Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Προ-Ίνκα τάφος ανακαλύφθηκε στο σπίτι του βραβευμένου συγγραφέα Mario Vargas Llosa



Ένας προ-Ίνκα τάφος βρέθηκε στην Arequipa (Αρεκίπα)στο κτίριο όπου γεννήθηκε ο Περουβιανός συγγραφέας  Mario Vargas Llosa *.Μετά από 4 μέρες έρευνας  το υπουργείο πολιτισμού,επιβεβαίωσε ότι τα λείψανα χρονολογούνται την εποχή του πολιτισμού Churajón.


Λείψανα που βρέθηκαν στον τάφο

  Ο τάφος έχει βάθος 1,5 μέτρα και περιείχε τέσσερα κεραμικά αγγεία,που αναγνωρίστηκαν ότι προέρχονται από τον πολιτισμό των Churajón.,είπε ο αρχαιολόγος  Marco López..Και επίσης ότι η περιφερειακή Αρχή πολιτισμού είναι αρμόδια να αξιολογήσει αν ο τάφος θα ανοίξει για το κοινό.
 

Ο πολιτισμός των Churajón,ήταν ένας προ-Ίνκα πολιτισμός που αναπτύχθηκε και στις δύο όχθες του ποταμού Chili,ο οποίος περνά ακόμη και σήμερα μέσα από την σημερινή πόλη της Αrequipa.

Σημερινή άποψη της πόλης Arequipa
 Τα λείψανα βρέθηκαν από μια ομάδα εργαζομένων την Πέμπτη 20 Μαρτίου.Ο Περουβιανός συγγραφέας  Mario Vargas Llosa,βραβευμένος με το Νόμπελ Λογοτεχνίας ,γεννήθηκε στο δεύτερο όροφο του κτιρίου Parra ,στις παρυφές της πόλης Arequipa.Το κτίριο ήταν έτοιμο να μετατραπεί σε μουσείο από την Περιφερειακή κυβέρνηση  της Αρεκίπα,πριν ανακαλυφθεί ο τάφος.

Η περιοχή όπου αναπτύχθηκε ο πολιτισμός Churalon

 Ο συγγραφέας πρόκειται να επισκεφτεί το μουσείο ολοκληρωθεί στις 14 Απριλίου.Είναι ακόμη άγνωστο τι επιπτώσεις θα έχει η ανακάλυψη του τάφου,για το έργο του.




Ο Χόρχε Μάριο Πέδρο Βάργκας Γιόσα, η ορθή προφορά είναι Μάριο Βάργας Γιόσα (Αρεκίπα, 28 Μαρτίου 1936) είναι Περουβιανός συγγραφέας. Ο Βάργκας Γιόσα είναι ένας από τους σημαντικότερους μυθιστοριογράφους και δοκιμιογράφους της Λατινικής Αμερικής, καθώς και ένας από τους πιο διακεκριμένους συγγραφείς της γενιάς του.

 Τον Οκτώβριο του 2010 η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία τίμησε τον Γιόσα απονέμοντάς του το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας για το Έτος 2010.
Read more »

Ηράκλειτος ~ Άπαντα (Βιβλίο)


