Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Η καλύτερη ``selfie``που έχετε δει ποτέ..

Η Wildlife Conservation Society,για περισσότερο από 20 χρόνια δραστηριοποιείται στις πιο απομακρυσμένες περιοχές και σε καταφύγια στην Ινδία,,έχει τοποθετήσει κρυφές κάμερες για να μελετήσει την βιοποικιλότητα στις περιοχές αυτές,αλλά και κάποια είδη σπάνιων ζώων που απειλούνται με εξαφάνιση.




Στη φώτο βλέπουμε μια λεοπάρδαλη,και την εκπληκτική έκφραση που παίρνει το πρόσωπό της βγάζοντας μια ``selfie``, που δείχνει ότι μια λεοπάρδαλη δε φοβάται τίποτα.Είναι τραβηγμένη,στα χωράφια που σπέρνονται με ζαχαροκάλαμο στην Ινδία.

Read more »

Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Ανακαλύφθηκε αρχαίος ναός,με αγάλματα σε ανθρώπινη κλίμακα

Οι κάτοικοι ενός χωριού στην περιοχή του Κουρδιστάν,στα βόρεια του Ιράκ,έκαναν μια σπουδαία ανακάλυψη.βρήκαν έναν χαμένο αρχαίο ναό στην πόλη Musasir,αφιερωμένο στο θεό Haidi.Σύμφωνα με τους ερευνητές ο ναός χρονολογείται 2.500 χρόνια πριν,στη μέση εποχή του Σιδήρου,όπου οι Ασσύριοι,οι Σκύθες και οι Urarteti συναγωνίζονταν για τον έλεγχο της περιοχής.


Οι κάτοικοι του γειτονικοί χωριού ``σκόνταψαν ``για πρώτη φορά στα ερείπια του ναού για πρώτη φορά το 2005,και από τότε ο διδακτορικός φοιτητής  Dishad Marf Zamua του πανεπιστημίου του Leiden ,ξεκίνησε μια εκστρατεία για την ανασκαφή στην περιοχή,που είχε ως επακόλουθο την ανακάλυψη των αγαλμάτων,όπως ένα χάλκινο αγαλματίδιο που απεικονίζει ένα αγριοκάτσικο, που στα θεμέλιά του κάποτε υπήρχε κιονοστοιχία που ήταν αφιερωμένη στο θεό Haidi.

Ένα άγαλμα είχε ύψος 2,3 μέτρα είχε δημιουργηθεί τον 6ο π.Χ περίπου αιώνα ,και ήταν σκαλισμένο με ασβεστόλιθο,βασάλτη και ψαμμίτη.Όλα απεικονίζουν γενειοφόρους άνδρες ,ορισμένοι από τους οποίους κρατάνε στο δεξί τους χέρι ένα είδος κύπελλου,ενώ το αριστερό ακουμπά το στομάχι τους.Ο Zamua πιστεύει ότι είχαν ανεγερθεί αρχικά πάνω από τους τάφους.

Ένα αρχαίο ανάγλυφο που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στο Κουρδιστάν,δείχνει ότι ο ναός που ήταν αφιερωμένος στον Haidi,καταλήφθηκε και λεηλατήθηκε από τους Σάργους της Ασσύριας το 714 π.Χ.οι ελπίδες τώρα στρέφονται στο να έρθει στο φως και ο υπόλοιπος ναός.


Ο Haidi  ήταν ο υπέρτατος θεός του βασιλείου των Urartu.Σύμφωνα με αρχαίες πηγές της Μεσοποταμίας, μετά την άλωση από τους Ασσύριους ο βασιλιάς Rusa έσχισε το στέμμα του και αυτοκτόνησε,δείχνοντας το πόσο σημαντικό ήταν ο ναός.Ο Haidi εκπροσωπήθηκε ως ένα άνθρωπος με φτερά,και άλλες χωρίς,ο οποίος στέκεται στο πίσω μέρος ενός λιονταριού.

