Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Εκπληκτικό Supermoon (Arches National Park)

΄Ενα φωτεινό ολόγιομο φεγγάρι υψώνεται πάνω από το εκπληκτικό τοπίο του National Park στη Γιούτα στις 12  Ιουλίου.


Σε αυτήν την όμορφη φωτογραφία η πανσέληνος πλαισιώνεται από μια λεπτή κάμαρα που έχει ύψος 65 πόδια (20 μέτρα),είναι φυσική,ανεξάρτητη και είναι από τα πιο αναγνωρίσιμα αξιοθέατα της πολιτείας.

Το Arches national Park βρίσκεται βόρεια  της πόλης moab στη Γιούτα,Δυτικά των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Όπως υποδηλώνει και το όνομα του πάρκου,η περιοχή χαρακτηρίζεται περισσότερα από 2.000 φυσικές κάμαρες που είναι από ψαμμίτη


Read more »

Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

Aνακάλυψαν τον αρχαιότερο ανθρώπινο εγκέφαλο 8.000 ετών ? (Φώτο)

Η αρχαιολογική ανασκαφή κοντά στο Όσλο της Νορβηγίας,μπορεί να έχει βρει έναν αρχαίο εγκέφαλο.


Υποψιάζονται ότι η οργανική ύλη είναι  του 6.000 π.Χ.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο <<εγκέφαλος άνηκε σε ένα παιδί που δεν ήταν άνω των δέκα ετών.



Στο τάφο βρέθηκαν επίσης,ένας ενήλικας σε εμβρυακή θέση,και κέρατα ελαφιών.

Ο Gaute Reitan του <<Μουσείου πολιτιστικής ιστορίας του Όσλο δήλωσε ότι θα προκαλέσει αίσθηση η ανακάλυψη αυτή.


Οι αρχαιολόγοι στην Νορβηγία αποκάλυψαν και πιστεύουν ότι το κρανίο 8.000 χρόνων είναι το παλιότερο ``μνημείο`` ανθρωπίνου εγκεφάλου. Η ανακάλυψη έγινε σε μια ανασκαφή στο Stokke νοτιοδυτικά του Όσλο.


Τα αρχικά ευρήματα υποδεικνύουν ότι το κρανίο άνηκε σε ένα παιδί που δεν ήταν πάνω από δέκα ετών ενώ ακόμη ένα ενήλικας ετάφη σε ύπτια θέση.

 Στο χώρο ήταν προγραμματισμένο να χτιστεί ένα μεγάλο συνεδριακό κέντρο που ονομάζεται ( Oslofjord Convention Center.),και βρέθηκαν τα λείψανα.

Η ανασκαφή περιλαμβάνει δυο περιοχές από το ίδιο χρονικά διάστημα της Μεσολιθική εποχής περίπου το 6.000 -8.000  π.Χ,.Λίγα είναι γνωστά για αυτήν την περίοδο στην Νορβηγία,καθιστώντας την περιοχή αυτή αξιοσημείωτη για περαιτέρω έρευνα.


Ο Gaute Reitan του μουσείου πολιτιστικής ιστορίας του Όσλο,επικεφαλής της ανασκαφής δήλωσε στην  MailOnline ότι <<ήταν πολύ καλό για να είναι αληθινό όταν το πρωτοβρήκαμε>>Στη συνέχεια δήλωσε ότι οι γεωλογικές ευνοϊκές συνθήκες βοήθησαν να διατηρηθεί το υλικό των οστών.Ανακαλύψαμε αυτό που νομίζουμε ότι είναι ανθρώπινο κρανίο.Η κορυφή του κρανίου δεν έχει διατηρηθεί ευνοϊκά,για ακριβής εξέταση.>>

Το μήκος του βραχίονα του ενήλικα είναι ίδιο με το δικό μου είπε ο Reitan.Είμαι 1,79 πέντε πόδια και δέκα ίντσες)όποτε μάλλον ήταν άνθρωπος.


Read more »

Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

Αρχαία νομίσματα βρέθηκαν θαμμένα σε σπηλιά

Σκάβοντας σε μια σπηλιά στον κέντρο της Βρετανίας,οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν 26 αρχαία χρυσά και ασημένια νομίσματα,που άνηκαν στη φυλή των Corietauvi,μια ομάδα ανθρώπων που ζούσε στη Βρετανία πριν κατακτηθεί από τους Ρωμαίους.