Ο Ηράκλειτος ο Εφέσιος (αρχ. Ἡράκλειτος ὁ Ἐφέσιος) ήταν Έλληνας προσωκρατικός φιλόσοφος που έζησε τον 6ο με 5ο π.Χ. αιώνα στην Έφεσο, στην Ιωνία της Μικράς Ασίας. Ήταν απόγονος του ιδρυτή της πόλης, Ανδρόκλου. Λίγα μας είναι γνωστά για τα πρώτα χρόνια και τη μόρφωσή του αλλά θεωρείται μάλλον αυτοδίδακτος και εμπνευσμένος, παρά εργατικός μελετητής του φυσικού κόσμου. Από τον μοναχικό του βίο, την περιφρόνηση για έλλειψης σοφίας της πλειονότητας των ανθρώπων αλλά ιδίως για την αινιγματική φύση της φιλοσοφίας του, καλείται «Σκοτεινός».
Ο Ηράκλειτος είναι γνωστός για την ιδέα της συνεχούς αλλαγής που διέπει ως νόμος το σύμπαν. Δική του είναι η φράση «Κανείς δεν μπορεί να μπει στο ίδιο ποτάμι δύο φορές». Πίστευε στο ότι ο κόσμος δημιουργείται από τη «φωτιά», την αντίθεση και τον πόλεμο μεταξύ των αντιθέτων, στο οποίο συμπληρώνει: «τα εναντιόδρομα έχουν ενιαία φορά - από τα αντίθετα γεννιέται η ωραιότερη αρμονία».



Ηράκλειτος ~ Άπαντα by Ηράκλειτος Εφέσιος
Read more »

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Ο Γιώργης Τουφεξής στην Σφαίρα Της Έρευνας (Σάββατο 29/03 στις 22 :00)

Το Σάββατο στις 22 :00 στο supernovaradio.gr έρχεται μια εκπομπή,άκρως ενδιαφέρουσα και πολύτιμη,για τους τηλεθεατές και ακροατές της Σφαίρας Της Έρευνας,που δεν πρέπει για κανένα λόγο να χάσετε διότι αυτά που θα ακούσετε θα σας βοηθήσουν και θα βελτιώσουν την καθημερινότητα σας και την υγεία σας.

Το θέμα της Σαββατιάτικης εκπομπής

  "Το Κλειδί της Υγείας στα χρόνια που έρχονται" υπότιτλος "Θεραπεία δια της πνευματικής οδού"

 Επίσης :
 - Τι γνώριζαν οι αρχαίοι λαοί σε όλους τους πολιτισμούς - τι εφάρμοζαν φημισμένοι ιατροί της σύγχρονης ιατρικής (Παράκελσος, Χάνεμαν) - τι μπόρεσε να επιβεβαιώσει η επιστήμη μέσω μερικών βασικών ανακαλύψεων




Λίγα στοιχεία από το πλούσιο βιογραφικό έργο του κ.Γιώργη Τουφεξή όπως τα γράφει ο ίδιος :

Το 1967 έφυγα ολομόναχος για τις ΗΠΑ όπου έζησα 15 χρόνια και εργάστηκα. 

Ξέφυγα πολύ μικρός από τα συμβατικά πρότυπα, μου είχαν ήδη συμβεί εξωσωματικές εμπειρίες (δύο near-death), διαλογισμός με γιόγκα στα 16 μου (με αυστριακό θείο μου, τενόρο), Rolfing (στα 20 μου με τον Don Hanlon Johnson), Τάι Τσι Τσουαν (στα 23 μου), Τranscendental Μeditation (Maharishi, ήταν της μόδας με τους Beatles), και στη συνέχεια μέχρι και σήμερα μια συνεχής αλληλουχία πνευματικών δρόμων, που όμως δεν ήταν φιλοσοφικοί-φιλολογικοί αλλά πάντα συνδεόντουσαν με συγκεκριμένη χειροπιαστή δουλειά με το σώμα, τα συναισθήματα, τις νέες επιγνώσεις (από τη διαίσθηση) και την ενοποίηση (integration) όλων αυτών.