Σύμφωνα με τον Zamua,η ανακάλυψη της κιονοστοιχίας και των αγαλμάτων θα μπορούσε να είναι μόνο η  κορυφή του παγόβουνου,σε μια αρχαιολογική ανακάλυψη τεραστίων διαστάσεων.Ωστόσο κατά την διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων οι συγκρούσεις στο Ιράκ,έχουν ανησυχήσει τους ερευνητές.
    Προς το παρόν η περιοχή του Κουρδιστάν όπου βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος,είναι αυτόνομος και πολιτοφυλακή έχει αποτρέψει την είσοδο σε ομάδες στρατιωτών.Ωστόσο οι συνθήκες εργασίας είναι πολύ επικίνδυνες διότι οι πόλεμοι των τελευταίων δεκαετιών έχουν αφήσει για ``συντροφιά``  νάρκες,οι οποίες πρόσφατα σκότωσαν έναν πάστορα.
Read more »

Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Άντον Τσέχοφ ~Διηγήματα & μονόπρακτα (ολόκληρο βιβλίο)

Ο Άντον Τσέχωφ 29 Ιανουαρίου 1860 - 15 Ιουλίου 1904) ήταν Ρώσος ιατρός, δραματουργός και συγγραφέας, ο οποίος θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς διηγημάτων στην ιστορία


Read more »

Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Είχε piercing ο Ιούλιος Καίσαρας ?

Πολλά ιστορικά πρόσωπα φορούσαν ή είχαν αυτό που ονομάζουμε σήμερα  piercing.Μεταξύ αυτών και ο Ιούλιος Καίσαρας.

Ο αυτοκράτορας είχε τρυπήσει την θήλυ,όπως έκαναν και πολλοί εκατόνταρχοι στον Ρωμαϊκό στρατό,και συμβόλιζε τη δύναμη,την αρρενωπότητα και την πίστη στην Ρωμαϊκή αυτοκρατορία.

Ήταν επίσης σύμβολο ενότητας και αλληλεγγύης μεταξύ των ανδρών του στρατού.

Επίσης εντύπωση προξενεί το ότι οι Gladiators,τρυπούσαν το κεφάλι του πέους,και έδεναν με ένα κορδόνι τους όρχεις, για να αποφεύγουν τους τραυματισμούς κατά την διάρκεια των μαχών ! ! !

Οι Αιγύπτιοι επίσης το χρησιμοποιούσαν,για να τονίσουν την κοινωνική τους κατάσταση,όπως αποδεικνύεται από τη μούμια της πριγκίπισσας  Ahmose-Meryet-Amon,που είχε τρυπημένα αυτιά.

Ορισμένες πηγές υποστηρίζουν ότι μόνο ο ίδιος ο Φαραώ μπορούσε να έχει διάτρητο ομφαλό. 

 Η πρακτική αυτή ήταν επίσης γνωστή,μεταξύ των ευγενών στο Μεσαίωνα,όπως ο πρίγκηπας Αλβέρτος (Prince Albert (1819-1861) που είχε τρυπήσει το πέος, σύζυγος της βασίλισσας Βικτωρίας.





Read more »

Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Πως τιμωρούνταν το γυναικείο κουτσομπολιό το Μεσαίωνα

To  Scold's Bridle,ήταν μια  Βρετανική εφεύρεση,που πιθανών η καταγωγή της ήταν από τη Σκωτία,και χρησιμοποιήθηκε μεταξύ του 16ου  και 19ου αιώνα,


Ήταν μια συσκευή που χρησιμοποιούνταν, για να τιμωρήσουν και να εξευτελίσουν το κουτσομπολιό των γυναικών,που τις κινητοποιούσε και πετύχαιναν τη πλήρη φίμωση τους.

Η λέξη Scold,προέρχεται από τη φράση 'common scold` που σημαίνει δημόσια ενόχληση,που όταν οι γυναίκες κουτσομπόλευαν ή μάλωναν με τους γείτονές τους,τοποθετούνταν το χαλινάρι.



Με το Headpiece,η γλώσσα της γυναίκας πιεζόταν προς τα κάτω,από μια αιχμηρή λεπίδα,που την εμπόδιζε να μιλάει.Πολλές φορές στη συνέχεια,αν το παράπτωμα ήταν πιο βαρύ,όπως μαγεία ή μοιχεία, την οδηγούσαν στους δρόμους της πόλης,δεμένη με ένα λουρί αλυσίδας, (που πολλές φορές το φορούσε ο σύζυγος) για να την ταπεινώσουν και να την εξευτελίσουν.

Read more »

Κυριακή 24 Αυγούστου 2014

Το σέλας ``χορεύει`` πάνω από τη γη ( μαγική φώτο)

O αστροναύτης της NASA,Reid Wiseman,έβγαλε αυτήν την εκπληκτική φωτογραφία,όπου το Σέλας (φωτεινό ουράνιο φαινόμενο) χορεύει πάνω από την ατμόσφαιρα της γης.Ο Wiseman βρίσκονταν στον διεθνή διαστημικό σταθμό,και την τράβηξε στις 20 Αυγούστου.


