Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Mουσική και δημιουργικότητα στην αρχαία Ελλάδα (βίντεο)

Κάθε πτυχή της Ελληνικής ζωής,είναι χαρακτηρισμένη από τραγούδι :ιστορία,ποίηση,αθλητισμό,θέατρο ακόμη και στην αστρονομία.Επίσης και για τον Έλληνα φιλόσοφο Πλάτωνα.Έχει επηρεάσει η μουσική την ιδιοσυγκρασία μας?


Πως σχετίζεται η μουσική με την μυθολογία και τις μούσες?
 Δείτε το μικρό βιντεάκι του Tim Hansen,ή μπείτε στην επίσιμη ιστοσελίδα του για να μάθετε να ``διαβάζετε`` την μουσική.



Read more »

Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Κώστας Βάρναλης ~ Αισθητικά-Κριτικά-Σολωμικά (Ολόκληρο βιβλίο)


  Ο  Κώστας Βάρναλης γεννήθηκε το 1884 στον Πύργο της Βουλγαρίας, όπου βίωσε το κλίμα του ελληνοτουρκικού πολέμου του 1897. Το 1898 τέλειωσε το Ελληνικό Σχολείο και γράφτηκε στα Ζαρίφεια Διδασκαλεία. Διορίστηκε δάσκαλος στο σχολείο του Πύργου σε ηλικία δεκαοχτώ ετών. Φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή με υποτροφία και πήρε μέρος στη διαμάχη για το Γλωσσικό Ζήτημα ως υποστηρικτής των δημοτικιστών. Το 1907 συμμετείχε στην ίδρυση του ποιητικού περιοδικού Ηγησώ, το οποίο κυκλοφόρησε δέκα τεύχη. Το 1908 αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή και διορίστηκε ελληνοδιδάσκαλος στην Αμαλιάδα. Μετά το δεύτερο Βαλκανικό Πόλεμο, στον οποίο πήρε μέρος, φοίτησε στο Διδασκαλείο Μέσης Εκπαίδευσης του Γληνού. Από το 1910 άρχισε να ασχολείται με τη λογοτεχνική μετάφραση και ως το 1916 ολοκλήρωσε τους Ηρακλείδες του Ευριπίδη, τον Αίαντα του Σοφοκλή, τα Απομνημονεύματα του Ξενοφώντα και τον Πειρασμό του Αγίου Αντωνίου του Φλωμπέρ.





Κώστας Βάρναλης ~ Αισθητικά-Κριτικά-Σολωμικά by Ηράκλειτος Εφέσιος
Read more »

Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Αρχαία αγάλματα του Βούδα,βρέθηκαν στην β.Κίνα (φώτο)

Πάνω από 1.000 αρχαία αγάλματα του Βούδα βρέθηκαν  στη β.Κίνα στην επαρχία Shanxi.



Τα αγάλματα του Βούδα βρέθηκαν μέσα σε τρεις σπηλιές σε ένα βράχο στο Yangqu County,και θα μπορούσαν να χρονολογηθούν από την δυναστεία των Μινγκ (Ming) 1368-1644,σύμφωνα με τους τοπικούς αρχαιολόγους.



Τα πέτρινα αγάλματα  ήταν σκαλισμένα στους τοίχους της σπηλιάς,και είναι από 12 εως 25 εκατοστά. δήλωσε ο Yang Jifu,διευθυντής του τουριστικού γραφείου και ο υπεύθυνος της πολιτιστικής κληρονομιάς.


Οι αρχαιολόγοι από το Ινστιτούτο αρχαιολογίας  του Ταιγιουάν,πρωτεύουσα της επαρχίας δήλωσαν κατά την περίοδο της βόρειας και νότιας δυναστεία (420-589,) της δυναστείας των Τάνγκ (618-907),η τέχνη των πέτρινων αγαλμάτων έφθασε στην κορύφωσή της,και για αυτό το λόγο είναι σπάνιο να βρεθούν τέτοια αγάλματα από την δυναστεία των Μίνγκ.


Η ανακάλυψη θα συμβάλει στην έρευνα,για την ανάπτυξη και την αλλαγή στην θρησκευτική τέχνη στη β.αρχαία Κίνα,σύμφωνα με τους αρχαιολόγους.
Read more »

Κυριακή 11 Μαΐου 2014

Βαμπίρ του 16ου αιώνα ανακαλύφθηκε στην Πολωνία (Φώτο-Βίντεο)


Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ενός ``ύποπτου`` βαμπίρ στο Kamien Pomorski στη Βορειοδυτική Πολωνία.