Μετά από 15 περίπου χρόνια σπουδών, σήμερα η απασχόλησή μου είναι "θεραπευτής" (ανθρώπων και καταστάσεων) με τις μεθόδους Bodynamic (από Δανία), Σωματο-ψυχοπαιδαγωγική (από Γαλλία), και στοιχεία από άλλες προσεγγίσεις όπως αυτή του Μπρούνο Γκρένινγκ 


Έχω εμφανιστεί αρκετές φορές στην τηλεόραση (παλιότερα), κυρίως για θέματα εγκυμοσύνης-τοκετού-μωρών-παιδιών. Έχω 4 παιδιά, ο μικρός (16) γεννήθηκε στο σπίτι μας, στη γέννα πρωτοστάτησε η διεθνώς γνωστή μαία Clare Loprinzi (Google, και στο φάκα-μπουκ). Είμαι ιδρυτικο μέλος του σωματείου Ευτοκία (πριν γίνει εταιρία), όπου επί 10 περίπου χρόνια εμψύχωνα ομάδες μπαμπάδων, και μετείχα σε διάφορες εκδηλώσεις και θέματα, όπου είχα να προσφέρω.


Στη Νέα Υόρκη (δεκαετίες 1970-80) μία από τις δουλειές στις οποίες είχα αφιερωθεί αρκετά και με ενθουσιασμό ήταν editor. Έπαιρνα μέτριας (δηλαδή πολυ καλής για τα ελληνικά δεδομένα) ποιότητας συγγράμματα ή βιβλία, έκανα μεγάλη βιβλιογραφική έρευνα και διεύρυνση στις πηγές τους (χωρίς Internet ή Google!) και στην ουσία τα ξανάγραφα ώστε να είναι δημοσιεύσιμα-εκδόσιμα.
 Με αυτή την εμπειρία, και χωρίς να το επιδιώξω, βρέθηκα ξαφνικά να είμαι αρχισυντάκτης του περιοδικού Experiment-Γαιόραμα, ο πρώτος αρχισυντάκτης του, δηλαδή το οργάνωσα, βρήκα και προσέλαβα καλό προσωπικό κλπ. Και στη συνέχεια, με αυτή την εμπειρία και χωρίς να το επιδιώξω, βρέθηκα ξαφνικά να είμαι o πρώτος διευθυντής σύνταξης στην ελληνική έκδοση του περιοδικού National Geographic, ως τον Απρίλιο 2000.

 Η μάνα μου ήταν διδάκτωρ γεωπόνος (στο υπουργείο Γεωργίας και στον παγκόσμιο Food and Agriculture Organisation - FAO), από εκείνη αποκόμισα μεγάλο ενδιαφέρον και γνώσεις για τα φυτά, τη γεωργία, το φυσικό περιβάλλον και γενικότερα τη Φύση. Έχω εργαστεί εντατικά ως ερασιτέχνης γεωργός-δεντδροκόμος-αμπελουργός. Έχω καταπιαστεί, πρακτικά και θεωρητικά, με τα θεραπευτικά βότανα, τα αιθέρια έλαια, και τα ανθιάματα (ανθοϊάματα). 


  
Read more »

Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Η καινούργια προσπάθεια της κοινότητας Μ.Ε.Σ.Α και του Ηράκλειτου

Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων  και δράσεων της κοινότητας Μ.Ε.Σ.Α και του Ηράκλειτου,έχουμε ξεκινήσει εδώ και ένα μικρό χρονικό διάστημα,μια προσπάθεια ,με την κορυφαία ιστοσελίδα ψηφιακών βιβλίων  Scribd,τη διάθεση προς όλους τους συνεπιβάτες του καραβιού που ονομάζεται  Ηράκλειτος Εφέσιος ,δωρεάν βιβλία για να  διαβάζετε τον ελεύθερο χρόνο σας!

Η προσωπική μας σελίδα στο διαδικτυακό ιστότοπο Scribd

Ακολουθήστε στη προσωπική μας σελίδα και θα έχετε όπου και αν βρίσκεστε,δωρεάν βιβλία,ιστορικού,κοινωνικού,λογοτεχνικού,θρησκευτικού,μυστηρίου  κ.τ..λ περιεχομένου,είτε στον υπολογιστή σας, είτε στο τάμπλετ σας,είτε  στο κινητό σας!!!

