Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Ξεκινάει η αποστολή Juno στο σύστημα του Δία


    Δύο δεκαετίες μετά την ιστορική αποστολή Galileo, η NASA ετοιμάζεται για το επόμενο βήμα στην εξερεύνηση του μεγαλύτερου, αρχαιότερου και πιο επικίνδυνου πλανήτη. Η αποστολή Juno προγραμματίζεται να εκτοξευτεί την Πέμπτη για να ερευνήσει μεταξύ άλλων αν ο Δίας κρύβει στην καρδιά του ένα κολοσσιαίο διαμάντι.
    JUNO
    Το ρομποτικό σκάφος θα φτάσει στο σύστημα του Δία το 2016 και θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη κοντά στις θανάσιμες ζώνες ακτινοβολίας του πλανήτη. Αν και τα ηλεκτρονικά του συστήματα προστατεύονται από ένα κέλυφος τιτανίου, πιθανότατα δεν θα αντέξουν πάνω από 12 μήνες την ισχυρή ακτινοβολία.
    Τρία είναι τα βασικά ερωτήματα που καλείται να απαντήσει το Juno:
  • Πώς δημιουργείται το μαγνητικό πεδίο του Δία, που είναι και η μεγαλύτερη δομή του Ηλιακού Συστήματος;
  • Πόσο νερό περιέχει ο πλανήτης; Η ποσότητα νερού σχετίζεται άμεσα με την εξέλιξη όχι μόνο του Δία αλλά και των υπόλοιπων πλανητών.
  • Ο πλανήτης αποτελείται άραγε εξολοκλήρου από αέρια, ή μήπως κρύβει έναν στερεό πυρήνα; Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι η ακραία πίεση και θερμοκρασία θα μπορούσαν να έχουν δημιουργήσει στην καρδιά του πλανήτη ένα γιγάντιο, ατόφιο διαμάντι.
  • Το σκάφος, που παίρνει το όνομα της Γιούνο, μιας ρωμαϊκής θεότητας που αντιστοιχεί στην Ήρα, αναπτύχθηκε από την εταιρεία  Lockheed Martin και θα κοστίσει περίπου  1,1 δισ. δολάρια.
    Στη γειτονιά του γίγαντα
    Jupiter
    Μια μαγική φωτογραφία του Δία κατά το 2004, μπροστά από τον οποίο περνάνε τα μεγαλύτερα φεγγάρια του
    Ο Δίας πιστεύεται ότι ήταν το πρώτο σώμα που σχηματίστηκε στο Ηλιακό Σύστημα μετά τον Ήλιο. Συγκέντρωσε μεγάλο μέρος από τα υλικά που περίσσεψαν από τη γέννηση του άστρου -κυρίως υδρογόνο και ήλιο- και πήρε γιγάντιες διαστάσεις: έχει διπλάσια μάζα από ό,τι όλοι οι υπόλοιποι πλανήτες στη Γη.
    Δεδομένου ότι κανένα αέριο δεν μπορεί να δραπετεύσει από το πανίσχυρο βαρυτικό του πεδίο, ο Δίας ουσιαστικά περιέχει μέχρι και σήμερα δείγματα από τους δομικούς λίθους που σχημάτισαν το Ηλιακό Σύστημα.
    Ένα από τα όργανα του Juno, το οποίο εκπέμπει μικροκύματα και μετρά την ανάκλασή τους, θα εξετάσει πόσο νερό έχει σχηματιστεί στον πλανήτη από την ένωση του αρχαίου υδρογόνου με οξυγόνο.
    Η περιεκτικότητα σε νερό έχει άμεση σχέση με το πού σχηματίστηκε ο πλανήτης: ορισμένοι πιστεύουν ότι βρισκόταν ανέκαθεν στη σημερινή του θέση (πέντε φορές μακρύτερα από τον Ήλιο από ό,τι η Γη), ενώ άλλοι εκτιμούν ότι σχηματίστηκε στις παρυφές του Ηλιακού Συστήματος και αργότερα μετακινήθηκε προς το εσωτερικό του.
    Τα όργανα του σκάφους θα μελετήσουν επίσης το μυστηριώδες μαγνητικό πεδίο του πλανήτη, στο οποίο οφείλονται και οι ζώνες ακτινοβολίας που θα απειλήσουν το ίδιο το Juno.
    «Θα βουτήξουμε ακριβώς κάτω από τις ζώνες ακτινοβολίας που είναι η πιο επικίνδυνη περιοχή του Ηλιακού Συστήματος πέρα από τον ίδιο τον Ήλιο» σχολίασε ο Σκοτ Μπόλτον, επιστημονικός υπεύθυνος της αποστολής στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Southwest στο Τέξας.
    Τροφοδοτούμενο από το αμυδρό ηλιακό φως που φτάνει στον Δία, το Juno θα τεθεί τελικά σε πολική τροχιά και θα περνά μόλις 5.000 χλμ από τα σύννεφα που καλύπτουν τους πόλους του πλανήτη.
    Θα μπορεί έτσι να στέλνει εικόνες ακόμα πιο εντυπωσιακές και από τις φωτογραφίες του Galileo, το οποίο εκτοξεύτηκε το 1989 καταστράφηκε το 2003 με ελεγχόμενη βουτιά μέσα στον ίδιο τον Δία.
    Νωρίτερα, το Galileo είχε απελευθερώσει μια μικρή διερευνητική συσκευή που εισήλθε στα εξώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και μετέδιδε δεδομένα για 58 λεπτά, πριν διαλυθεί τελικά από την ακραία πίεση και θερμοκρασία.
(physics4u.)
Read more »

Πυθαγόρας και τα πιο σπουδαία αποφθέγματά του

Ο γιος του θεού ύ, ένας από τους θεμελιωτές του εσωτερισμού, εκείνος που πρώτος εντόπισε τα αρμονικά μουσικά διαστήματα και εισήγαγε στη φιλοσοφία την αντίληψη των δυο κόσμων, νοητού και αισθητού, εκείνος που πρώτος έψαξε την ουσία των πραγμάτων στους αριθμούς, εκείνος που δημιούργησε και γέμισε με νόημα τις λέξεις: φιλοσοφία και κόσμος.
Όμως το βασικό του επίτευγμα είναι ίσως η δημιουργία μιας κοινότητας-σχολής η οποία είχε ηθικό-θρησκευτικούς και επιστημονικούς σκοπούς. Η εξωτερική και εσωτερική ομορφιά, η ευγένεια του λόγου, οι γνώσεις και η ακτινοβολία του προσελκύει μαθητές από όλο το ελληνικό χώρο.

