Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Επιστρέφονται αρχαία έργα τέχνης στην Ελλάδα!

Από το πολιτισμικό πεδίο προέρχονται οι όποιες καλές ειδήσεις προκύπτουν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, από εκεί προέρχεται και η τελευταία. Ο υπουργός Πολιτισμού, Πάυλος Γερουλάνος, κατέληξε σε συμφωνία με τον Τζέιμς Γκούνο, πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλο του μουσείου Γκέτι των ΗΠΑ, για την επιστροφή δύο αρχαιοτήτων στην Ελλάδα.

Πρόκειται αφ’ ενός για το «έτερον ήμισυ» επιτύμβιου ανάγλυφου που βρίσκεται στο Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου στην Αθήνα και το οποίο όλοι γνώριζαν ότι εδώ και 35 χρόνια βρίσκεται στο Γκέτι, μέσω δικτύου αρχαιοκαπηλίας.

Το δεύτερο κομμάτι είναι μια ενεπίγραφη στήλη με 65 στίχους από το Θορικό Αττικής, η οποία χρονολογείται στο 430 π. Χ. περίπου, είναι έργο μεγάλης σημασίας καθώς πρόκειται για ημερολόγιο θυσιών και εορτών, που τελούνταν στον Θορικό προς τιμήν θεοτήτων και τοπικών ηρώων. Θεωρείται επομένως δυνατό, να εξαχθούν από αυτό σοβαρές πληροφορίες για την θρησκειολογία της εποχής. Η στήλη φέρει κείμενο και στις τρεις πλευρές της, την κύρια όψη και τις δύο πλαϊνές και περιήλθε στην κατοχή του Μουσείου το 1979.

Το σχετικό μνημόνιο υπογράφηκε στο Λος Άντζελες, όπου και βρίσκεται το μουσείο, με τις δύο πλευρές να δεσμεύονται για την αποτροπή της αρχαιοκαπηλίας και της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων, με κάθε τρόπο.

 Πέτρος Σιδερέας (zougla.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share