Το σώμα χρονολογείται από τον 16ο αιώνα,και ανακαλύφθηκε κατά την διάρκεια ανασκαφής σε μια αγορά στην πόλη,που βρίσκεται στην επαρχία West Pomeranian.Όπως αναφέρει η ομάδα,διαπιστώθηκαν ασυνήθιστα χαρακτηριστικά στο νεκροταφείο και πιθανών να είναι ένα είδος βαμπίρ.Τα δόντια ``οι κυνόδοντες``είχαν αφαιρεθεί και ένα θραύσμα βράχου είχε εισαχθεί στο στόμα.Επιπλέον το πόδι του,είχε καρφωθεί για να εμποδίσει το σώμα, την άνοδο από τον τάφο.



Ο επικεφαλής της ανασκαφής  Slawomir Gorka δήλωσε <<Ένα κομμάτι μπάζα από τούβλο,και ο τρυπημένος μηρός υποδεικνύει ότι πρόκειται για μια ταφή βαμπίρ.Επίσης ότο οι ίδιες τελετουργίες ειναι κοινή σε ταφές στην περιοχή Kamien Pomorski,μεταξύ του 13ου κα του 17ου αιώνα.Το σώμα θάφτηκε στο νεκροταφείο δίπλα στην εκκλησία της πόλης.






Read more »

Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Μυστηριώδης σπάνιο αντίγραφο 150 ετών,σε σπάνια έκδοση της Οδύσσειας του 16ου αιώνα

Ένας Ιταλός μηχανικός υπολογιστών,κατάφερα να λύσει ένα λογοτεχνικό μυστήριο 150 ετών,που βρέθηκε σε μια σπάνια έκδοση της Ομήρου Οδύσσειας, στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου  του Σικάγου.


Το μυστήριο άρχισε όταν το πανεπιστήμιο έλαβε μια δωρεά, των έργων του Ομήρου από το συλλέκτη MC Lang, το 2007.Η συλλογή περιλάμβανε μια Ενετική έκδοση της Οδύσσειας του 1504,που περιείχε χειρόγραφες σημειώσεις σε μια άγνωστη γραφή.Οι σημειώσεις πιστεύετε ότι οι σημειώσεις χρονολογούνται από τα μέσα του 19ου αιώνα.

Με τη μέθοδο της πυρόλυσης το Ειδικό κέντρο Ερευνών της βιβλιοθήκης κάλεσε,γλωσσολόγους,κλασικιστές,και ερασιτέχνες δημοσιοποιώντας ένα χρηματικό έπαθλο 1.000 δολαρίων,που προσφέρθηκε από τον Lang,για τη μετάφραση επιλεγμένων τμημάτων του <>. Όταν δημοσιοποιήθηκε είχε τεράστια ανταπόκριση,σε όλο τον κόσμο.
Φώτο :Courtesy of Special Collections Research Center

Ο νικητής του διαγωνισμού ήταν ο Daniele Metilli,που σήμερα είναι εγγεγραμμένος στο μάθημα των ανθρωπιστικών ψηφιακών επιστημών,και έχει σαν στόχο,να δουλέψει στα αρχεία των βιβλιοθηκών.Μαζί με τον Giula Accetta,έναν συνάδερφο του,που γνωρίζει πολύ καλά την σύγχρονη Ιταλική στενογραφία και άπταιστα Γαλλικά,προσδιόρισε το μυστήριο με ένα σύστημα στενογραφίας που εφευρέθηκε από τον Jean de Coulon Thevenot στα τέλη του 18ου αιώνα.Οι σχολιασμοί είναι επι το πλείστον γαλλικές μεταφράσεις  των λέξεων και φράσεων από το Ελληνικό κείμενο της Οδύσσειας.

Άλλοι δυο  επιλαχόντες κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα ο Vanya Visnjic ένας διδακτορικός φοιτητής κλασικών σπουδών στο πανεπιστήμιο του Princeton,που ενδιαφέρεται για την κρυπτογραφία,και ο Gallagher Finn,ένας διδακτορικός φοιτητής στη γλωσσολογία του πανεπιστημίου του Σικάγου,υπέβαλε επίσης ορθή ταυτοποίηση και μεταφράσεις.