 Επί πέντε χρόνια οι μαθητές του Πυθαγόρα σιωπηλοί παρακολουθούσαν την φωνή του χωρίς να αντικρίζουν τον ίδιο. Το σοφό του σύστημα εκπαίδευσης με μυητική πειθαρχεία δημιούργησε ανώτερους χαρακτήρες και προσωπικότητες που μπορούσε να επιδείξει η εποχή του. Οι Πυθαγόρειοι επαινέθηκαν πάντα για την ηθική, την ταπεινοφροσύνη και την συνέπεια του λόγου της τιμής τους.
Όμως, το δημοκρατικό όχλο οδηγούμενο από τους δυο συκοφάντες-δημαγωγούς επιτέθηκε και έκαψε τη Σχολή σκοτώνοντας τους περισσότερους μαθητές.
Η φιλοσοφία ποτέ δε γίνετε κατεστημένο και πάντα ενοχλεί τους κάθε λογής "βολεμένους". Ο πολιτισμός δε χρειάζεται μόνο τη θρησκεία και την τεχνολογία. Μόνο η αρμονική συνύπαρξη Θρησκείας, Επιστήμης, Τέχνης και Φιλοσοφίας μπορούν να υψώσουν την Οικογένεια των Ανθρώπων. Όμως… η κυρία Δημοκρατική Πολιτική του κύριου Ψεύτικου Πολιτισμού έχει την κόρη της την Φιλοσοφία ως προγόνι.


Σοφέ! Αναγκασμένος να ζεις μες στον απλό κόσμο, πρέπει να είσαι μια σταγόνα λάδι που επιπλέει στο νερό, αλλά δεν αναμειγνύεται μαζί του.
*     *     *
Η μεγαλύτερη δύναμη και ο πιο μεγάλος πλούτος είναι να αποκτήσει κανείς την εγκράτεια.
*     *     *
Μην ψάχνεις την ευτυχία: είναι πάντοτε μέσα σου.
*     *     *
Ο Θεός δεν έχει καλύτερη κατοικία πάνω στη γη, από την καθαρή ψυχή.
*     *     *
Αν δεν μπορείς να έχεις έναν πιστό φίλο, να είσαι ο ίδιος φίλος του εαυτού σου.
*     *     *
Το κύπελλο της ζωής θα ήταν πολύ γλυκανάλατο, αν δεν έπεφταν μέσα μερικά πικρά δάκρυα.
*     *     *
Με την άδικη πατρίδα σου να συμπεριφέρεσαι όπως με την μητρυιά: να σιωπάς.
*     *     *
Προτίμησε να 'χεις δύναμη περισσότερη στην ψυχή παρά στο σώμα.
*     *     *
Πριν από κάθε ωραίο απόκτημα προηγείται κοπιαστική άσκηση που την συνοδεύει η εγκράτεια.
*     *     *
Ή πρέπει να σιωπήσεις, ή να πεις κάτι καλύτερο από τη σιωπή.
*     *     *
Στα χρόνια της τυραννίας ο λαός είναι ένα σκουλήκι που επιτρέπει να τον ποδοπατούν. Στα χρόνια της δημοκρατίας είναι ένας αρκούδας που καταβροχθίζει τους ηγέτες του.
*     *     *
Εκείνος που ακολουθεί τη σύνεση, ακολουθεί τους θεούς.
*     *     *
Μη γίνεις μέλος του επιστημονικού συλλόγου: οι πιο σοφοί όταν μαζεύονται σε συλλόγους γίνονται χυδαίοι μικροαστοί.
*     *     *
Από τη στιγμή που κάποιος έχει συναίσθηση του κακού που έκαμε, από τότε αρχίζει η διαδικασία της βελτίωσης του.
*     *     *
Πάνω στην οργή σου ούτε να λες κάτι, ούτε και να κάνεις.
*     *     *
Μη λες λίγα με πολλά λόγια, αλλά πολλά με λίγα λόγια.
*     *     *
Ο βίος ορίζεται από το νόμο της Δύναμης και το νόμο της Ανάγκης (όσο νικάς την ανάγκη σου άλλο τόσο δυναμώνεις).
*     *     *
Η μεγάλη επιστήμη να ζεις ευτυχισμένα, είναι να ζεις στο παρόν.
Read more »

Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

"Mάθη γάρ τοι φρένας αύξει"


.
"Mάθη γάρ τοι φρένας αύξει"(Eμπεδοκλής)
(Διότι η μάθηση, βεβαίως, διευρύνει την σκέψη του ανθρώπου)
Aλλ' άγε μύθων κλύθι μάθη γάρ τοι φρένας αύξειώς γάρ καί πρίν ειπα πιφαύσκων πείρατα μύθων, δίπλ' ερέω.(Eμπεδοκλής, B 17, 14 I, 316, 8) FRAGMENTE DER VORSOKRATIKER).


Ο Eμπεδοκλής (προσωκρατικός φιλόσοφος), στο παραπάνω γνωμικό τονίζει τη σπουδαιότητα της μάθησης,
καθόσον μάλιστα αυτή διευρύνει τη σκέψη
και εμπλουτίζει τον άνθρωπο με πολύτιμη πείρα.