Οι αρχαιολόγοι είχαν βρει και άλλες συλλογές νομισμάτων,σε άλλα μέρη της Βρετανίας αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που βρέθηκαν θαμμένα σε σπηλιά.


Η χρηματική αξία των κερμάτων είναι περίπου 2.000 ευρώ (3.400 δολάρια Η.Π.Α),Η συλλογή  χαρακτηρίζεται ως θησαυρός πράγμα που σημαίνει ότι είναι πολύτιμα και πρέπει να τοποθετηθούν στα μουσεία,για να τα βλέπουν οι επισκέπτες.

Νωρίτερα σε ανασκαφή  στην σπηλιά (Reynard's Kitchen Cave) είχαν βρεθεί οστά ζώων και κομμάτια αγγειοπλαστικής.Τα κέρματα θα διατεθούν στη διάθεση του μουσείου Buxton στο Derbyhire το έτος που διανύουμε.
Read more »

Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

``It’s Greek to me`` εξερευνούν οι μαθητές του Shelby Scholars της Αμερικής

Μετά τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει στα social media σχετικά με το άρθρο στο BBC  του  καθηγητή της Οξφόρδης Armand d` Angour,για  τον Όμηρο,τον Αλέξανδρο, το Ελληνικό αλφάβητο και άλλα,την απάντηση τη δίνουν σήμερα μαθητές από το Shelby Scholars Summer Institute της Αμερικής ,σε email που μας έστειλαν από την μακρινή χώρα τους,για ένα καλοκαιρινό πρόγραμμα του σχολείου τους.



Τι διαβάσαμε σε αυτό το άρθρο που πραγματικά προξενεί συγκίνηση και ευθύνη για την αγάπη και την έρευνα τους, στους θεμελιωτές του Δυτικού πολιτισμού,που δεν ξεχνάνε ποιοι είναι.

<<Αυτό το καλοκαίρι οι μαθητές του Shelby ξεκίνησαν την εξερεύνηση των αρχαίων Ελλήνων,σε μια σειρά από δραστηριότητες με θέμα <<είναι τα Ελληνικά μου>>,“It’s Greek to me.”.




 Το πρόγραμμα του καλοκαιριού ονομαζόταν Peer Power και οι μελετητές το παρακολουθούσαν τα απογεύματα από τις 1-5 μ.μ..

Η έβδομη και η όγδοη τάξη  χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες : ( Olympians, Athenians and Spartans) δηλαδή σε Ολύμπιους,σε Αθηναίους και σε Σπαρτιάτες.




Οι ομάδες θα ασχολούνταν με θέματα όπως : κοινωνικές μελέτες,μαθηματικά,επιστήμες,τέχνες και φυσικά τις δραστηριότητες του δράματος στην αρχαία Ελλάδα.

Το διαγωνισμό τον κέρδισαν έπειτα από σκληρό ανταγωνισμό οι Αθηναίοι,καθως το σκορ τους ενισχύθηκε από δύο μαθητές, τους Keyshawn Horn και  Nakiyah Robinson που απήγγειλαν το Ελληνικό αλφάβητο,κάτι που έδωσε επιπλέουν πόντους στην ομάδα τους.


Οι Σπαρτιάτες ήταν δεύτεροι και οι Ολύμπιοι τρίτοι.

Οι μελετητές επίσης διάβασαν τους μύθους του Αισώπου,και έπειτα έγραψαν τους δικούς τους.Επίσης έμαθαν για το Ελληνικό σύστημα διακυβέρνησης,την προέλευση των Ολυμπιακών αγώνων,την αναζήτηση για τους Έλληνες θεούς και θεές,δημιούργησαν ψηφιδωτά,μάσκες,βάζα,μελέτησαν το Ελληνικό αλφάβητο,έγραψαν τα ονόματά τους στα Ελληνικά,έμαθαν για την συμβολή των Ελλήνων στους τομείς των μαθηματικών και της επιστήμης και στο τέλος έφτιαξαν τους δικούς τους καταπέλτες και το δικό τους άβακα>>.

  Ο Scott Cheyemma δήλωσε :ήρθα γιατί ήθελα να κάνω πολλά πράγματα,και ότι έμαθα πάρα πολλά από από αυτό το διαγωνισμό>>.

Το καλοκαιρινό πρόγραμμα κατέστη δυνατό εν μέρε, από την επιχορήγηση του Entergy και από άλλα κεφάλαια.