Read more »

Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Ανακαλύφθηκε κουδουνίστρα μωρού,που χρονολογείται πριν από 4.500 χρόνια (Φώτο)

 H κουδουνίστρα βρέθηκε στην εμπορική συνοικία Kültepe kanis-Karum,όπου οι ανασκαφές συνεχίζονται από το 1948,στην κεντρική επαρχία της Ανατολίας,Καισερί.Μια ομάδα από το τμήμα αρχαιολογίας του πανεπιστημίου της Άγκυρας,με επικεφαλής τον καθηγητή Fikri ,Kulakoğlu,εργάστηκαν στην περιοχή,και έφεραν στο φως την κουδουνίστρα,που χρονολογείται το 4.000 π.Χ.Ο Kulakoğlu δήλωσε, ότι τα έργα συνεχίζονται στην περιοχή για περίπου 69 χρόνια.Βρήκαμε κατσαρόλες,τηγάνια,ποτήρια,φούρνους καθίσματα και πολλά άλλα.Το πιο ενδιαφέρον από όλα είναι ένα παιχνίδι,το οποίο εκτιμάμε ότι είναι πριν από 4.500 χρόνια,και είναι το αρχαιότερο στον κόσμο>>.


Ο καθηγητής συνέχισε λέγοντας ότι στο Kuitepe,ζούσαν 50.000 άνθρωποι περίπου,και ότι έχουμε βρει πολύ ωραία αντικείμενα και από άλλες μητροπολιτικές πόλεις.Μεταξύ αυτών αντικείμενα από νέους, παιδιά και βρέφη.Βρήκαμε φυσικά αντικείμενα που τα έχουμε συνδέσει με τα μωρά.Για παράδειγμα ένα από αυτά είναι μια κουδουνίστρα.Έχει βότσαλα μέσα,και κάνει ήχο όταν ανακινείται,όπως ακριβούς κάνουν οι κουδουνίστρες που γνωρίζουμε σήμερα.




  
Read more »

Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Φιλί 6.000 ετών,την στιγμή του θανάτου τους

Το Teppe Hasanlu (Περσικά تپه حسنلو) είναι ένας αρχαιολογικός χώρος,που βρίσκεται στο βορειοδυτικό Ιράν (στην επαρχία του Δυτικού Αζερμπαιτζάν) σε απόσταση μικρή από τη λίμνη Urmia.Η καταστροφή του προήλθε από ένα κύμα πάγου τον 9ο αιώνα π.Χ αιώνα,έδωσε παροχή  στους ερευνητές καλοδιατηρημένα κτίρια,έργα τέχνης και σκελετικά υπολείμματα.

Σε αυτό το χώρο βρέθηκε το ζευγάρι,που όπως φαίνεται από τη στάση των οστών,πεθαίνουν με ένα φιλί.Στον αριστερό σκελετό διακρίνουμε μια πέτρινη πλάκα πάνω από το κεφάλι του.


  

Το ζευγάρι ανακαλύφθηκε στις ανασκαφές μεταξύ του 1956 και 1974 από ομάδες του πανεπιστημίου της Πενσυλβάνιας και Μητροπολιτικού μουσείου της Νέας Υόρκης.οι αρχαιολόγοι τους ονόμασαν οι εραστές,και  ήρθαν στην επιφάνεια το 1972.

Σήμερα οι σκελετοί διατηρούνται με ασφάλεια στο μουσείο του Penn,και η περιγραφή είναι ως εξής.


<<‘The Lovers’ from 1972 season at Hasanlu).


 Η έρευνα μας 

  Από την έρευνα που έκανε ο Ηράκλειτος που όπως κάνουμε πάντα,για να είναι οι αναγνώστες μας απολύτως ενημερωμένοι και να μην πέφτουν σε παγίδες  διάφορες που δημιουργούνται για συγκεκριμένους σκοπούς,διαπιστώσαμε ότι οι εραστές πράγματι ανακαλύφθηκαν το 1972 στον αρχαιολογικό χώρο του Hasanlu,αλλά η χρονολογία θανάτου τοποθετείται περίπου στο 800 π .Χ περίπου 1.241 χρόνια πριν.και όχι 6.000 που έγραψαν πολλά σαιτ και ειδησεογραφικά πρακτορεία  την περίοδο που το θέμα έλαβε διαστάσεις.Φυσικά οι σκελετοί φαίνεται να φιλιούνται λίγο πριν πεθάνουν,που αυτό δείχνει ότι η αγάπη είναι αιώνια.
 