(Πολεμική Αεροπορία)
Read more »

Τα λευκά μάρμαρα του Παρθενώνα ήταν χρωματιστά


"Το πόσο υπέροχα ήταν ζωγραφισμένη κάποτε η Ελληνική αρχιτεκτονική το μαρτυρεί ο Πλάτων. Οι επιγραφές επίσης μαρτυρούν ότι η πολύχρωμα ζωγραφική ήταν πολύτιμη όσο και η εργασία του γλύπτη. Παρ' όλα αυτά τα χρώματα δεν επέζησαν στις χιλιετίες. Μόνον κάποια ίχνη σώζονται στους πόρους του μαρμάρμου. Η ταινία μας οδηγεί στους φημισμένους ιστορικούς χώρους της Ελλάδας: απο την Σάμο, στο φημισμένο νεκροταφείο της Αθήνας, στην Ακρόπολη, στους Δελφούς, στην Αίγινα. Οι αναλύσεις των καταλοίπων χρώματος βοηθούν, πέρα απο την ανασύνθεση του αρχαίου χρωματισμού, και στο να γνωρίσουμε την αρχαία σημασία εκπληκτικών έργων τέχνης"


(Αρχαιολογία)
Read more »

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

POLY Αυτοκίνητο Ελληνικό – Αξιόπιστο – Εξαιρετικά Προσιτό


  • Με βενζινοκινητήρα τελευταίας τεχνολογίας
  • Προοπτική εξέλιξης με κινητήρες LPG/CNG (υγραέριο/φυσικό αέριο)                          greekanimatedflag
  • Από γαλβανιζέ χαλυβδόφυλλα
  • Ωφέλιμο φορτίο 800 κιλά!
  • Πάμφθηνα ανταλλακτικά άμεσα από το εργοστάσιο της NAMCO
Κλασσική ομορφιά – Διαχρονική Αξία
Για δεκαετίες, το αξιοθαύμαστο jeep της NAMCO παράγεται βασισμένο στις ίδιες, αναλλοίωτες αξίες χωρίς να χάνει τίποτα από την πολυ-χρηστικότητά του.


Read more »

Ο κόσμος είναι δικός μας!

Κορίτσια από ατόφιο χρυσάφι! Η εθνική πόλο... σπάζοντας καρδιές κέρδισε 9-8 την Κίνα και αναδείχθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια στην Σανγκάη αποδεικνύοντας ότι είναι η πιο πετυχημένη ομάδα στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού! 





«Εμείς, κατακτητές της κορυφής με τη σημαία μας ψηλά!». Αυτό ήθελαν, αυτό είπαν κι αυτό έπραξαν τα κορίτσια του Γιώργου Μορφέση που με ψυχή και καθαρό μυαλό υπέταξαν την εξαιρετική διοργανώτρια υποχρεώνοντας όλο τον κόσμο της υδατοσφαίρισης να υποκλιθεί στο μεγαλείο τους.
Παγκόσμια Πρωταθλήτρια η Ελλάδα! Δεν χρειάζεται να... περιγράψουμε άλλο! Τα λόγια είναι περιττά για αυτές τις κοπέλες! «Παγκάσμιες» οι Αντιγόνη Ρουμπέση, Κική Λιόση, Γιούλη Λαρά, Άντι Μελιδώνη, Σταυρούλα Αντωνάκου, Άλκηστη Αβραμίδου,  Φιλιώ Μανωλιουδάκη,  Αγγελική Γερόλυμου, Αλεξάδρα Ασημάκη,  Χριστίνα Τσουκαλά,  Έλενα Κούβδου, Ηλέκτρα Ψούνη, Ελένη Γουλά και φυσικά ο πρωτομάστορας αυτής της ομάδας, ο Ομοσπονδιακός τεχνικός Γιώργος Μορφέσης και το τεχνικό επιτελείο του.
Τα οκτάλεπτα: 2-2, 0-2, 4-4, 2-1
Κίνα: Πινγκ Λιου 2, Ζι 1, Τενγκ 1, Γουάνγκ 2, Σονγκ 1, Σουν 1.
Ελλάδα: Ασημάκη 3, Ρουμπέση 3, Μανωλιούδάκη 1, Μελιδώνη 1, Λιόση 1



Read more »

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Υπέρ της κατάχωσης του βωμού των 12 θεών στο μοναστηράκι το Σ.Τ.Ε