Με βάση το συνδυασμό, Γαλλικών λέξεων και την ευανάγνωστη ημερομηνία 25 Απριλίου 1854,ξεκίνησε η παραδοχή ότι ήταν ένα σύστημα της Γαλλικής στενογραφίας που ήταν σε χρήση στα μέσα του 19ου αιώνα.

Οπλισμένοι με δύο σύγχρονες Γαλλικές μεταφράσεις  της Οδύσσειας,που δημοσιεύθηκαν η μια το 1842 και η άλλη το 1854-1866, άρχισαν το έργο της μετάφρασης των στίχων.


Με το σύστημα (Melchisédech) Thevenot όπου <<κάθε σύμφωνο και φωνήεν έχει ένα 
αρχικό σχήμα και συνδυάζονται για να σχηματίσουν νέα σχήματα,
που αντιπροσωπεύουν συλλαβές>>,ο Metilli έγραψε<&lt
Η κατακόρυφη στοίχιση είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς η θέση του γράμματος πάνω ή κάτω
 από τη γραμμή,ή ακόμη και το μήκος ενός τμήματος της επιστολής,μπορεί να αλλάξει την 
αξία του γραφήματος>>.

 
Το παραπάνω θέμα βασίζεται σε υλικό που προέρχεται από το πανεπιστήμιο του Σικάγου.
 

Πατήστε εδώ δείτε και διαβάστε την εργασία του Daniele metilli
Read more »

Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Η εικόνα της ημέρας (Smithsonian's National Zoo)

3 αρουραίοι από την Νορβηγία οι Daisly,Violet,Petunis, είναι οι νεώτεροι κάτοικοι του εθνικού ζωολογικού κήπου στο  Smithsonian's National Zoo στην Ουάσιγκτον (Washington) .Αυτά τα αξιόλογα τρωκτικά είναι μέρος της έκθεσης Think Tank,στην οποία θα εξερευνήσουν την προσαρμοστικότητα και την νοημοσύνη τους.Σε αυτή τη φωτογραφία οι Daisly,Violet,Petuniα κρυφοκοιτάζουν έξω από το πήλινο πιθάρι και εξερευνούν το πλήθος που τα κοιτάζει με θαυμασμό.

(Πατήστε για μεγαλύτερη μεγέθυνση)

Read more »

Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Το -αινιγματικό-, ``ανδρόγυνο`` του 4.000 π.Χ

Ο πολιτισμός των Valdivia είναι από τους παλιότερους που εγκαταστάθηκαν  στη Ν.Αμερική.Όπως προέκυψε από προηγούμενες ανασκαφές στο Λας Βέγκας μεταξύ του 4.000 π.χ και 1.800 π.Χ ο πολιτισμός ευδοκίμησε στη χερσόνησο της Αγίας Ελένης κοντά στη σημερινή πόλη Valvidia του Ισημερινού.Ανάμεσα στα αντικείμενα που άφησε πίσω του,ο πολιτισμός αυτός περιλαμβάνει τα αινιγματικά ανδρόγυνα στοιχεία,τα οποία δείχνουν δύο ανθρώπους με ανδρικά και θηλυκά χαρακτηριστικά.


Πριν από 6.000 χρόνια,ένας αρχαίος λαός που ζούσε κατά μήκος των ακτών του Εκουαδόρ άρχισε να παράγει τα πρώτα κεραμικά ειδώλια που εμφανίστηκαν στην Αμερική.Μικρά και στερεά γλυπτά μεταξύ τριών και πέντε εκατοστών,έχουν βρεθεί σε αρχαιολογικούς χώρους όπως στη Loma Atla και στη Real Alto.

Αυτά τα μικρά ειδώλια είναι φτιαγμένα από ανθρακικό ασβέστιο (αλλά και από ασβεστόλιθο,μάρμαρο και κιμωλία,) και έχουν γίνει με μεγάλη προσοχή και λεπτομέρεια,ειδικά στα χαρακτηριστικά του προσώπου.

Αυτό που προβληματίζει τους ερευνητές είναι το γεγονός τα ειδώλια έχουν συχνά και αρσενικά και θηλυκά χαρακτηριστικά,όπως το στήθος μιας γυναίκας,και τα γεννητικά όργανα ενός άνδρα.Έχοντας λίγες πληροφορίες για τον πολιτισμό των Valvidia,αυτή η πτυχή της καλλιτεχνικής υφής είναι ιδιαίτερα αινιγματική.