Read more »

Κυριακή 17 Αυγούστου 2014

Ο περήφανος αετός (Barat Indonesia)

Μεταξύ έκπληξης και φόβου αυτός ο αετός πετά ψηλά,φωτογραφία που τραβήχτηκε από μη επανδρωμένο αεροπλάνο.Τραβήχτηκε στην Ινδονησία  στο Εθνικό πάρκο Barat,και ήταν η φωτογραφία που νίκησε στον διαγωνισμό που διοργανώθηκε από το Dronestagram



Read more »

Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

Ο Ηρακλής των 45 μέτρων δεσπόζει στο Monterosso

Φτάνοντας στο Monterosso,τη μεγαλύτερη από Cinque Terra  πόλεις,και ακολουθήσετε το μονοπάτι προς την παραλία,θα σας εντυπωσιάσει και θα σας τραβήξει την προσοχή, ο γίγαντας (Gigante) με την τεράστια μορφή  του.




Η Ιταλική γραφική πόλη είναι ένα ευχάριστο παραθαλάσσιο θέρετρο με ρομαντική ατμόσφαιρα.

Είναι ο Ηρακλής,που κάθεται σε 45 μέτρα ύψος,και ζυγίζει 1.700 τόνους.Είναι σχεδιασμένο από σκυρόδεμα και σίδηρο,και δημιουργήθηκε το 1910,από τον Εβραίο-Ιταλό γλύπτη Αrrigο Minerbi.
Έγινε αμέσως το σύμβολο της πόλης και τυπώθηκε σε καρτ-ποσταλ της εποχής.


Υπάρχει όμως αναφορές από ντόπιους που υποστηρίζουν ότι  το άγαλμα είναι του Ποσειδώνα,του θεού της θάλασσας,και δημιουργήθηκε ως σύμβολο προστασίας της πόλης.Το Μοντερόσο del Mare βομβαρδίστηκε κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου,και ο γίγαντας έχασε τα χέρια του και  την τρίαινα του,συνεχίζουν να λένε οι κάτοικοι.



Κατά τη δεκαετία του 60` το άγαλμα υπέστη περαιτέρω ζημιές , λόγω θαλασσοταραχής και των  ισχυρών ανέμων .Παρ` όλα αυτά  ο Ποσειδώνας στέκει ακόμη ισχυρός,και οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν,έστω και ελαφρώς κατεστραμμένο, το μεγαλείο του.


Η παράδοση λέει ότι,ένας ορειβάτης το 1982 ανακάλυψε θησαυρό στα τακούνια του γίγαντα.




Read more »

Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Ανασκαφές ξεκινούν στον ναό της Αρτέμιδας στην Έφεσο

Σήμερα η Hurriyet Daily News αναφέρει ότι οι αρχαιολόγοι είναι έτοιμοι να επανεκκινήσουν τις ανασκαφές στο χώρο του ναού της Αρτέμιδος,στην αρχαία πόλη της Εφέσου.Όπως γνωρίζουμε ο ναός συγκαταλεγόταν ως ένα από τα 7 θαύματα του κόσμου,που η κτίση του ολοκληρώθηκε το 550 π.Χ,και κατασκευάστηκε εξ`ολοκλήρου από μάρμαρο.


Ο υψηλός υδροφόρος ορίζοντας την περιοχής εμποδίζει τις ανασκαφές στα ελάχιστα ερείπια που βρίσκονται στην επιφάνεια,Σύμφωνα με τη Sabina Ladstatter διευθύντρια του Αυστριακού αρχαιολογικού ινστιτούτου και επικεφαλής των ανασκαφών στην Έφεσο,μια ξηρασία θα βοηθήσει πραγματικά την προσπάθεια.