Τα μηνύματα που λαμβάνουμε καθημερινά,στο Youtube,στο irakleitos.blogspot.gr , στο twitter, στο Google  στο Facebook είναι συγκινητικά και  δεκάδες,τα οποία μας  δίνουν δύναμη για να  συνεχίσουμε το πολιτιστικό και κοινωνικό  έργο που έχουμε ξεκινήσει.

Σας ευχαριστούμε όλους έναν έναν ξεχωριστά ,αλλά και όλους μαζί και σας ανακοινώνουμε ότι έρχονται και άλλες ενέργειες μας.!


Διότι η γνώση είναι δύναμη!!!

Read more »

Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Τατουάζ 1.300 ετών στο μηρό γυναίκας, γραμμένο στα αρχαία Ελληνικά (Φώτο)

Τυλιγμένοι με επιδέσμους,οι μούμιες της Αιγύπτου,σα να  είναι βγαλμένες  από ταινία του Χόλιγουντ,έχουν γοητεύσει εδώ και πολλά χρόνια καθώς και έχουν φέρει σε αμηχανία τους επιστήμονες και παιδιά.

Όχτω μούμιες έχουν απογυμνωθεί,αποκαλύπτοντας μυστικά που ήταν κρυμμένα για χιλιάδες χρόνια.


Μια νέα ανάλυση εντόπισε στοιχεία που αποδεικνύουν  ότι όπως και ο σύγχρονος άνθρωπος,έτσι και οι αρχαίοι Αιγύπτιοι υπέφεραν από υψηλή χοληστερόλη,από οδυνηρό πονόδοντο καθώς και ότι είχαν τατουάζ.



Η παλιότερη από τις μούμιες,υποβλήθηκε σε επιστημονικές δοκιμές που είναι πάνω 5.500 χιλιάδες χρόνια.



Η φώτο αριστερά είναι δείχνει το τατουάζ στη μούμια όπως βρέθηκε ,και δεξιά ύστερα από τις υπέρηθρες που χρησιμοποίησαν οι επιστήμονες.  (Φώτο από Τ Βρετανικό μουσείο).
Μια από τις μούμιες τα λείψανα της οποίας βρέθηκαν μόλις πριν από επτά χρόνια,ήταν τόσο καλά διατηρημένα,που οι αρχαιολόγοι μπορούσαν να δουν το τατουάζ στο δέρμα της,στο εσωτερικό των μηρών.


Η γυναίκα ηλικίας 20 εως 35 ετών,είχε ταφεί τυλιγμένη σε λινά και μάλλινα υφάσματα,.Το τατουάζ έχει αποκρυπτογραφηθεί από τους επιμελητές και εξηγεί στα αρχαία Ελληνικά -ΜΙΧΑΗΑ ή Μιχαήλ

.Η γυναίκα με το τατουάζ πέθανε περίπου το 700 μ.Χ και ζούσε σε μια χριστιανική κοινότητα στις όχθες του Νείλου.


3D απεικόνισή της γυναίκας από το Σουδάν.

Η γυναίκα είχε ύψος 1,58 cm και βρέθηκε το 2005 σε μια αρχαιολογική ανασκαφή σε ένα νεκροταφείο στο Σουδάν.
 
Η δήλωση στην Telegraph του Δρ Αντουάν
>
Read more »

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Η αναμέτρηση του αργαλειού (Αράχνης ~ Αθηνάς)


 

Η αράχνη ήταν μια νεαρή γυναίκα,ξακουστή στο κέντημα και στον αργαλειό.Οι άνθρωποι έλεγαν πως η Αθηνά είχε διδάξει την τέχνη στην αράχνη,μια και ήταν η προστάτιδα των υφαντουργών,η κοπέλα όμως επέμενε ότι ήταν αυτοδίδακτη.