Read more »

Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

«Συγγνώμη μετανοίας κρείσσων»

Η παράδοσή μας έχει διασώσει μια ιστορία,που για κάποιους δείχνει την μεγαλοψυχία και την καλοκαρδία του Πιττακού,και για άλλους ότι δεν πήρε την εκδίκηση,και δεν τήρησε τους νόμους που ο ίδιος διακήρυττε, και ότι θα έπρεπε να τιμωρήσει με θάνατο τον σιδερά.

 Ας δούμε  εδώ το περιστατικό,που από όποια άποψη και αν το δεις σε βάζει σε σκέψεις και  ανάλογα που κινείσαι ιδεολογικά προσεγγίζεις την ιστορία διαφορετικά.Άλλωστε το είχε γράψει ο σοφός των σοφών Ηράκλειτος.Τα πάντα είναι σχετικά. :


Κάποτε ο γιος του Πιττακού Τυρραίος, καθώς βρισκόταν καθισμένος σε ένα κουρείο στην Κύμη, ένας σιδεράς τον σκότωσε με τσεκούρι. Οι κάτοικοι της Κύμης συνέλαβαν τον δολοφόνο και τον πήγαν στον Πιττακό, ο οποίος, αφού άκουσε την εξιστόρηση του συμβάντος, τον άφησε ελεύθερο λέγοντας:

«συγγνώμη μετανοίας κρείσσων» («καλύτερη η συγχώρεση από τη μετάνοια»).


Το ίδιο περίπου απόφθεγμα του Πιττακού ο Ηράκλειτος - όπως αναφέρει ο Διογένης Λαέρτιος - το συνδέει με τον Αλκαίο, τον οποίο ο Πιττακός προτίμησε να συγχωρήσει παρά να τιμωρήσει: «συγγνώμη τιμωρίας κρείσσων» («καλύτερη η συγχώρεση από την τιμωρία»).
Read more »

Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Η ηφαιστειακή τέφρα αποκάλυψε τρεις ανθρώπινους σκελετούς 1.600 ετών

Ιάπωνες και Σαλβαδοριανοί αρχαιολόγοι δήλωσαν την Παρασκευή ότι έχουν βρει τρεις ανθρώπινους σκελετούς του 1.600 ετών,που θα μπορούσαν να ρίξουν φως στην κατοίκηση της περιοχής.


Οι τρεις σχεδόν πλήρης σκελετοί,διατηρήθηκαν από την ηφαιστειακή τέφρα,και βρέθηκαν κοντά στις ακτές του Ειρηνικού.

Τον 5ο και  6ο αιώνα,σημειώθηκαν γιγαντιαίες εκρήξεις και η περιοχή θάφτηκε από τέφρα,γεγονός που βοήθησε στη διατήρηση του προ-ισπανόφωνου παραθαλάσσιου οικισμού που οι ασχολίες των ανθ΄ρπων ήταν το ψάρεμα και η παραγωγή αλατιού.

Το εύρημα ανοίγει νέες πόρτες για τις αρχαιολογικές; έρευνες στο Ελ Σαλβαδόρ,που στο παρελθόν είχαν επικεντρωθεί μόνο σε τελετουργικα΄κέντρα δήλωσε ο διευθυντής του έργου Akira Ichikawa.

Ο ίδιος εκτιμά ότι τα περισσότερα ευρήματα βρίσκονται σε βάθος  δύο μέτρων ηφαιστειακής λάβας,και κρύβει ένα πλούτο στοιχείων ,και θα αποκαλύπτουν την καθημερινή ζωή και την επιβίωση των παράκτιων περιοχών
.

Οι τρεις οργανισμοί είναι δύο ενήλικες ηλικίας μεταξύ 25 και 35 ετών,και ένα παιδί μεταξύ 7 εως 9 ετών στο οποίο βρέθηκαν δύο πήλινα σφαιρίδια γύρω από το λαιμό του είπε ο αρχαιολόγος Oscar Camacho.