Η τελευταία ανασκαφή στο χώρο διεξήχθη πριν από είκοσι χρόνια,και οι αρχαιολόγοι εξακολουθούν να έχουν μια σειρά από αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με το ναό.<<Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε απαντήσεις όπως γιατί στην ίδια περιοχή βρίσκεται μια εκκλησία>>δήλωσε η Ladstatter
Read more »

Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Ηλιοβασίλεμα πάνω από το Glacier National Park


 Ο ήλιος δύει πάνω από τον ποταμό Flathead στο Glacier National Park,στη Μοντάνα.Το πάρκο περιλαμβάνει πάνω από 700 μίλια (1.100 χιλιόμετρα) που αποτελείται από μονοπάτια και πάνω από 130 λίμνες.Η περιοχή είναι επίσης το σπίτι εκατοντάδων είδη ζώων,όπως άγριες αρκούδες αιγών,κογιότ και ελαφιών.

Πατήστε για μεγαλύτερη ανάλυση
Read more »

Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

Ηραία ~ Πυθαγόρεια 2014

 Με email,που μας έστειλαν από τη Σάμο,μας ανέφεραν για το περίφημο πλέον φεστιβάλ Ηραία-Πυθαγόρεια,που διεξάγεται κάθε χρόνο στο υπέροχο νησί της Σάμου,και της γενέτειρας του Πυθαγόρα.Παρακάτω ακολουθεί το δελτίο τύπου των διοργανωτών( του δήμου Σάμου),εμείς ευχόμεθα καλή επιτυχία και μακροημέρευση του σπουδαίου αυτό γεγονότος.Το μόνο που θα θέλαμε είναι,όσοι παρευρεθείτε να μας στείλετε υλικό,να το επεξεργαστούμε για να μπορούν οι επόμενοι επισκέπτες να το ευχαριστιούνται και να το διαδίδουν.


Σάμος, 01/08/2014
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Σας ενημερώνουμε ότι το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο χαρακτηρίζει το Φεστιβάλ ΗΡΑΙΑ ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΑ πνευματικό γεγονός και ζητεί από τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας την δωρεάν προβολή του τηλεοπτικού διαφημιστικού μηνύματος των Ηραίων 3 φορές ημερησίως, μέχρι τις 20 Αυγούστου.
Το Φεστιβάλ ΗΡΑΙΑ ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΑ γίνεται διαφημιστής της Σάμου για 3η συνεχή χρονιά.
Το γεγονός αυτό αποτελεί μια τεράστια προβολή της Σάμου της οποίας το κόστος εάν έπρεπε να καταβληθεί θα ξεπερνούσε το ποσό των 350.000 ευρώ.
Το κόστος του τηλεοπτικού διαφημιστικού μηνύματος καλύφθηκε από το Εμπορικό Επιμελητήριο Σάμου.
Θερμές ευχαριστίες στον Πάνο και την Αντριάνα Ζενέλη και στον Σωτήρη Μαριωρή που δημιούργησαν το διαφημιστικό τηλεοπτικό μήνυμα και υποστήριξαν την όλη προσπάθεια στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο.
Καθώς επίσης και όσους συνέτειναν με οποιοδήποτε τρόπο στην διοργάνωση και των φετινών εκδηλώσεων. 

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΑΜΟΥ




Read more »

Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Η κούπα του Λυκούργου και η χρήση νανοτεχνολογίας στα αρχαία χρόνια

Η υπέροχη φώτο που βλέπετε έχει ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό : όταν φωτίζεται άμεσα από μια πηγή,φαίνεται  ότι υπάρχει ένα χρώμα νεφρίτη -πράσινου,ενώ αν η πηγή φωτός βρίσκεται πίσω από το αντικείμενο,το χρώμα είναι σαν το κόκκινο του αίματος.

Είναι μια γυάλινη κούπα,γνωστή ως <<η κούπα του Λυκούργου>> που δείχνει το βασιλιά Λυκούργο,έναν σημαντικό χαρακτήρα της Ελληνικής μυθολογίας.


Αγοράστηκε από το Βρετανικό μουσείο το 1950,διότι οι αινιγματικές ιδιότητες του γυαλιού έχουν προξενήσει αμηχανία στους επιστήμονες ,εδώ και δεκαετίες.. Μια πρώτη απάντηση ήρθε το 1990 από μια ομάδα Βρετανών ερευνητών,που εξετάζοντας τα θραύσματα γυαλιού κάτω από ένα μικροσκόπιο,ανακάλυψαν ότι οι Ρωμαίοι ήταν γνώστες της χρήσης της νανοτεχνολογίας.