Τα στοιχεία αυτά υπενθυμίζουν ένα είδος αρχέγονης τελειότητας,όπου δεν υπήρχε ο διαχωρισμός μεταξύ των ανδρών και των γυναικών,αλλά η ενότητα της μουσικής με τρόπο παρόμοιο με το μύθο του ανδρόγυνου με αφηγητή τον Πλάτωνα χιλιάδες χρόνια αργότερα.

Ο πολιτισμός των Valdivia,ανακαλύφθηκε το 1956 από έναν αρχαιολόγο τον Emilio Estrada που η καταγωγή του ήταν από το Εκουαδόρ.Ο  Estrada πρότεινε, ότι υπάρχει  στενή σχέση μεταξύ του πολιτισμού των Valdivia και του αρχαίου πολιτισμού Jomon * στο νησί Kyshu στην Ιαπωνία.Η θεωρία αυτή στηρίζεται στο γεγονός ότι οι αρχαίοι Ιάπωνες ήταν σε θέση να κάνουν ταξίδια στον ωκεανό,ήδη από την 4η χιλιετία  π.Χ.



Το 2013 μια διεθνής ομάδα γενετιστών,δημοσίευσε μια μελέτη **, η οποία αποκάλυπτε μια γενετική ομοιότητα μεταξύ των δύο ανθρωπίνων ομάδων,στηρίζοντας έτσι τη θεωρία επικοινωνίας Ιαπωνίας - Valdivia.
 
*Η περίοδος  Jomon χρονολογείται το 12.000 π.Χ στην προϊστορική Ιαπωνία,και σε ορισμένες περιπτώσεις το 14.500 π.Χ.


** Ο Ηράκλειτος έψαξε στο διαδίκτυο  βρήκε την συγκεκριμένη μελέτη και σας την παρουσιάζει για να την διαβάσετε



Read more »

Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Η εικόνα της ημέρας (Glacier Point -Rainbow)

Αυτή η θέα από το Glacier Point εθνικό πάρκο της Kαλιφόρνια, δεν είναι καινούργια.Το

Yosemite (Γιοσεμίτι),είναι γνωστό για την εντυπωσιακή θέα του,αλλά αυτή η εικόνα μοιάζει βγαλμένη από παραμύθι..

Το ουράνιο τόξο από την κοιλάδα  Γιόσεμίτι,στην κορυφή της περίφημης Half Dome,υψώνεται στα 4.734 πόδια (1.444 μέτρα).

 

Το ουράνιο τόξο του Half Dome πετά πάνω από το Yosemite (Πατήστε για μεγαλύτερη ανάλυση)

 

Read more »

Κυριακή 4 Μαΐου 2014

Γεωλογική παραξενιά ή υπόλειμμα τεχνολογίας 250.000.000 ετών ?

Ένας γιγαντιαίος βράχος στη δυτική όχθη της λίμνης Jennings Randolph συνεχίζει να συγχύζει τους ερευνητές και του επισκέπτες. Η αινιγματική δικτυωτή διαμόρφωση που αποτυπώνεται στην πλευρά του βράχου,πρόκειται για μια απλή γεωλογική παραξενιά  ή είναι το υπόλειμμα μιας αρχαίας τεχνολογίας.το πρόβλημα είναι ότι η πέτρα χρονολογείται  πριν 250.000.000 χρόνια.

Είναι από τα μεγαλύτερα αινίγματα της Αμερικής,και υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η Waffle Ρock θεωρείται ένα μυστήριο.Το κουβάρι των γεωμετρικών σχημάτων είναι τόσο καλά και άριστα δομημένα,ώστε είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι αυτό είναι ένα φυσικό φαινόμενο.


Αν  όμως δεν πρόκειται για φυσική δομή,αυτό θα σήμαινε ότι η καταγωγή της αποδίδεται σε έναν αρχαίο πολιτισμό,που είχε στην κατοχή του μια άγνωστη προηγμένη τεχνολογία.

Μάλιστα μερικοί πιστεύουν ότι ο βράχος δείχνει σαφέστατα,δείχνει σημάδια που προκαλούνται από την έντονη ακτινοβολία που απέμεινε από την ανασκαφή ενός διαστημικού σκάφους,που προσγειώθηκε στη γη αιώνες πριν,ή ίσως πιο πρόσφατα.Το γεγονός είναι ότι μέχρι να υποστηρίξει μια οριστική απάντηση,ο καθένας μπορεί να φανταστεί ότι θέλει.