Τα υπολείμματα έχουν καθαριστεί και είναι προς μελέτη από το τμήμα αρχαιολογίας στο Εθνικό μουσείο ανθρωπολογίας στο Σαν Σαλβαδόρ.Ένα δόντι από κάθε άτομο θα χρησιμοποιηθεί για χημική ανάλυση με στόχο τον προσδιορισμό του φύλου και της ηλικίας του,καθώς θα μας δώσει και λεπτομέρειες του τρόπου ζωής της διατροφής και τις ασθένειες που υπέστησαν.
Read more »

Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

H ζώνη της αγνότητας (Τα ιστορικά ψέματα) Φώτο

Νέα θεματολογία από σήμερα στον Ηράκλειτο, με τίτλο ``ιστορικά ψέματα``καθότι το αναγνωστικό κοινό είναι απαιτητικό,(αυτό θέλουμε)  και ο σκοπός μας είναι ότι διαβάζετε εδώ  να μην είναι αναπαραγωγή και επανάληψη από τα πολλά και χιλιάδες blog και ιστοσελίδες στο διαδίκτυο.
Έχουμε φέρει στην δημοσιότητα θέματα που προκάλεσαν το ενδιαφέρον,συζητήθηκαν και η καλύτερη ανταμοιβή για εμάς είναι τα μηνύματα που λαμβάνουμε καθημερινά,και τις ευχαριστίες σας.

Ο Ηράκλειτος δεν προσφέρει και δεν δίνει  πληροφορίες αλλά γνώση.Γνώση απαραίτητη για να κατανοήσουμε ορθότατα τον αρχαίο κόσμο,την πρακτική επιστήμη ,και να μπορέσουμε μέσω αυτής να αποφεύγουμε τα εμπόδια που μας δημιουργεί η μοίρα,και να έχουμε μια καθημερινότητα έξω από στερεότυπες πεποιθήσεις και προκαταλήψεις..

Ζώνη αγνότητας

 

Λέγεται ότι οι σταυροφόροι επέβαλαν  στις συζύγους τους την ζώνη αγνότητας στο Μεσαίωνα,και έφευγαν για την μεγάλη περιπέτεια των σταυροφοριών έχοντας στην τσέπη το κλειδί αγνότητας  Οι αρχοντικές  φορούσαν τον επονομαζόμενο <<κορσέ της Αφροδίτης>> για να αποτρέψουν ενδεχόμενους βιασμούς και γεννήσεις εξώγαμων παιδιών.

Εδώ υπάρχουν δύο ιστορικές αναλήθειες. 


(1)Η παράδοση το αποδίδει τον 8ο και 9ο αιώνα ενώ έχει αποδειχθεί ότι είναι μεταγενέστερα.

(2) Στο Λονδίνο στο Βρετανικό μουσείο εκτίθεται μια πρωτότυπη ζώνη αγνότητας του 1846.Οι περισσότερες φήμες χτίστηκαν το 19ο αιώνα,και όχι στο Μεσαίωνα.Από τους πίνακες που έχουν βρεθεί αναφέρουν άσεμνες φράσεις και ότι το κάτω μέρος της ζώνης άνοιγε,και οι περιβόητες ζώνες αγνότητας στην πραγματικότητα χρησιμοποιούνταν ως ερωτικό παιχνίδι.


 
Read more »

Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Ακροβατικά αλεπούδων (National Park Alaska)

Ούτε καν ο φωτογράφος δεν είναι σίγουρος τι κάνει αυτή η κόκκινη αλεπού.Χορεύει,κάνει γυμναστική.Αυτό που έχει σημασία είναι ότι είναι μια καταπληκτική φωτογραφία.



Το Εθνικό καταφύγιο άγριας ζωής της Αλάσκας,αποτελεί σημαντικό βιότοπο για τα ψάρια,των άγριων ζώων,συμπεριλαμβανομένου της καφέ αρκούδας,άλκες,καριμπού,λύκους και φυσικά των αλεπούδων.

Οι αλεπούδες είναι παμφάγα θηλαστικά και οι περισσότερες είναι τόσο μεγάλες όσο τα σκυλιά μεσαίου μεγέθους.
Read more »

Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Ήταν τα αρχαία παιδιά,δώρο προς τους θεούς της λίμνης ?

Κρανία παιδιών που ζούσαν την εποχή του χαλκού,μπορεί να ήταν ένα δώρο φρίκης για τους τοπικούς θεούς της λίμνης.

Ανακαλύφθηκαν στην περίμετρο που περιβάλει τις λίμνες στην Ελβετία και Γερμανία.Κάποια είχαν υποστεί χτυπήματα από τσεκούρι και άλλα είχαν τραύματα στο κεφάλι.

Αν τα παιδιά δεν τα είχαν προσφέρει ως ανθρωποθυσίες,τα σκότωσαν και τα πρόσφεραν για να  κατευνάσουν τους θεούς,ως δώρο για να αποκρούσουν τις πλημμύρες δήλωσε ο Benjamin jennings αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας στην Ελβετία.