Το «πράσινο φως» άναψε για την κατάχωση του βωμού των 12 θεών και άλλων αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν κοντά στο σταθμό του ΗΣΑΠ στο Μοναστηράκι κατά τη διάρκεια έργων συντήρησης της γραμμής Αθήνας - Πειραιά και κατασκευής νέας τεχνικής επισκευαστικής βάσης. Τα αρχαία αποκαλύφθηκαν στην περιοχή μεταξύ των σταθμών Μοναστηρακίου και Θησείου του ΗΣΑΠ.
Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει το Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας, το Σωματείο Ελλήνων Αρχαιοθρήσκων και 16 πολίτες και ζητούν να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Πολιτισμού που αφορά την έγκριση περιβαλλοντικών όρων του έργου.
Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι με την κατάχωση των αρχαιοτήτων κατά παράβαση των συνταγματικών επιταγών που κατοχυρώνουν το πολιτιστικό περιβάλλον θα στερηθούν την πρόσβαση στα μνημεία αυτά.
Επίσης, υπογραμμίζει το επίμαχο Σωματείο ότι τα μέλη του δεν θα μπορούν να τελούν ιεροπραξίες και λατρευτικές εκδηλώσεις στο βωμό των 12 θεών σε περίπτωση κατάχωσης των αρχαιοτήτων.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας με την υπ' αριθμ. 545/2011 απόφασή τους απέρριψαν την αίτηση αναστολής του Σωματείου και των άλλων.
Οι δικαστές, αποδεχόμενοι την τεχνική έκθεση που έχει συνταχθεί και τις απόψεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και της Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, τάχθηκαν υπέρ της επίχωσης - κατάχωσης του περιβόλου και του πλακόστρωτου δαπέδου του βωμού των 12 θεών (522 ή 521 π.Χ.) και των άλλων ευρημάτων, πριν την εγκατάσταση των νέων σιδηροτροχιών με την αιτιολογία ότι οι αρχαιότητες θα διατηρηθούν έτσι καλύτερα από ότι εάν παραμείνουν ελεύθερες σε μη οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο.
Συγκεκριμένα, οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι «η παραμονή των μνημείων στο φως υπό συνθήκες μη οργανωμένου αρχαιολογικού χώρου, ο οποίος θα εξασφάλιζε στη διοίκηση τη δυνατότητα ελέγχου, προστασίας, φύλαξης και συντήρησής τους εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους υποβάθμισης και καταστροφής τους (πιθανή ρηγμάτωση και απότμηση τμημάτων τους, των κινδύνων της όξινης βροχής, αλλά και βανδαλισμών π.χ. graffiti, οι οποίοι δεν θα μπορούν να αντιμετωπιστούν ακριβώς διότι τα μνημεία δεν θα ευρίσκονται σε οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο».
Ακόμη, οι δικαστές, σημειώνουν ότι οι ισχυρισμοί του Σωματείου και των άλλων για τη βλάβη που θα υποστούν από την επίχωση «είναι ευχερώς επανορθώσιμη σε περίπτωση ευδοκιμήσεως της αιτήσεως ακυρώσεως που έχουν καταθέσει, σταθμιζόμενη, πάντως, με τους σημαντικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος, που επιβάλλουν την προστασία των μνημείων μέχρις ότου δημιουργηθούν οι συνθήκες ασφαλούς έκθεσής τους εντός οργανωμένου αρχαιολογικού χώρου», και για το λόγο αυτό δεν δικαιολογείται η χορήγηση της ζητούμενης αναστολής.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Read more »

H έκθεση «Αρχαία Μακεδονία» στο Λούβρο 13-16, Οκτωβρίου, 2012

Την ιστορία της αρχαίας Μακεδονίας από τους μυκηναϊκούς χρόνους μέχρι την ύστερη αρχαιότητα ξετυλίγει η έκθεση «Αρχαία Μακεδονία: Στο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου» η οποία θα φιλοξενηθεί από τις 13 Οκτωβρίου έως τις 16 Ιανουαρίου 2012 στο Λούβρο. 
Η έκθεση, που περιλαμβάνει περισσότερα από 600 αριστουργήματα, αποτελεί καρπό συνεργασίας Ελλήνων και Γάλλων ειδικών έχει πρωταρχικό στόχο να συστήσει στο γαλλικό και διεθνές κοινό του μεγαλύτερου μουσείου του κόσμου τον αρχαιολογικό πλούτο του ελληνικού Βορρά, μια κληρονομιά της Ευρώπης εν πολλοίς άγνωστη ακόμη λόγω των αλλεπάλληλων σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων και ανακαλύψεων των τελευταίων 30 χρόνων στη Μακεδονία. 
Στην έκθεση, εκτός των αρχαιοτήτων που θα δανείσει το ΥΠΠΟΤ, θα περιλαμβάνονται και μακεδονικές αρχαιότητες που υπάρχουν στις συλλογές του Λούβρου από τον 19ο αιώνα, αλλά και από τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο από τις εκστρατείες του Στρατού της Ανατολής (Armée d’ Orient), κάτι το οποίο γίνεται για πρώτη φορά σε έκθεση του εξωτερικού. Επιπλέον, ως αντίδωρο, το Λούβρο θα δανείσει το 2012 στη Θεσσαλονίκη, και συγκεκριμένα στα 5 Μουσεία της πόλης, κορυφαία αριστουργήματα των συλλογών του. 
Στην κεντρική αίθουσα των 1100 τμ των περιοδικών εκθέσεων του Λούβρου, στο γαλλικό αρχιτεκτονικό γραφείο που ανέλαβε την υλοποίηση της μουσειογραφικής μελέτης, στα εργαστήρια συντήρησης του γαλλικού μουσείου, αλλά και των οκτώ ελληνικών αρχαιολογικών υπηρεσιών της Μακεδονίας [όλες οι Εφορείες Αρχαιοτήτων (ΙΣΤ’, ΙΖ’, ΙΗ’, ΚΕ’ ΚΖ’, ΚΘ’, Λ’) και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης] οι προετοιμασίες των αρχαιοτήτων που θα αφηγηθούν την πορεία της Μακεδονίας ανά τους αιώνες, σε εννέα θεματικές ενότητες, είναι πυρετώδεις. 
Ο κατάλογος της έκθεσης, πάνω από 800 σελίδες, έχει γραφτεί με συμμετοχή 70 επιστημόνων Ελλήνων και Γάλλων και βρίσκεται στο τελικό στάδιο εκτύπωσης. Οι μεταφορικές εταιρείες σε Γαλλία και Ελλάδα προετοιμάζονται κατασκευάζοντας ειδικά κιβώτια που θα ταξιδέψουν με ασφάλεια του πολύτιμους θησαυρούς. 
Ταυτόχρονα, βρίσκεται υπό προετοιμασία μία σειρά παράλληλων εκδηλώσεων [εκπαιδευτικά προγράμματα, διαλέξεις για το κοινό, προβολή ταινιών με θέμα τη Μακεδονία και ένα μεγάλο διεθνές επιστημονικό συνέδριο (2-4 Δεκεμβρίου)], που θα εστιάσουν το ενδιαφέρον του παρισινού και διεθνούς κοινού στη Βόρεια Ελλάδα. 
Γιγάντιες φωτογραφικές πινακίδες (μπάνερς) έχουν αναρτηθεί από την περασμένη εβδομάδα (τρεις μήνες σχεδόν πριν τα εγκαίνια) στις δύο κύριες όψεις του Λούβρου εξαγγέλλοντας και σηματοδοτώντας τη μεγίστης σπουδαιότητας έκθεση, που, όπως όλα δείχνουν, θα αποτελέσει το κορυφαίο γεγονός του φετινού παρισινού φθινοπώρου.
Read more »