Ο βράχος  Waffle βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες ,στις Δυτικές όχθες της λίμνης Jennings Randolph,που βρίσκεται στην πλατεία όπου ο πρόσβαση είναι προς το παρατηρητήριο της λίμνης.Η λίμνη Jennings Randolph είναι μια δεξαμενή που ολοκληρώθηκε το 1981από το Army Corps of Engineers,ως αποθεματικό νερού έκτακτης ανάγκης  για την πόλη της Ουάσιγκτον, την πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών.

 Όπως γράφει η Saturday Evening Post, η ανακάλυψη του βράχου έγινε το 1984,που ονομάστηκε ``ξύλινη γλώσσα``λόγω του κλιμακωτού γεωμετρικού μοτίβου,που μοιάζει με τα σημάδια που αφήνει  το πλέγμα που χρησιμοποιείται για να μαγειρέψουν τις διάσημες βάφλες.


Η επιστημονική κοινότητα πιστεύει ότι ο βράχος,είναι ένας φυσιολογικός σχηματισμός..Παραδέχονται όμως ότι αυτοί οι σχηματισμοί είναι αρκετοί σπάνιοι.Η μόνη άλλη γνωστή παρόμοια πέτρα βρίσκεται στην Ανατολική πλευρά του Τea Creek Mountain στην Pocahontas County στη Δυτική Βιρτζίνια.



Πολλοί πιστεύουν ότι  θα μπορούσε είναι σημάδι που άφησε πίσω του ένα διαστημόπλοιο  που επισκέφθηκε τη γη πριν από εκατομμύρια χρόνια,Εναλλακτικοί ιστορικοί θεωρούν ότι είναι απομεινάρια ενος αγνώστου πολιτισμού που ζούσε στον πλανήτη μας,,κατά την αρχαιότητα και είχαν στην κατοχή τους εξελιγμένη τεχνολογία, αδιανόητη για εμάς.






Με λίγα λόγια  πρόκειται για μια περίεργη δημιουργία της Μητέρας Φύσης, ένα σημάδι που άφησαν εξωγήινοι ταξιδιώτες ή ένας προηγμένος πολιτισμός στα βάθη του χρόνου.Η ετυμηγορία δεν έχει δοθεί κόμη,....
Read more »

Σάββατο 3 Μαΐου 2014

Kινεζική ιατρική-βελονισμός-ρεφλεξολογία-gua sha-Ιπποκράτης (Σάββατο 03/05 στις 22 :00) Η.Σ.Τ.Ε

Στα πλαίσια των θεματικών βραδιών <<ενεργοποίησε τον καινούργιο σου εαυτό>> σήμερα το βράδυ στις 22 : 00 Η Σφαίρα Της Έρευνας με καλεσμένη την Μαργαρίτα Εμμανουηλίδου ερευνήτρια αρχαίας Ελληνικής και παραδοσιακής Κινεζικής ιατρικής,για να μιλήσουμε :


Διάγνωση μέσω γλώσσας και σφυγμού
Ιπποκράτης και κινεζική Ιατρική
 Διατροφή κατά την κινεζική ιατρική

Πως δρα η ρεφλεξολογια?
Ποια είναι η θεωρία των 5 στοιχείων
Ζωντανή επίδειξη θεραπείας σε συνδυασμό βελονιστικών και ρεφλεξολογικών σημείων 
Αρχές κινεζικής ιατρικής και βελονισμού,
Πως επηρεάζει η προσωπορεφλεξολογια την υγειά και την ομορφιά του προσώπου μας;
Μοξα,βεντούζες,gua sha πως χρησιμοποιούνται; 

 Ηράκλειτος και ο ``ειδικός`` συνεργάτης της εκπομπής κ.Νικόλαος Βούζας στην επιμέλεια και την παρουσίαση της εκπομπής,συνοδευόμενοι με μουσική Zen !!!

Αυτά και  άλλα πολλά στο μοναδικό ραδιόφωνο που σκέφτεται

http://www.supernovaradio.gr/ 

Η.Σ.Τ.Ε 

Twiiter

Hράκλειτος (Δωρεάν βιβλία)

 Ε
Read more »

Share