Την εποχή του χαλκού οι κάτοικοι των λιμνών αντιμετώπιζαν συχνά πλημμύρες.Για να προσαρμοστούν σε αυτές τις συνθήκες οι άνθρωποι έχτιζαν τα σπίτια τους πάνω σε ξυλοπόδαρα 'η σε ανθεκτικά ξύλινα θεμέλια,που ήταν από ξύλο πεύκου.

Τα περισσότερα παιδιά ήταν κάτω των 10 ετών,αν και τα σκελετικά υπολείμματα αποκάλυψαν φθορά των δοντιών και αναπνευστικές παθήσεις,αυτά τα προβλήματα υγείας δεν ήταν αρκετά σοβαρά ώστε να δικαιολογήσει τέτοιες δολοφονίες γράφουν οι ερευνητές.


Read more »

Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Ο Εκτορας περιμένει τους δύτες~ Orkney Σκωτία)-Εικόνα της ημέρας

O Hector (Έκτορας) είναι ένα ωραίο δείγμα σκωτσέζικου τεριέ,που περιμένει τους δύτες οι οποίοι έχουν κάνει κατάδυση για να βρουν ένα Γερμανικό πλοίο,το οποίο βυθίστηκε ανοικτά των ακτών του νησιού Orkney (Σκωτία)κατά τη διάρκεια του Α`παγκοσμίου πολέμου. 


Ο βυθός της θαλάσσιας περιοχής είναι πλούσιος σε ιστορικά αντικείμενα.Το 1919  ο Admiral Ludwig von Reuter * διέταξε την βύθιση 74 πλοίων του στόλου του για να τα αποτρέψει να πέσουν στα χέρα των Βρετανών.


Admiral Ludwig von Reuter = (9 Φεβρουαρίου, 1869 - 18 Δεκέμβρη, 1943) Γερμανός ναύαρχος κατά τη διάρκεια του Α παγκοσμίου πολέμου που διέταξε το Γερμανικό αυτοκρατορικό ναυτικό στην περιοχή  Scapa Flow (κόλπος του μεγάλου ηθσμού) που βρίσκεται στα νησιά Orkney ανάμεσα στη Σκωτία και στο Ηνωμένο βασίλειο,την αυτοβύθιση του στόλου προκειμένου να μη πέσει στα χέρια των Βρετανών.
Read more »

Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

David Gilmour ~ Castellorizon

Είπα να βάλω και λίγο μουσική στον Ηράκλειτο,για ένα τραγούδι που δεν είναι γνωστό,και είναι εμπνευσμένο από την μαγεία που προσφέρουν τα Ελληνικά νησιά τους καλοκαιρινούς μήνες,(και όχι μόνο).από έναν μουσικό καταξιωμένο,και πασίγνωστο σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.Και όπως έχουμε αναφέρει σε παλιότερες αναρτήσεις μας,ότι έχει να κάνει με Ελληνικό στοιχείο και δη στο εξωτερικό θα το αανρτούμε.


Ο Ντέιβιντ Γκίλμορ γεννήθηκε στις 6 Μαρτίου το 1946 στο Κέμπριτζ και  είναι Βρετανός κιθαρίστας, τραγουδιστής και συνθέτη.Εντάχθηκε στους Ρink Floyd,ως αναπληρωματικός κιθαρίστας του Σιντ Μπάρετ. Λίγο αργότερα, όταν ο Μπάρετ εγκατέλειψε την μπάντα λόγω των προβλημάτων που είχε με το LSD, ο Γκίλμορ έγινε ο βασικός κιθαρίστας και βοηθός του Ρότζερ Γουότερς στα φωνητικά. Πολλοί πιστεύουν πως το ταλέντο του ως συνθέτη βοήθησε τους Pink Floyd να γίνουν παγκοσμίως γνωστοί.

To Castellorizon είναι ένα τραγούδι-άνοιγμα, από το τρίτο solo album  του David Gilmour ``On an Island ``.

 Είναι ένα instrumental σόλο κιθάρα τραγούδι , το οποίο ξεκινά με μια εισαγωγή από διάφορους ήχους από τα άλλα κομμάτια του άλμπουμ πριν από την κιθάρα.

Το τραγούδι βασίζεται σε μια νύχτα του Gilmour που πέρασε στο Ελληνικό νησί του Καστελλόριζου.