Η τεχνική αυτή γίνεται με τον εμποτισμό στο γυαλί από ένα μείγμα σωματιδίων του αργύρου και χρυσού,μέχρι να φθάσουν στο μέγεθος των 50 νανόμετρων σε διάμετρο,λιγότερο από το ένα χιλιοστό του μεγέθους που έχει ένας κόκκος άλατος.

Η ακρίβεια του έργου και το ακριβές μείγμα των πολύτιμων μετάλλων,δείχνει ότι οι τεχνίτες Ρωμαίοι ήξεραν ακριβώς τι έκαναν,και ότι δεν είναι ένα τυχαίο φαινόμενο.<<Είναι εκπληκτικό κατόρθωμα >>λέει ο Ian Freestone αρχαιολόγος στο -University College -του Λονδίνου.

 Η νανοτεχνολογία λειτουργεί ως εξής :όταν ρίξουμε φως στο γυαλί,τα ηλεκτρόνια των σωματιδίων του μετάλλου δονούνται με τέτοιον τρόπο ώστε το χρώμα μεταβάλλεται,ανάλογα με τη θέση του παρατηρητή.

Η νέα έρευνα την οποία δίνει το περιοδικό Smithsonian,αποκαλύπτει κάποια εκπληκτικά νέα.Ο Gang Logan Liu,ένας μηχανικός στο πανεπιστήμιο του Ιλλινόις,έχει αφιερώσει χρόνια στη μελέτη της δομής,είπε ότι η αρχαίο Ρωμαϊκή τεχνολογία μπορεί να εφαρμοστεί στην ιατρική,υπό την έννοια της διάγνωσης ορισμένων ασθενειών.

<<Οι Ρωμαίοι γνώριζαν πως να χρησιμοποιούν τα  νανοσωματίδια για καλλιτεχνικές δημιουργίες>είπε ο ερευνητής.Προσπαθώ να καταλάβω αν είναι δυνατόν να το χρησιμοποιήσουμε για επιστημονικές εφαρμογές>>.



Δεδομένου ότι δεν ήταν δυνατόν να χρησιμοποιηθεί το πολύτιμο τεχνούργημα,η ομάδα με επικεφαλής τον Liu,έκανε ένα πείραμα στο οποίο μια σειρά από πλαστικά δοχεία διαποτισμένα με νανοσωματίδια χρυσού και αργύρου,δημιούργησαν  ένα ισοδύναμο με την κούπα του Λυκούργου.

Μόλις γέμισαν τα εμπορευματοκιβωτια με διαφορετικά υλικά όπως νερό,αλάτι,ζάχαρη,πετρέλαιο,οι ερευνητές σημείωσαν αρκετές αλλαγές στο χρώμα.Το πρωτότυπο ήταν 100 φορές πιο ευαίσθητο από τους αισθητήρες για την ανίχνευση των επιπέδων σε αλατούχο διάλυμα που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η τεχνική αυτή,θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση παθογόνων ουσιών σε δείγματα σάλιου ή ούρων,καθώς και για την καταπολέμηση των τρομοκρατών που μεταφέρουν επικίνδυνα υγρά στα αεροσκάφη.


Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Ρωμαίοι εκπλήσσουν τους ερευνητές σχετικά με την τεχνολογία τους.Ένα παράδειγμα είναι η σύνθεση του σκυροδέματος,το οποίο παρέμεινε βυθισμένο στα νερά της Μεσογείου πάνω από 2.000 χρόνια.Οι ερευνητές βρήκαν ότι η σύνθεσή του ήταν πολύ ανώτερη από τα σύγχρονα σκυροδέματα,τόσο από την άποψη της διάρκειας,όσο και από την περιβαλλοντική συμβατότητα.

Read more »

Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Ψυχεδελικό αστέρι (μαγική εικόνα)

Αυτή η μαγευτική εικόνα είναι στην πραγματικότητα η απεικόνιση μιας έκρηξης ενός υπερμεγέθους αστεριού.

Ορισμένοι αστροφυσικοί έχουν δείξει ότι οι τεράστιες μαύρες τρύπες, σχηματίζονται όταν βαριά αστέρια που είναι πάνω από 10.000 φορές όση είναι η μάζα του ηλίου καταρρεύσουν.

Η κατανόηση αυτής της διαδικασίας μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να καθορίσουν τον τρόπο και τις δομές εκείνες που στο σύμπαν σχηματίζονται οι μαύρες τρύπες.
Read more »

Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το αρχαιότερο αστρονομικό παρατηρητήριο (Φώτο)


Το αρχαιολογικό συγκρότημα της  Licurnique, που βρίσκεται τέσσερις ώρες από την περιοχή Olmos, στα βόρεια του Περού,αποκάλυψε στοιχεία από ένα αστρονομικό εργαστήριο.