'Οταν η Αθηνά έμαθε για την αλαζονεία της κοπέλας,μεταμορφώθηκε σε γριά και εμφανίστηκε μπροστά της για να τη συμβουλέψει να είναι πιο ταπεινή.Όταν η κοπέλα απάντησε με προσβολές,η Αθηνά της αποκαλύφθηκε και την προκάλεσε σε μια αναμέτρηση εργόχειρου.


Η Αθηνά κέντησε μια εικόνα που αναπαριστούσε τους θεούς του Ολύμπου και τις νίκες τους επί των θνητών. Η αράχνη κέντησε  στο ύφασμα τους έρωτες των θεών.


Όταν η Αθηνά είδε ότι το έργο της κοπέλας ήταν εξίσου καλό με το δικό της,θυμωμένη τρύπησε την Αράχνη με την σαΐτα του αργαλειού της,και έσκισε το κέντημα


Απελπισμένη με την αντίδραση της θεάς, η Αράχνη αποφάσισε να κρεμαστεί,αλλά την τελευταία στιγμή η Αθηνά μαλάκωσε και τη μεταμόρφωσε στο γνωστό αρθρόποδο που θα μπορούσε να υφαίνει τον όμορφο ιστό της για πάντα.








Read more »

Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Εκλάπη νωπογραφία της Άρτεμης και του Απόλλωνος

Ένα τμήμα της τοιχογραφίας,του Απόλλωνα και της Αρτέμιδος,εκλάπη από τον παγκοσμίου φήμης αρχαιολογικού χώρου της Πομπηίας έγραψαν οι Ιταλικές εφημερίδες την Τρίτη.
 
Το σημείο που βρίσκονταν η τοιχογραφία


Επικαλούμενοι ένα υπάλληλο του μεγαλυτέρου υπαίθριου μουσείου του κόσμου,οι εφημερίδες Il Mattino και Il Messaggero,που δήλωσε ότι,τμήμα της νωπογραφίας που είναι 20x20 cm εξαφανίσθει απο το σπίτι του Ποσειδώνα ( the House of Neptune) πριν μια εβδομάδα.Το τμήμα που λείπει απεικονίζει την θεά Άρτεμης που κάθεται και δίπλα της είναι ο αδερφός της Απόλλωνας

Η περιοχή είναι μέρος της Πομπηίας που σήμερα λαμβάνουν κεφάλαια 105 εκατομμυρίων Ευρώ,που διατίθενται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αποκατάσταση και τη συντήρηση του φιλόδοξου σχεδίου.Εκτός από τις κλοπές που θα πρέπει να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας,έχει αρχίσει και καταρρέει και η σκεπή,και επ` αυτού εξέδωσε ανακοίνωση η UNESCO προειδοποιώντας ότι θα πέσει εντελώς αν δεν ληφθούν  «έκτακτα μέτρα»

Ένας άνδρας στέκεται στην περιοχή όπου οι κλέφτες της περασμένη Τρίτη αποκόλλησαν ένα τμήμα της τοιχογραφίας της θεάς Άρτεμης από τα τείχη της Πομπήιας.

  Η Πολιτιστική  Επίτροπος της ΕΕ κ. Ανδρούλλα Βασιλείου  δήλωσε την Τρίτη : <<Είμαι πολύ λυπημένη από την είδηση της απώλειας της αρχαίας τοιχογραφίας από την Πομπηία.Οι υπεύθυνοι για  τους βανδαλισμούς και τις κλοπές θα πρέπει αν ντρέπονται>.δήλωσε η επίτροπος.
Read more »

Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

O Nίκος Βούζας στην Σφαίρα Της Έρευνας

Ο Νίκος Βούζας είναι 40 ετών,με σπουδές στις οικονομικές επιστήμες,ερευνητής διαφόρων ειδών ολιστικών μαλάξεων,ρεφλεξολόγος και νευρορεφλεξολόγος,έχει ασχοληθεί με την ύπνωση,έχει διδαχθεί ενεργειακές θεραπείες,έχει κάνει σπουδές στην παραψυχολογία και σε μαντικές μεθόδους όπως το I Τσινγκ και τα χαρτιά και τέλος έχει σπουδές πάνω στο Φένγκ Σούι.