Το ΙΓΜΕ υποστηρίζει τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης


Σοβαρό κίνδυνο κατάπτωσης βράχου στη θέση που  βρίσκεται η αρχαία πηγή «Κλεψύδρα» στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης των Αθήνων, διαπίστωσε το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών μετά απο αυτοψία που διενήργησε στο σημείο. Το ΙΓΜΕ πρότεινε να ληφθούν άμεσα προσωρινά μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί η πιθανότητα ατυχήματος, καθώς στην περιοχή λειτουργεί εργοτάξιο για τη συντήρηση του πλακόστρωτου της αυλής της Κλεψύδρας.  

Στη συνέχεια θα πρέπει να γίνουν μόνιμες  παρέμβασεις στερέωσης  προκειμένου να προστατευτούν τα πρανή των βράχων από φθορές που προκαλούν οι διαβρωτικοί παράγοντες. Τα μέτρα εγκρίθηκαν απο την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν τα έργα.

Η αυτοψία πραγματοποιήθηκε από την Δρ. Γαρύφαλια  Κωνσταντοπούλου, τεχνικό  γεωλόγο του ΙΓΜΕ, μετά απο επέιγουσα  έκκληση της Α’ Εφορίας Προιστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.  

Η Κλεψύδρα βρίσκεται στη βορειοδυτική κλίτυ της Ακρόπολης , έχει ζωή 5500 ετών και είναι η πλουσίοτερη απο της φυσικές πηγές του Ιερού Βράχου, απο την οποία αναβλύζει νερό ακόμη και σήμερα.  Ο υπόγειος χώρος βρίθει απο πηγάδια και στοές, κατασκευασμένα ήδη απο την αρχαιότητα.

(protothema.gr)
Read more »

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Ανακαλύφθηκε το τέταρτο φεγγάρι!

Ένα μικρό τέταρτο φεγγάρι εντόπισε το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη (20/7) η NASA. Το φεγγαράκι κινείται σε τροχιά γύρω από τον Πλούτωνα.


Το Hubble εδώ και καιρό έψαχνε για την ύπαρξη δακτυλίων γύρω από τον παγωμένο πλανήτη και πρόσφατα εντόπισε το τέταρτο φεγγάρι το οποίο "βαπτίστηκε" προσωρινά ως P4.

Το P4 είναι το μικρότερο από τα υπόλοιπα φεγγάρια του Πλούτωνα καθώς έχει διάμετρο 13 μέχρι 34 χιλιόμετρα.

Αντίθετα, το μεγαλύτερο είναι ο... Χάρων με  διάμετρο 1.043 χιλιόμετρα. Ακολουθούν ο Νιξ και η Ύδρα με διάμετρο από 32 - 113 χλμ.

Όπως δήλωσε ο  Μαρκ Σοουόλτερ του Ινστιτούτου SETI στο Μάουντεν Βιου της Καλιφόρνιας: "Το θεωρώ αξιοσημείωτο ότι οι κάμερες του Hubble μας έδωσαν τη δυνατότητα να δούμε ένα τέτοιο μικρό αντικείμενο με τόση σαφήνεια από απόσταση μεγαλύτερη των 5 δισεκατομμυρίων χλμ.".

Τέλος, όπως σημειώνει η NASA το P4 είναι ανάμεσα στις τροχιές του Νιξ και της Ύδρα οι οποίοι ανακαλύφθηκαν το 2005. Το 1978 ανακαλύφθηκε από το αμερικανικό Ναυτικό Παρατηρητήριο, o Χάρων.



(COSMO.GR)
Read more »

Πάπυρος γρίφος με αρχαία ελληνικά!

Έκκληση για βοήθεια από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης που έχει βρεθεί μπροστά σε ένα πραγματικό αδιέξοδο! Οι πάπυροι με 200.000 αρχαία ελληνικά γράμματα που βρέθηκαν το 1896 δεν έχουν ακόμη μεταφραστεί και οι ειδικοί κατασκεύασαν μία ιστοσελίδα που ζητούν τη βοήθεια όλων μας μήπως και λύσουμε το γρίφο! 

Οι πάπυροι είναι μισοκατεστραμμένοι και μέσα σε 115 χρόνια έχει μεταφραστεί μόνο το 2% του συνολικού γραπτού, με τις προσπάθειες μετάφρασης να είναι αδιάκοπες. Μπροστά στον αρχαίο ελληνικό λαβύρινθο οι επιστήμονες σήκωσαν τα χέρια ψηλά και παρέδωσαν την άκρη του μίτου στο κοινό μήπως και δουν επιτέλους φως. 

Στην ιστοσελίδα ancientlives.org μπορεί ο καθένας να δοκιμάσει να βοηθήσει όσο μπορεί στην προσπάθεια. Όταν ρωτήθηκαν οι ιθύνοντες για τα γραφόμενα υποστήριξαν ότι ένα από τα ευδιάκριτα γεγονότα που περιγράφονται είναι για ένα παιδί που ζητά από τον πατέρα του να τον αφήσει να πάει στην Αλεξάνδρεια σε διαφορετική περίπτωση δεν θα έτρωγε και δεν θα έπινε νερό. «Κλασικοί έφηβοι», τονίζει ο ειδικός του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που ομολογεί πάντως την αδυναμία τους να ολοκληρώσουν το έργο και κάνει ανοιχτή έκκληση προς όλους να δοκιμάσουν και αυτοί την τύχη τους. 