 Το τραγούδι έλαβε μια υποψηφιότητα για  Best Rock Instrumental Performance στα  49 βραβεία  Γκράμυ (49th Grammy Awards)

Επίσης ήταν υποψήφιο στην  ίδια κατηγορία στα 51 βραβεία Γκράμυ για τη ζωντανή παράσταση του Glimour στο   Gdańsk ( Live in Gdańsk) 


Απολαύστε το :






Read more »

Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

10 αρχαίους Ελληνικούς ναούς που πρέπει να δεις στη ζωή σου

Στην Αρχαία Ελλάδα ο ναός ήταν το πιο σημαντικό κτίριο.Οι πρώτοι ναοί που  κατασκευάστηκαν  από πέτρα άρχισαν να εμφανίζονται τον 6ο  αιώνα.Οι ελληνικοί  ναοί δεν χρησιμοποιούνται ως χώροι λατρείας, αλλά μάλλον ως μνημεία στην αγαπημένους τους θεούς και θεές.Μερικά από τα καλύτερα παραδείγματα Ελληνικών ναών,βρίσκονται όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλάκαι σε όλη την αρχαία αυτοκρατορία τους,που εκτείνεται σε διάφορες περιοχές,όπως η Ιταλία,στην οποία βρίσκονται μερικά από τα πιο καλά διατηρημένα μνημεία Ελληνικών ναών.

 

Ας ξεκινήσουμε να αριθμούμε ένα προς ένα,και γράφοντας δύο λόγια για το κάθε μνημείο.


1. Παρθενώνας 

Ο Παρθενώνας,  βρίσκεται στην κορυφή της Ακρόπολης,και είναι ένα μνημείο αφιερωμένο στη θεά Αθηνά, τη θεά της σοφίας.


  1.   Ο Παρθενώνας χτίστηκε στα μέσα του 5ου αιώνα,και κατασκευάστηκε αρχικά  για να αντικαταστήσει ένα παλαιότερο ναό που καταστράφηκε από τους Πέρσες. Το άγαλμα της Αθηνάς που βρισκόταν στον ναό ήταν φτιαγμένο από ελεφαντοστούν, ασήμι και χρυσό, αλλά δυστυχώς εκλαπεί και αργότερα καταστράφηκε.

     

    2. Κοιλάδα των ναών

    Αν και βρίσκεται στη Σικελία  στην Ιταλία, οι ναοί που βρίσκονται στην Κοιλάδα των Ναών είναι μερικά από τα πιο σημαντικά παραδείγματα της Ελληνικής αρχιτεκτονικής.

     

    Η κοιλάδα των νάων είναι παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO,και περιλαμβάνει ναούς αφιερωμένους στον Ηρακλή,στην  Γιούνο (λατ. IVNO) που ήταν κύρια ρωμαϊκή θεότητα, αντίστοιχη με την Ήρα της ελληνικής μυθολογίας και την Concordia που  στην αρχαία ρωμαϊκή θρησκεία ,είναι η θεά που ενσαρκώνει τη συμφωνία στο γάμο και την κοινωνία.

    3 Ναός του Ηφαίστου

     Ο Ναός του Ηφαίστου, ήταν αφιερωμένος στο θεό των μετάλλων,της εργασίας και της δεξιοτεχνίας ,και  βρίσκεται βορειοδυτικά της Αγοράς των Αθηνών.

     Ο Ναός του Ηφαίστου είναι  ο καλύτερα διατηρημένος Ελληνικός ναός στον κόσμο σήμερα. Το σχεδίασε ο  Ικτίνος  ο αρχιτέκτονας ο οποίος βοήθησε επίσης να σχεδιαστεί και ο Παρθενώνας.

    4 Paestum (Ποσειδωνία)

    Paestum ήταν αρχικά μια αρχαία ελληνική πόλη που βρίσκεται στη νότια Ιταλία και περιλαμβάνει τρεις (3) καλοδιατηρημένους ναούς.

     Ο παλαιότερος ναός των τριών, ο Ναός της Ήρας, θεάς του γάμου και του τοκετού χτίστηκε το 550 π.Χ. και ο άλλος ναός, αφιερωμένος πάλι στην Ήρα χτίστηκε σε κοντινή χρονική απόσταση περίπου εκατό χρόνια αργότερα. Ο τελευταίος είναι ο Ναός της Αθηνάς, που  χτίστηκε το 500 π.Χ..