Το Σάββατο 22-03 και ώρα 22:00 ακριβώς (στο ραδιόφωνο που σκέφτεται)  θα μιλήσουμε για τις αιτίες και τις ιάσεις ασθενειών
με εναλλακτικούς τρόπους θεραπείας. 


Θα μιλήσουμε για το πως δημιουργούνται και θεραπεύονται οι ασθένειες,για νευρικό και ορμονικό σύστημα και ο ρόλος τους στην ψυχολογία μας,για μάλαξη και ρεφλεξολογία (με ζωντανή επίδειξη ?),για θεραπεία μέσω ύπνωσης,για ενεργειακές θεραπείες,για Φένγκ σούι και που βρίσκεται φέτος το άστρο της ασθένειας.
Read more »

Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Σπάνια ανακάλυψη,ανθρωπίνου προσωπείου το 9.000 π.Χ

Οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως,ένα αρχαίο προσωπείο σκαλισμένο με δυο ανθρώπινα πρόσωπα,στη ν.Συρία,. Το περίπου 9.000 ετών τεχνούργημα,ανακαλύφθηκε κοντά σε ένα νεκροταφείο,όπου είχαν θαφτεί 30 άνθρωποι χωρίς τα κεφάλια τους,που βρέθηκαν σε έναν κοντινό χώρο!

<<Το εύρημα είναι πολύ ασυνήθιστο.Είναι μοναδικό>>,δήλωσε ο ομοσπονδιακός συντάκτης Frank Braemer,  αρχαιολόγος στο Centre National de la Recherche Scientifique στη Γαλλία.

Η πιθανότερη χρησιμοποίηση του ραβδιού μπορεί να ήταν ως ένα είδους τελετουργικού σε μια κηδεία.και είναι από τα ελάχιστα ευρήματα προϊστορίας, που έχουμε τόσο νατουραλιστική απεικόνιση ανθρώπινου προσωπείου έγραψε ο Braemer.



Οι ερευνητές αποκάλυψαν για πρώτη φορά το ραβδί, κατά τη διάρκεια ανασκαφών το 2007 και το 2009 σε μια περιοχή στη νότια Συρία,στην περιοχή Qarassa, όπου ένας τεχνητός λόφος,δημιουργήθηκε σταδιακά σε στρώματα πάνω από χιλιετίες,από τους κατοίκους της περιοχής.

 Άλλα αρχαιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι,οι αρχαίοι κάτοικοι ήταν  μεταξύ των πρώτων αγροτών παγκοσμίως που κατανάλωναν  emmer (ένα είδος σιταριού,κριθάρι,ρεβίθια,φακές,και ότι ήταν από τους πρώτους κυνηγούς ελαφιών,χοίρων,κατσικών  έγραψαν οι συντάκτες του περιοδικού αρχαιότητας τον Μάρτιο.


Μυστηριώδες ραβδί

 Όταν θάφτηκαν οι σκελετοί και το ραβδί,φαίνεται ότι κάποιοι απομάκρυναν τα κρανία και τα τοποθέτησαν σε άλλο σημείο του οικισμού.


Ο σκοπός και ο συμβολισμός του ραβδιού παραμένουν μυστήριο.

Read more »

Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα οστά παιδιού,της λίθινης εποχής.


Αρχαιολόγοι του πανεπιστημίου  IT Σλίγκο βρήκαν τα οστά  παιδιού της Λίθινης Εποχής και έναν ενήλικα σε ένα μικρό σπήλαιο κοντά στην πόλη.,ψηλά στο βουνό Knocknarea 

Η ραδιοχρονολόγηση έδειξε ότι είναι περίπου 5.500 ετών, γεγονός που τα καθιστά από τα πρώτα ανθρώπινα οστά που βρέθηκαν στο νομό.