Σύμφωνα με τουςανασκαφείς ,πάνω στους βράχους ήταν χαραγμένες αστρονομικές λειτουργίες,που στάθηκαν με επιτυχία στις δοκιμασίες του χρόνου.

Ο εν λόγω αρχαιολογικός χώρος χρονολογείται το 3.500 - 4.000 χρόνια πριν και αξίζει χωρίς αμφιβολία  να τον εξερευνήσουν οι Έλληνες αρχαιολόγοι ,ερευνητές και αναζητητές.

Σε αυτό οι αρχαιολόγοι βρήκαν ένα πετρογλυφικό που αποτελείται από ένα πέτρινο βωμό,που εκφράζει μια θρησκευτική τελετουργία.Επίσης περιγράφει λεπτομερώς και παρέχει πληροφορίες για την ζωή των κατοίκων της πόλης  Licurnique.


Πάνω στην επίπεδη επιφάνεια του βράχου,ήταν χαραγμένα αστρονομικά παρατηρητήρια,τα οποία χρησιμοποιούνταν για την παρακολούθηση των άστρων,και μαζί με αυτό να προβλέπουν τις πότε έρχονται οι βροχές για τις καλλιέργειες.

Οι ερευνητές  Juan Martinez και Manuel Curo συμφωνούν ότι αυτό το συγκρότημα συνδυάζει την αρχαία καταγωγή των κατοίκων,την Ισπανόφωνη επιρροή αλλά και στίγματα από την περιοχή των Άνδεων.



 Το αστρονομικό εργαστήριο  βρέθηκε κοντά σε ένα ποτάμι του οποίου τα υπολείμματα είναι ορατά,και μπορούν να διατηρηθούν.


Εδώ πρέπει να σημειώσω ότι ο αρχαιολογικός χώρος της Licurnique είναι ένας από τους 24 αρχαιολογικούς χώρους που πρέπει να διατηρηθεί,ανάμεσα της συνοικίας Olmos και την εκτελεστική μονάδα Naylamp-Lambayeque.
Read more »

Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

O Mέγας Αλέξανδρος μιλούσε Σλαβικά και ήταν Σέρβος

Πολλοί από εσάς καθώς θα διαβάζεται τον τίτλο της ανάρτησης,δικαιολογημένα η αντίδρασή σας θα είναι χιουμοριστική,κάποιοι θα ειρωνευτείτε και κάποιοι θα αγανακτήσετε.


Είναι νέα μόδα,που μετά από τους Σκοπιανούς,έρχονται τώρα οι ``αδερφοί``μας Σέρβοι να διεκδικήσουν την εθνική ταυτότητα του Μεγάλου Αλεξάνδρου..Είναι ένα τυχαίο γεγονός που γράφτηκε απλώς σε ένα φόρουμ Σερβικό και δεν θα έπρεπε να μεγαλοποιούμε το γεγονός.Μήπως ο συγκεκριμένος που άνοιξε το νήμα γνωρίζει ή έχει πληροφορίες πάνω στο γεγονός και προσπαθεί να  περάσει την είδηση μέσω καθημερινής κουβεντούλας.

 Όπως και να έχει,εμείς σαν ερευνητές και πνευματικοί ακτιβιστές έχουμε χρέος να μεταφέρουμε και να προβάλουμε την είδηση ή την συζήτηση,για να γνωρίζουν αυτοί που μας ακολουθούν και μας διαβάζουν,και γιατί όχι να είμεθα προετοιμασμένοι για το μέλλον. Γιατί λαός που ξεχνάει την ιστορία του δεν έχει μέλλον ή είναι αναγκασμένος να την ξαναζήσει.
 