Έστω και ένα γράμμα από τον καθένα αν προκύψει θα είναι τεράστια βοήθεια, ειδικά αν ασχοληθούν χιλιάδες άτομα, τονίζει ο αγανακτισμένος από τη στασιμότητα επιστήμονας. 

Αν θέλετε και εσείς να βοηθήσετε στη μετάφραση πατήστε εδώ 
Read more »

Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Κούκλες κοριτσιών (πλαγγόνες)


Υλικό: Πηλός και μάρμαρο
Προέλευση: Από το τάφο στην Τανάγρα (πλαγγόνα) και την Αθήνα (επιτύμβια στήλη)
Χρονολόγηση: 425-400 π.Χ. (πλαγγόνα) και αρχές 4ου αι. π.Χ. (επιτύμβια στήλη)
Χώρος έκθεσης: πλαγγόνα: Αίθουσα 58, Προθήκη 6, αρ.4752, επιτύμβια στήλη: αρ. 1993



Αγαπημένο παιχνίδι (άθυρμα) των κοριτσιών ήταν οι κούκλες (πλαγγόνες), κατασκευασμένες από κερί, ξύλο, ελεφαντόδοντο και, στην πλειονότητά τους, πηλό. Παρίσταναν κυρίως γυναικείες μορφές με κόμμωση και γραπτή δήλωση ενδυμάτων, αν και μερικές φορές στολίζονταν και με ρούχα από ύφασμα. Οι τεχνίτες αυτών των αντικειμένων ονομάζονταν κοροπλάσται. Επειδή οι αρθρώσεις των ώμων και των μηρών ή των γονάτων, συνδεδεμένες με νήμα ή σύρμα, επέτρεπαν να είναι κινητά τα άκρα, καλούνταν νευρόσπαστα.

Eκτός από τη διασκέδαση, οι κούκλες εισήγαγαν το νεαρό γυναικείο πληθυσμό στον κατά προορισμό ρόλο τους: να είναι καλές σύζυγοι, νοικοκυρές και μητέρες υγιών παιδιών. Τα κορίτσια αφιέρωναν τις πλαγγόνες, μαζί με άλλα παιχνίδια τους και βόστρυχο από τα μαλλιά τους, στηνΆρτεμη, προστάτιδα σε κάθε μεταβατική φάση στη ζωή του ανθρώπου και της σύλληψης παιδιών στα ανδρόγυνα, και την Αφροδίτη, θεά του έρωτα και της γονιμότητας, τις παραμονές του γάμου τους. Ήταν αναμενόμενη πρακτική, δεδομένου ότι, με εξαίρεση τη σπαρτιατική ιδιορρυθμία, οι γυναίκες παντρεύονταν σε μικρή ηλικία, από τα 12-14 χρόνια. Σε επιτύμβιες στήλες πρόωρα πεθαμένων κοριτσιών απεικονίζονται, μάλλον στο γυναικωνίτη, όπου τους περιόριζε η ανδροκρατούμενη κοινωνία της εποχής, οι νεκρές με τη μητέρα τους ή τη θεραπαινίδα τους να κρατούν τέτοια κούκλα.


ΒιβλιογραφίαΜ. FittaSpiele und Spielzeug in der Antike. Unterhaltung und Vergnugen im Altertum, Στουτγάρδη 1998, 56-59. Ιωάννα Μεννέγκα, στο Ν. Καλτσάς και A. ShapiroΓυναικών λατρείες. Τελετουργίες και καθημερινότητα στην κλασική Αθήνα, κατ. έκθεσης Νέα Υόρκη-Αθήνα, Αθήνα 2009, 304-305.


(Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο)
Read more »

Το φρούτο της μακροζωίας


Οταν ένας βοσκός στην αρχαία Αιτωλία παρατήρησε ότι μια κατσίκα του έτρωγε τους καρπούς ενός φυτού και αμέσως γινόταν πιο ζωηρή, μάζεψε τους καρπούς και τους έδειξε στον βασιλιά του. Εκείνος τους έστυψε κι ήπιε το ζουμί τους. Και του άρεσε τόσο πολύ που έδωσε στον χυμό το όνομά του και στο φυτό το όνομα του βοσκού του. Ο ίδιος ήταν ο βασιλιάς Οινέας και ο βοσκός του ο Στάφυλος. Κάπως έτσι η μυθολογία εξηγεί τη δημιουργία του κρασιού.
Η πραγματική ζωή βέβαια απέχει από τον μύθο. Γιατί τα αμπέλια και οι καρποί τους ήταν γνωστά στον αρχαίο κόσμο, κατ' αρχάς στη Μαύρη Θάλασσα και στην Κασπία μέχρι το Αφγανιστάν. Αργότερα στην Αίγυπτο, καθώς σε τοιχογραφίες στους τάφους των φαραώ απεικονίζονται αμπέλια. Και τέλος στην Ελλάδα όπου φαίνεται ότι τα έφεραν οι Φοίνικες γύρω στο 1000 π.Χ.
Αλλωστε οι αρχαίοι Ελληνες είχαν και θεό για το κρασί και το αμπέλι, τον Διόνυσο. Δεν έφτιαχναν πάντως μόνο κρασί από τα σταφύλια. Τα έτρωγαν και φρέσκα, πολτοποιούσαν τα άγουρα για να φτιάξουν την ξινή αγουρίδα και να μαρινάρουν κρέατα και λαχανικά, έφτιαχναν μούστο και πετιμέζι, ξέραιναν τους καρπούς για να φτιάξουν σταφίδα. Οι σταφίδες ακόμη και σήμερα ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο με το ελληνικό τους όνομα (κορινθιακή) ενώ άλλη μια, η σταφίδα της Ζακύνθου, ανήκει στα προϊόντα με ονομασία προέλευσης.