Το εύρημα αποτελεί σημαντικό νέο αποδεικτικό στοιχείο στο Knocknarea   της Νεολιθικής περιόδου (Stone Age) που είναι μια προιστορική πρακτική και είναι γνωστή ως excarnation".

H Dr Marion Dowd στη σπηλιά Knocknarea που βρέθηκαν τα οστά
 Οι ερευνητές ανακάλυψαν συνολικά 13 μικρά οστά και θραύσματα οστών σε μια σχεδόν απρόσιτη σπηλιά τον περασμένο Νοέμβριο

Τρία ήταν από το παιδί και 10 από τον ενήλικα. Περιλαμβάνονταν τα οστά των ποδιών και θραύσματα του κρανίου..


 Ο ενήλικος ήταν ηλικίας 30 έως 39 και το παιδί από 4 μέχρι 6 ετών. Δεν ήταν δυνατό να προσδιοριστεί το φύλο.

 «Είναι μια πάρα πολύ συναρπαστική ανακάλυψη," είπε η Δρ Marion Dowd της πληροφορικής του πανεπιστημίου Sligo, η οποία είναι ειδική στην  Ιρλανδία, στην αρχαιολογία των σπηλιών.

 
<< Μπορεί να είναι μικρή ποσότητα, αλλά απέδωσε φανταστικά αποτελέσματα.>>
Η Dr Marion Dowd και ο Thorsten Kahlert στο εργαστήριο
 
 Ήταν μια τυχαία ανακάλυψη του Ινστιτούτο τεχνολογίας  IT Σλίγκο,και του Thorsten Kahlert αρχαιολόγου που κάνει το μεταπτυχιακό του,που ερευνούσε μια σειρά από λίγο γνωστά σπήλαια στις πλαγιές του Knocknarea.

<<Ήμουν σε ένα μικρό σπήλαιο,όταν κάτι στο έδαφος της σπηλιάς,μου κίνησε το ενδιαφέρον.Το εξέτασα οπτικά, και συνειδητοποίησα ότι ήταν ένα ανθρώπινο οστό ποδιού>> Περαιτέρω εξέταση έδειξε και άλλα οστά σκορπισμένα στο έδαφος της σπηλιάς.


Read more »

Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Άγαλμα πριγκίπισσας φαραώ βρέθηκε στο Λούξορ (Luxor) (Φώτο)

Το υπουργείο πολιτισμού της Αιγύπτου ανακοίνωσε,οτι μια ομάδα Ευρωπαίων αρχαιολόγων βρήκε ένα άγαλμα από αλάβαστρο,σχεδόν δύο μέτρα,μια πριγκίπισσας που χρονολογείται το 1.350 π.Χ,και βρέθηκε νότιας της πόλης Λούξορ.




Ο υπουργός αρχαιοτήτων ! Mohammed Ibrahim,δήλωσε την προηγούμενη Παρασκευή ότι το άγαλμα ήταν μέρος ενός μεγαλυτέρου αγάλματος που ήταν σχεδόν 14 μέτρα,και φρουρούσε την είσοδο του ναού.Τόνισε επίσης ότι το άγαλμα είναι της  Iset,κόρης του Φαραώ Amenhotep του  III,




Οι αρχαιολόγοι το ανακάλυψαν δίπλα στο ταφικό ναό του  Αμενχοτεπ,ο οποίος λατρεύτηκε ως θεότητα μετά τον θάνατό του.

Άγαλμα του Amenhotep που βρέθηκε στο Λούξορ



Read more »

Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Επιστολή 1.800 ετών Αιγύπτιου στρατιώτη γραμμένη στα Ελληνικά (φώτο)

Μια νέα επιστολή 1.800 ετών αποκρυπτογραφήθηκε,αποκαλύπτοντας τον λόγο ενός Αιγύπτιου στρατιώτη που ονομάζεται Aurelius Polion ο οποίος υπηρετούσε, πιθανώς ως εθελοντής, σε μια ρωμαϊκή λεγεώνα στην Ευρώπη.