     

    5.Δωρικός ναός της Segesta

    Ο δωρικός ναός της Segesta.βρίσκεται λίγο έξω από την αρχαία πόλη της Segesta.
  Σήμερα ο ναός βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Σικελίας. Ο δωρικός ναός της Segesta κατασκευάστηκε στις αρχές του 5 ου  αιώνα και διαθέτει έξι από δεκατέσσερις στήλες.Ωστόσο, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι ο ναός δεν τελείωσε ποτέ.



6 Ναός του Επικούριου Απόλλωνα

Βρίσκεται στην Πελοπόννησο,στον αρχαιολογικό χώρο Βάσσες.

Ο ναός είναι ευθυγραμμισμένος στον άξονα Βορράς-Νότος και όχι Ανατολικά-Δυτικά σύμφωνα με τα Ελληνικά αρχιτεκτονικά  πρότυπα.Αυτό ίσως οφείλεται στον περιορισμένο χώρο που βρίσκεται σε μια απότομη πλευρά του βουνού.


7 Ερέχθειο

 Το Ερέχθειο βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της Ακρόπολης στην Αθήνα. Ο ναός είναι αφιερωμένος στον Έλληνα ήρωα Εριχθόνιο.

 

Η πιο διάσημη πτυχή του είναι φυσικά η βεράντα που υποστηρίζεται από  6 γυναικεία αγάλματα γνωστά ως Καρυάτιδες. 

 

8 Ναός του Δία στην Κυρήνη

Ο ναός του Δία στην Κυρήνη,βρίσκεται στην  αρχαία ελληνική αποικία της Λιβύη, και χρονολογείται τον  5ο αιώνα π.Χ

Το παρελθόν του ναού έχει ενδιαφέρον καθώς καταστράφηκε και ξαναχτίστηκε πολλές φορές.Το 115 μ.Χ ο ναός καταστράφηκε από μια Εβραική εξέγερση, και αποκαταστάθηκε έκτοτε 5 φορές από την  Ρωμαική τάξη.Ο ναός στη συνέχεια γκρεμίστηκε το 365 μ.Χ από σεισμό.Σήμερα στέκεται  με τις προσπάθειες Βρετανών και Ιταλών αρχαιολόγων.



9.Ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο

Στην άκρη της χερσονήσου της Αττικής βρίσκεται ο ερειπωμένος ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο, και περιβάλλεται από τις τρεις πλευρές από θάλασσα δημιουργώντας μερικά από τα πιο όμορφα τοπία που  συνοδεύουν ένα ελληνικό ναό.

 

Πλήρης ο ναός έμοιαζε με αυτόν του Ηφαίστου, γεγονός που υποδηλώνει ότι ήταν ο  ίδιος αρχιτέκτονας.

 

 10. Ναός του Ολυμπίου Διός

Ο Ναός του Ολυμπίου Διός βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Ελλάδας την Αθήνα, και είναι ένας κολοσσιαίος ερειπωμένος ναός που ήταν αφιερωμένος στο Δία.

 Ο ναός άρχισε να κατασκευάζεται τον  6ο αιώνα π.Χ.,και τελείωσε τον 2ο μ.Χ αιώνα.Ήταν γνωστός ως ο μεγαλύτερος και πιο εντυπωσιακός ναός στην Ελλάδα, αλλά σήμερα υπάρχουν μόνο θραύσματα.


Read more »

Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Η πολεμική του Νίτσε στο Γερμανικό πατριωτισμό ~ Λόγγος Μιχαήλ (Ολόκληρο βιβλίο)

 Διαβάστε στον Ηράκλειτο την εξαιρετική, μεταπτυχιακή εργασία του Λόγγου Μιχαήλ, (στη διαδικτιακή πλατφόρμα scribd,που το ανεβάσαμε σήμερα),στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο του 2009,για τον αντιπατριωτικό λόγο του Νίτσε,τα μαθήματά του για την παιδεία και πολλές άλλες απόψεις του κορυφαίου φιλοσόφου!!!




Read more »

Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

To επιτύμβιον επίγραμμα του Κλεόβουλου στον βασιλιά Μίδα


H παράδοση αναφέρει για τον Κλεόβουλο συγγραφή γρίφων και επιγραμμάτων,τα οποία είναι περίπου στις τρεις χιλιάδες στίχους.

