίνισε η Κάρλι Πίτερς του Πανεπιστημίου Brown στο Ρόουντ Αϊλαντ, επικεφαλής της πρώτης μελέτης.

Η Πίτερς και οι συνεργάτες της εξέτασαν μετρήσεις του ινδικού σκάφους Τσαντραγιάν-1, το οποίο τέθηκε πέρυσι σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη και σταμάτησε να λειτουργεί πριν από ένα μήνα. Τα όργανα του σκάφους κατέγραψαν απορρόφηση της ηλιακής ακτινοβολίας στο μήκος κύματος που αντιστοιχει στο χημικό δεσμό ανάμεσα στο οξυγόνο και το υδρογόνο.

Οι μετρήσεις υποδηλώνουν την ύπαρξη νερού (H2O2) και ριζών υδροξυλίου (-OH).

Δύο άλλες ερευνητικές ομάδες επιβεβαίωσαν την ανακάλυψη σε φασματικά δεδομένα που μετέδωσε το αμερικανικό Deep Impact, το οποίο πέρασε κοντά από τη Σελήνη τον Ιούνιο, καθ' οδόν προς ένα κομήτη, αλλά και το επίσης αμερικανικό Cassini, το οποίο πέρασε από το φεγγάρι πριν δέκα χρόνια και τώρα μελετά το σύστημα του Κρόνου.

Τα δεδομένα εξέπληξαν τους επιστήμονες, ωστόσο η πιθανότατα τρία διαστημικές αποστολές να μεταδώσουν τις ίδιες λανθασμένες μετρήσεις είναι πρακτικά μηδενική.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι [το νερό] υπάρχει εκεί. Είναι αδιαμφιβήτητο» εκτίμησε η Δρ Πίτερς.

Η ερευνήτρια εικάζει ότι το νερό είτε έφτασε στη Σελήνη με κομήτες, είτε σχηματίζεται διαρκώς στην επιφάνειά του από ιόντα υδρογόνου που μεταφέρει ο ηλιακός άνεμος.

Περισσότερα στοιχεία για το νερό της Σελήνης αναμένονται από την αποστολή LCROSS της NASA, της οποίας το ένα σκέλος θα συντριβεί ελεγχόμενα στην επιφάνεια του φεγγαριού τον Οκτώβριο σε μια προσπάθεια να εκτινάξει σταγονίδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share