Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Αρχαία Λάππα: Μια πόλη με σπουδαία ιστορία

Η Κρήτη είναι γεμάτη από αρχαίες πόλεις, καταγεγραμμένες στα βιβλία των ιστορικών και των αρχαιολόγων, των τουριστικών οδηγών αλλά και στα παραμύθια. Μία από τις πόλεις αυτές είναι και η Αρχαία Λάππα.


Στο Ρέθυμνο η ασυνήθιστη σύμπραξη πολιτισμού, ιστορίας, φυσικού κάλλους, εντυπωσιακών διαδρομών και μύθων, ίσως να είναι τόσο προκλητικά ενδιαφέρουσα ώστε κομμάτια της ιστορίας να μένουν αδίκως στο «σούρουπο» του ενδιαφέροντος.

Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
Η Κρήτη είναι γεμάτη από αρχαίες πόλεις, καταγεγραμμένες στα βιβλία των ιστορικών και των αρχαιολόγων, των τουριστικών οδηγών αλλά και στα παραμύθια που μεταφέρουν οι γέροντες από γενιά σε γενιά.

Μία από τις πόλεις αυτές, με αξιόλογη ιστορία και σπουδαία παρουσία είναι και η Αρχαία Λάππα, μετέπειτα Λάππη ή Λάμπη, 27 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ρεθύμνου εκεί που σήμερα βρίσκεται η γνωστή σε όλους Αργυρούπολη, με τα νερά και του καταρράκτες της. Μία πόλη από τις πλέον ισχυρές της Μυκηναϊκής περιόδου, η οποία φέρεται να την ίδρυσε ο Αγαμέμνονας, με έντονη την παρουσία αρχιτεκτονικών κυρίως στοιχείων από την αρχαιότητα μέχρι και την περίοδο της ενετοκρατίας.

Μία περιοχή με μοναδική και εντυπωσιακή χλωρίδα η οποία επενδύει πλακόστρωτα μονοπάτια, το μεγάλο σπήλαιο από όπου πηγάζει ο Μουσέλας ποταμός, και τις πηγές του ποταμού Πετρέ.

Στο μεγαλύτερο μέρος που εκτείνεται η Αρχαία πόλη, η αρχαιολογική σκαπάνη συνάντησε τη νεκρόπολη της Λάππας με λαξευμένους ασβεστολιθικούς θαλαμωτούς τάφους, τύπους τάφων των λακκοειδών κεραμοσκεπών ή των κιβωτιόσχημων με κάλυψη πλακών, ακόμα όμως και των λαξευτών στο βράχο τάφων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share