Ο Κλεόβουλος o Ρόδιος ήταν τύραννος της Λίνδου στη Ρόδο, ένας από τους «επτά σοφούς» της αρχαιότητας (6ος π.Χ. αι., βρισκόταν στη ζωή τουλάχιστο ως το 560 π.Χ.). Σε αυτόν αποδίδονται τα γνωμικά «μέτρον άριστον», «ηδονής κράτει», κ.ά


Εις αυτόν απεδίδετο,το επί του τάφου επιτύμβιο επίγραμμα του βασιλιά των Φρυγών Μίδα το οποίον έχει ως εξής :


Χαλκῆ παρθένος εἰμί, Μίδα δ' ἐπὶ σήματι κεῖμαι.
 Ἔστ' ἂν ὕδωρ τε νάῃ καὶ δένδρεα μακρὰ τεθήλῃ,
  Ἠέλιός τ' ἀνιὼν λάμπῃ, λαμπρά τε σελήνη,
καὶ ποταμοί γε ῥέωσιν, ἀνακλύζῃ δὲ θάλασσα,
αὐτοῦ τῇδε μένουσα πολυκλαύτῳ ἐπὶ τύμβῳ,
ἀγγελέω παριοῦσι, Μίδας ὅτι τῇδε τέθαπται.




Εναντίον του συγκεκριμένου επιγράμματος έγραψε ο Σιμωνίδης,κάτι το οποίο θα το αναφέρουμε σε προσεχείς αναρτήσεις μας.
Read more »

Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

Έχουν περπατήσει τον πλανήτη μας γίγαντες ? (Φώτο)

 Υπήρξαν στην προκατακλυσμιαία εποχή γίγαντες?Από εκείνες τις ημέρες κατοικείται σύμφωνα με τις πηγές η γη.Η ελληνική μυθολογία είναι ένας θησαυρός από ιστορίες για γίγαντες.Ποια είναι όμως τα γιγαντιαία όντα που περπάτησαν στον πλανήτη μας σε μια εξαιρετικά απομακρυσμένη εποχή.

Τον Ιούνιο του 2011 η Pravda αποκάλυψε μια απίστευτη είδηση.Μια ομάδα αρχαιολόγων βρήκε σε μια ζούγκλα της της κεντρικής Αφρικής ένα μυστηριώδη τάφο κοντά στην πόλη Κιγκάλι στην Ρουάντα.

Μέσα στον τάφο βρέθηκαν οι σκελετοί γιγαντιαίων ανθρώπινων πλασμάτων. 40 μαζικοί τάφοι που είναι τέλεια διατηρημένοι.




Τα πλάσματα είχαν 7 μέτρα περίπου ύψος,και τα κεφάλια τους ήταν αρκετά μεγάλα, δυσανάλογα με το υπόλοιπο σώμα.

Οι αρχαιολόγοι υπέθεσαν ότι μπορεί να είναι επισκέπτες από άλλο πλανήτη,που πέθαναν ως αποτέλεσμα της καταστροφής,αλλά δεν έχει βρεθεί κανένα σημάδι από συντρίμμια των διαστημικών οχημάτων.


 Αυτή η περίπτωση δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται στο προσκήνιο τέτοιες ιδιαιτερότητες της φύσης.Το 1936 δύο Γάλλοι αρχαιολόγοι και ανθρωπολόγοι οι Marcel Griaule και Jean Paul Lebeuf, είδαν τα ευρήματα ανασκαφών στο Τσαντ και δεν πίστευαν στα μάτια τους.Βρέθηκαν ανάμεσα στα αναχώματα, ανθρώπινα υπολείμματα πολύ μεγαλύτερα από τα συνηθισμένα.



Ο  Graule Marcel (1898-1956) είναι εκείνος που μας έμαθε πολλά για την φυλή Ντόγκον (Dogon). Ήταν ο ηγέτης διαφόρων  αποστολών στην Αφρική από το 1936 εως το 1946,συμπεριλαμβανομένης και της ιστορικής αποστολής Dakar-Τζιμπουτί που σπούδασε την κοσμολογία στο λαό της Αφρικής.

Η κοινότητα και ο πολιτιστικός σύλλογος Μ.Ε.Σ.Α έχει ερευνήσει και έχει στην κατοχή του αρκετό υλικό για το θέμα,το οποίο θα κάνουμε αναφορά στη συνέχεια,και ανα γεωγραφικές τοποθεσίες ευρήματα γιγάντων,για να έχουμε μια πλήρη και ολοκληρωμένη θέση και άποψη για τους γίγαντες.

Read more »

Share