 Η επιστολή που είναι γραμμένη κυρίως στα Ελληνικά,ο Polion γράφει στην οικογένειά του ότι είναι απελπισμένος,και ότι θα ζητήσει άδεια για να κάνει το μακρύ ταξίδι και να  τους επισκεφθεί.



Ο πάπυρος 1.800 ετών γραμμένος κυρίως στα Ελληνικά.

 Απευθύνεται στην μητέρα του (πωλήτρια ψωμιού),στην αδερφή του και στον αδερφό του.<<Προσεύχομαι νύχτα μέρα στους θεούς για λογαριασμό σας,να είστε καλά στην υγεία σας.Εγώ δεν σταματάω να σας γράφω,αλλά εσείς δε με έχετε στο μυαλό σας>>




<<Ανησυχώ για εσάς,γιατί αν έχετε λάβει τις επιστολές που σας στέλνω,εσείς δεν μου έχετε απαντήσει,ώστε να μπορώ να ξέρω πως θα..(μέρος της επιστολής δεν έχει διασωθεί)..

Ο Polion έχει γράψει έξι επιστολές προς την οικογένειά του,χωρίς ανταπόκριση,που υποδηλώνει κάποιου είδους οικογενειακή ένταση.


 <<Αν και είμαι μακριά στην Παννονία ( Pannonia),σας έστειλα (γράμματα) σε εσάς,αλλά μου φέρεστε σαν ξένο>>,γράφει.<,Θα ζητήσω άδεια από τον διοικητή,και θα έρθω σε εσάς,ώστε να ξέρετε ότι είμαι ο αδερφός σας>>. 



                                         Βρέθηκε σε μια αρχαία Αιγυπτιακή πόλη


Η επιστολή βρέθηκε έξω από έναν ναό στην Αιγυπτιακή πόλη Tebtunis,πριν από ένα αιώνα,από μια αρχαιολογική αποστολή,με επικεφαλής τους Bernard Grenfell και Arthur Hunt.Βρήκαν και πολλούς παπύρους στην πόλη,αλλά δεν είχαν χρόνο να τα μεταφράσουν όλα αυτά.



  


Πρόσφατα ο Grant Adamson, υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Rice, ανέλαβε το έργο της μετάφρασης του παπύρου,χρησιμοποιώντας υπέρυθρες εικόνες από αυτό, μια τεχνολογία που καθιστά μέρος του κειμένου πιο ευανάγνωστο,Η μετάφρασή του δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Δελτίο της Αμερικανικής Εταιρείας Papyrologists.(American Society of Papyrologists)


Η Tebtunis, μια αρχαία πόλη στην Αίγυπτο.

Adamson δεν είναι σίγουρος αν η οικογένεια του στρατιώτη απάντησε στους λόγους του,ή αν πήγε να τους δει,αλλά είναι πιθανό το γράμμα να μην έφθασε ποτέ στο σπίτι του.
  
Ο Polion, που έζησε σε μια εποχή που η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία ελέγχει την Αίγυπτο ,   ήταν μέρος της λεγεώνας  legio II Adiutrix,που βρίσκονταν στην Παννονία  (περίπου σύγχρονη Ουγγαρία)
 <<Μπορεί να ήταν εθελοντής,και να έφυγε από την Αίγυπτο,χωρίς να ξέρει που θα τον στείλουν>> γράφει ο Adamson στο άρθρο του περιοδικού.Σύμφωνα με τη μετάφραση, ο Polion έστειλε την επιστολή με έναν στρατιωτικό βετεράνο οποίος  θα μπορούσε να την διαβιβάσει στην οικογένειά του.

Read more »

Share