Διατροφική αξία
Η κατανάλωση κρασιού και σταφυλιού από τους Γάλλους φαίνεται ότι παίζει σημαντικό ρόλο στο περίφημο French Paradox, στο γεγονός δηλαδή ότι ενώ ακολουθούν μια πλούσια σε λιπαρά διατροφή, έχουν πολύ χαμηλά ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων. Περιέχει περίπου 80 θερμίδες στα 100 γραμμάρια, αλλά είναι και το φρούτο της μακροζωίας καθώς περιέχει κάλιο και βιταμίνες Α, Β και C, το αντιοξειδωτικό ρεσβερατρόλη και φλαβονοειδή.

(TA NEA)
Read more »

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Η υπόγεια δεξαμενή στις Μηκύνες

Η σημασία του χώρου είναι υψηλή και αγγίζει τα όρια της μοναδικότητας στην προϊστορική εποχή. Η είσοδος της υπόγειας δεξαμενής, βρίσκεται μέσα στην τειχισμένη πόλη των Μυκηνών, στη βορειοανατολική γωνία και προς το βόρειο κυκλώπειο τείχος. Χρονολογείται στα τέλη του 13ου αι. π.Χ., οπότε και έγινε η τελευταία βαθμιαία ανάπτυξη του περιβόλου των Μυκηνών με σκοπό να τη συμπεριλάβει. 

Η υπόγεια δεξαμενή κατασκευάστηκε εντός των τειχών της Μυκηναϊκής ακρόπολης για να παρέχει νερό στους κατοίκους, όταν αυτοί βρισκόντουσαν σε κατάσταση πολιορκίας. Το νερό προερχόταν, κυρίως, από μια πηγή ζωτικής σημασίας, την Περσεία, που από τα προϊστορικά χρόνια έως και στις μέρες μας αναβρύζει ακόμη και υδροδοτεί το σύγχρονο χωριό. Οι σύγχρονοι μελετητές την τοποθετούν με ακρίβεια στα 360 μ. μακριά από την ακρόπολη. Είναι σε πλεονεκτική θέση, 13 μ. ψηλότερα από την κορυφή της Ακρόπολης και μπορούμε να τη θεωρήσουμε από τα Μυκηναϊκά χρόνια σαν το κεντρικό υδραγωγείο της πόλης. 

Οι Μυκηναίοι, είχαν την τεχνική εμπειρία να μεταφέρουν το νερό με αγωγούς έως το «πόδι? του λόφου της ακροπόλεως. Η λύση του προβλήματος δόθηκε τη στιγμή που βρέθηκε, μέσα στην ακρόπολη, ένα άνοιγμα στον βράχο, το οποίο εκμεταλλεύτηκαν με σκοπό να φτάσουν την δεξαμενή που κατασκεύασαν έξω από το τείχος. Η σύλληψη του σχεδίου και η πραγματοποίηση του έργου από τους μυκηναΐους τεχνίτες τοποθετεί την υπόγεια δεξαμενή σ' ένα από τα θαυμαστά μηχανικά μυκηναϊκά έργα με γνήσια «κυκλώπεια εκτέλεση? που μπορεί να αναφέρεται και να συγκρίνεται με τα σύγχρονα συστήματα υδροδότησης των πόλεων 33 αιώνες μετά. 


Η κάθοδος στην υπόγεια δεξαμενή αρχίζει με το σχήμα της υψηκόρυφης καμάρας που οδηγεί σε μια είσοδο με παραστάδες και υπέρθυρο, χαρακτηριστικά δείγματα της μυκηναϊκής αρχιτεκτονικής. Για να φτάσουμε σ' αυτή κατεβαίνουμε μια κλίμακα σε 3 επίπεδα που εξαρτώνται από το βάθος και την κατεύθυνση. Η πρώτη κατηφορική κλίμακα, από την οποία σώζονται τα 16 σκαλοπάτια οδηγεί σε μια πύλη κυκλώπειας τεχνοτροπίας. Η σωληνοειδής βαθμιδωτή κάθοδος διεισδύει λοξά του τείχους, διαπερνά όλο το πάχος του και συνεχίζει υπόγεια μέχρι να φτάσει σ'ένα σκεπαστό τετράπλευρο πλατύσκαλο - α' στάση - από όπου στρίβει προς τα δυτικά. Η δεύτερη σκάλα αρχίζει από το πλατύσκαλο καταλήγει σ' ένα άλλο - β' στάση - με 20 σκαλοπάτια, αλλάζοντας κατεύθυνση προς τα ανατολικά. Τώρα η παραλληλότητα με το τείχος είναι εμφανής.  




Μετά την τελευταία στροφή αρχίζει το τρίτο σύνολο σκαλοπατιών, με απότομη κλίση, που καλύπτει την απόσταση των 12 μέτρων, που απομένουν με 54 σκαλοπάτια. Η τελευταία τουλάχιστον κλίμακα είχε σαν σκοπό να αυξήσει την χωρητικότητα της δεξαμενής. Αυτό φαίνεται διότι αυτή, η υπόγεια δεξαμενή και το φρεάτιο είχαν διπλή στρώση από υδραυλικό ασβεστοκονίαμα. 

Η καμαροσκεπής δεξαμενή, βάθους 5 μέτρων έχει στην οροφή της ένα κατακόρυφο φρεάτιο με αραιά τοποθετημένους λίθους που λειτουργούσαν σαν φίλτρα. Εδώ κατέληγε, από τις πηγές ο υπόγειος αγωγός. Το ζήτημα της υδροδότησης της ακρόπολης των Μυκηνών βρήκε λοιπόν την πρακτική του λύση. 