Πολλά μπορούμε να σκεφτούμε,ένα είναι  γεγονός όμως ότι, ο βασιλιάς Αλέξανδρος έχει εισχωρήσει υποσεινηδιακά όχι μόνο στα βόρεια της χώρας μας,αλλά και σε πολλούς Ανατολιακούς λαούς.καθότι τους έβγαλε από την ημιβάρβαρη κατάσταση που ζούσαν μέχρι τότε.,ματαλαμπάδευσε κανόνες και ηθικές που αρμόζουν σε κοινωνίες ανθρώπινες

Ο Μέγας Αλέξανδρος μιλούσε Σλαβικά και ήταν εχθρός των Ελλήνων :

 Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες  η λογομαχία που έχει ξεσπάσει κάτω από την συγκεκριμένη ανάρτηση είναι μεγάλη.Ο χρήστης Gaycy Place γράφει ότι ο Μέγας Αλέξανδρος μιλούσε Σλαβικά και ήταν εχθρός των Ελλήνων.Φυσικά τα ειρωνικά σχόλια άλλων χρηστών είναι πολλά,


 Ήταν Εβραίος (!) :

Πιο κάτω ένας άλλος χρήστης αναφέρει ότι,οι Σέρβοι είναι η εξαφανισμένοι  φυλή των Εβραίων,και  ο βασιλιάς Αλέξανδρος θα μπορούσε κάλλιστα να ήταν Εβραίος.

Έλληνες χρήστες απαντούν σε αυτό το απαράδεκτο νήμα,και  ό <<Μακεδόνας>>προσπαθεί με ιστορικά επιχειρήματα να γράψει την πραγματικότητα γράφοντας στο τέλος ότι οι Σέρβοι είναι ένα περήφανο έθνος και ότι έχουν το σεβασμό μας.

Το νήμα σταμάτησε περίπου τα μεσάνυχτα,δεν ξέρω αν θα συνεχιστεί,εσείς πάντως γνωρίσατε πως βλέπουν και οι άλλοι λαοί,με τα δικά τους μάτια ή με τι δική τους ιστορία ανεξαρτήτου αν μπορεί να ισχυρισθούν οι ιδέες τους σε αντικειμενικά πλαίσια και ιστορικά πλαίσια , τα γεγονότα του παρελθόντος.



Read more »

Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

Το αρχαιοελληνικό θέατρο που απέχει 158 χιλιόμετρα από την Μόσχα (Φώτο)

Άλλη μια ενδιαφέρουσα και πολύτιμη εργασία παρουσιάζουμε σήμερα στον Ηράκλειτο, με το Περιφερειακό δραματικό θέατρο του Τβερ (Tver) που από το 1931 έως το 1990  η πόλη είχε το όνομα Kalinin.Βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Βόλγα και απέχει 158 χιλιόμετρα μακριά από τη Μόσχα.
  Η έρευνα μας αποκάλυψε και άλλα θέματα με το ίδιο περιεχόμενο,τα οποία θα τα μαζέψουμε και θα παρουσιάσουμε στη συνέχεια,και πράγματι έχουν μεγάλο ενδιαφέρον, πολιτιστικό και κοινωνικό.



 Η εμφάνιση του θεάτρου σχετίζεται με την αύξηση της Ρωσικής εθνικής κουλτούρας  στα μέσα του 18ου αιώνα.




Το θέατρο του Τβερ ιδρύθηκε το 1745.Κατά την ίδρυση ,η πρώτη του παραγωγή ήταν του Ιβάν Lyatoshevicha,που σώζεται ακόμη και σήμερα.






Οι μαθητές του ήταν νέοι ιεροσπουδαστές  που μάθαιναν το ρητορικό λόγο,απήγγειλαν  ποίηση και μελετούσαν το αρχαίο δράμα και τις κωμωδίες κυρίως Αριστοφάνη και Αίσωπο.Επίσης είχαν μαθήματα για τους κλασικούς Ρώσους λογοτέχνες όπως ο Gabriel Derzhavina και Μιχαήλ Λομονόσοφ.



Το Περιφερειακό δραματικό θέατρο του Τβερ,ήταν ένα από τα μικρόβια της Ρωσικής εθνικής κουλτούρας,το οποίο με την έλευση του μεγάλου δραματουργού Αν Οστρόφσκυ, στα μέσα του 19ου αιώνα εξελίχθηκε σε Ρωσικό εθνικό θέατρο.Εδώ έγραψε την πρώτη του κωμική όπερα "Kofeynitsa."



Οι παραστάσεις του έχουν μεγάλη επιτυχία,και αποτέλεσμα αυτού είναι ότι δυο φορές οι  σχολές του θεάτρου έχουν επισκεφθεί δύο φορές την Ελλάδα (Αθήνα),και ανέβασαν δύο έργα  το
"The Cherry Orchard»και του Τσέχοφ το <<Άννα Καρένινα>>.
 
 
Read more »

Share