Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Η κούπα του Λυκούργου και η χρήση νανοτεχνολογίας στα αρχαία χρόνια

Η υπέροχη φώτο που βλέπετε έχει ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό : όταν φωτίζεται άμεσα από μια πηγή,φαίνεται  ότι υπάρχει ένα χρώμα νεφρίτη -πράσινου,ενώ αν η πηγή φωτός βρίσκεται πίσω από το αντικείμενο,το χρώμα είναι σαν το κόκκινο του αίματος.

Είναι μια γυάλινη κούπα,γνωστή ως <<η κούπα του Λυκούργου>> που δείχνει το βασιλιά Λυκούργο,έναν σημαντικό χαρακτήρα της Ελληνικής μυθολογίας.


Αγοράστηκε από το Βρετανικό μουσείο το 1950,διότι οι αινιγματικές ιδιότητες του γυαλιού έχουν προξενήσει αμηχανία στους επιστήμονες ,εδώ και δεκαετίες.. Μια πρώτη απάντηση ήρθε το 1990 από μια ομάδα Βρετανών ερευνητών,που εξετάζοντας τα θραύσματα γυαλιού κάτω από ένα μικροσκόπιο,ανακάλυψαν ότι οι Ρωμαίοι ήταν γνώστες της χρήσης της νανοτεχνολογίας.


Η τεχνική αυτή γίνεται με τον εμποτισμό στο γυαλί από ένα μείγμα σωματιδίων του αργύρου και χρυσού,μέχρι να φθάσουν στο μέγεθος των 50 νανόμετρων σε διάμετρο,λιγότερο από το ένα χιλιοστό του μεγέθους που έχει ένας κόκκος άλατος.

Η ακρίβεια του έργου και το ακριβές μείγμα των πολύτιμων μετάλλων,δείχνει ότι οι τεχνίτες Ρωμαίοι ήξεραν ακριβώς τι έκαναν,και ότι δεν είναι ένα τυχαίο φαινόμενο.<<Είναι εκπληκτικό κατόρθωμα >>λέει ο Ian Freestone αρχαιολόγος στο -University College -του Λονδίνου.

 Η νανοτεχνολογία λειτουργεί ως εξής :όταν ρίξουμε φως στο γυαλί,τα ηλεκτρόνια των σωματιδίων του μετάλλου δονούνται με τέτοιον τρόπο ώστε το χρώμα μεταβάλλεται,ανάλογα με τη θέση του παρατηρητή.

Η νέα έρευνα την οποία δίνει το περιοδικό Smithsonian,αποκαλύπτει κάποια εκπληκτικά νέα.Ο Gang Logan Liu,ένας μηχανικός στο πανεπιστήμιο του Ιλλινόις,έχει αφιερώσει χρόνια στη μελέτη της δομής,είπε ότι η αρχαίο Ρωμαϊκή τεχνολογία μπορεί να εφαρμοστεί στην ιατρική,υπό την έννοια της διάγνωσης ορισμένων ασθενειών.

<<Οι Ρωμαίοι γνώριζαν πως να χρησιμοποιούν τα  νανοσωματίδια για καλλιτεχνικές δημιουργίες>είπε ο ερευνητής.Προσπαθώ να καταλάβω αν είναι δυνατόν να το χρησιμοποιήσουμε για επιστημονικές εφαρμογές>>.



Δεδομένου ότι δεν ήταν δυνατόν να χρησιμοποιηθεί το πολύτιμο τεχνούργημα,η ομάδα με επικεφαλής τον Liu,έκανε ένα πείραμα στο οποίο μια σειρά από πλαστικά δοχεία διαποτισμένα με νανοσωματίδια χρυσού και αργύρου,δημιούργησαν  ένα ισοδύναμο με την κούπα του Λυκούργου.

Μόλις γέμισαν τα εμπορευματοκιβωτια με διαφορετικά υλικά όπως νερό,αλάτι,ζάχαρη,πετρέλαιο,οι ερευνητές σημείωσαν αρκετές αλλαγές στο χρώμα.Το πρωτότυπο ήταν 100 φορές πιο ευαίσθητο από τους αισθητήρες για την ανίχνευση των επιπέδων σε αλατούχο διάλυμα που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η τεχνική αυτή,θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση παθογόνων ουσιών σε δείγματα σάλιου ή ούρων,καθώς και για την καταπολέμηση των τρομοκρατών που μεταφέρουν επικίνδυνα υγρά στα αεροσκάφη.


Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Ρωμαίοι εκπλήσσουν τους ερευνητές σχετικά με την τεχνολογία τους.Ένα παράδειγμα είναι η σύνθεση του σκυροδέματος,το οποίο παρέμεινε βυθισμένο στα νερά της Μεσογείου πάνω από 2.000 χρόνια.Οι ερευνητές βρήκαν ότι η σύνθεσή του ήταν πολύ ανώτερη από τα σύγχρονα σκυροδέματα,τόσο από την άποψη της διάρκειας,όσο και από την περιβαλλοντική συμβατότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share