Τα όστρακα κεραμικής που βρέθηκαν γύρω από το τείχος και από την υπόγεια δεξαμενή την τοποθετούν χρονολογικά στα τέλη της ΥΕ ΙΙΙ Β (1300 - 1210 π.Χ.) και της ΥΕ ΙΙΙ Γ (1210 -1160). Τέτοιες κατασκευές συναντούμε επίσης στην Ακρόπολη των Αθηνών και στην Τίρυνθα. Η ενίσχυση των υπόγειων υδραγωγείων είναι σχεδόν ταυτόχρονη στα ανακτορικά κέντρα. Το μνημείο είναι προσβάσιμο από τον επισκέπτη με τη βοήθεια φακού.
Read more »

Ο Παρθενώνας στην Αμερική

Ο Παρθενώνας λοιπόν, αυτό το υπέροχο μνημείο της αρχαίας ελληνικής τέχνης, υπάρχει και στις….ΗΠΑ.






Αποτελεί πιστό αντίγραφο του αρχαίου Ελληνικού μνημείου τόσο σε διαστάσεις όσο και σε αναπαράσταση. Είναι φτιαγμένο από πορόλιθο και μάρμαρο και βρίσκεται στη πόλη Marathon.

Μην σας δημιουργεί έκπληξη, πράγματι στο Centennial Park του Nashville στέκεται ο αμερικάνικος Παρθενώνας αλλά και ένα άγαλμα της θεάς Αθηνάς, πιστά αντίγραφα των αρχαίων ελληνικών δημιουργημάτων.

Ο Αμερικάνικος Παρθενώνας χτίστηκε το 1897 και είναι το μουσείο τεχνών της πόλης του Nashville. Σε αυτό το μουσείο βρίσκονται 63 πίνακες ζωγραφικής αμερικανών καλλιτεχνών του 19ου και 20ου αιώνα, πίνακες που είναι δωρεά του James M. Cowan. Επίσης υπάρχει χώρος ώστε να γίνονται σόου και άλλου 
είδους εκθέσεις.



Read more »

Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Βράβευση και διάκριση Ελλήνων φοιτητών σε παγκόσμιο διαγωνισμό τεχνολογίας στη ΝY



Η τεχνολογία ενώνει τον κόσμο, βοηθά το περιβάλλον, καταπολεμά ασθένειες και φτώχεια, συμβάλλει στην ενίσχυση της δημοκρατίας και της ελευθερίας των λαών. Αυτά ήταν μερικά από τα μηνύματα που μετέφεραν ομιλητές κατά τη διάρκεια της τελετής που διοργάνωσε την Πέμπτη η εταιρία Microsoft, στο “Λίνκολν Σέντερ” της Νέας Υόρκης, για την απονομή των βραβείων του διαγωνισμού Imagine Cup 2011. Ανάμεσα στους νικητές και στους 350.000 διαγωνιζόμενους μαθητές και φοιτητές από 70 χώρες ήταν και μία ελληνική ομάδα.
Στην κατηγορία “Interoperability Challenge” (πρόκληση προωθώντας τη διαλειτουργικότητα) κατέλαβε την πρώτη θέση η ομάδα “Αλανιάρηδες” με τους φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργο Καρακατσιώτη και Βαγγέλη Πτερνέα, που είχαν κερδίσει πέρσι τον ελληνικό τελικό του φοιτητικού διαγωνισμού Imagine Cup της Microsoft.
Οι Καρακατσιώτης (υποψήφιος διδάκτορας) και Πτερνέας (μεταπτυχιακός φοιτητής) συμμετείχαν με την εφαρμογή του προγράμματος “Touring Machine”, το οποίο παράγει αυτόματα εξατομικευμένες ξεναγήσεις (ηλεκτρονικός ξεναγός) σε εκθέσεις, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Όπως δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πίσω από την εφεύρεσή τους υπάρχει ένα ερευνητικό έργο με την ομάδα του καθηγητή Ίων Ανδρουτσόπουλου.
“Αφού τελείωσε αυτό το πρόγραμμα και είχε παρουσιάσει κάποια αποτελέσματα, το πήραμε εμείς, το συνεχίσαμε λίγο και έχουμε βγάλει όλο αυτό το αποτέλεσμα” τόνισε ο κ. Καρακατσιώτης, ενώ ο κ. Πτερνέας επισήμανε ότι “πήραμε το πρόγραμμα που δημιουργήσαμε στο πανεπιστήμιο, το προσαρμόσαμε για τις ανάγκες του διαγωνισμού και το κάναμε πιο εμπορικό. Δηλαδή, κάναμε τη μετάβαση από την έρευνα στην επιχειρηματικότητα”.
Ηλεκτρονικός ξεναγός
Το σύστημα βασίζεται στη μηχανή φυσικής γλώσσας NaturalOWL που αναπτύχθηκε από την Ομάδα Επεξεργασίας Φυσικής Γλώσσας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σύμφωνα με τους δυο βραβευθέντες συμπατριώτες μας φοιτητές, ο ηλεκτρονικός αυτός ξεναγός δεν μοιάζει με κανένα άλλο που υπάρχει αυτή την στιγμή, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι αυτό που κάνει είναι η ανάπτυξη δυναμικών, μοναδικών περιγραφών για κάθε επισκέπτη και μάλιστα για πλήθος διαφορετικών εφαρμογών, όπως για διαδίκτυο, για κινητά τηλέφωνα και για ψηφιακή πραγματικότητα. Το πρόγραμμα συντάσσει δυναμικές περιγραφές βάσει των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του χρήστη (ηλικία, ενδιαφέροντα, προσανατολισμός και τοποθεσία στο χώρο, ιστορικό περιήγησης κλπ).
Στην ερώτησή μας αν η Ελλάδα υστερεί σε κάποιους τομείς στο δρόμο της τεχνολογικής ανάπτυξης, με βάση τα όσα βλέπουν, μελετούν, αλλά και σύμφωνα με ό,τι βίωσαν απ’ όλη τη διαδικασία του διαγωνισμού της Microsoft, ο οποίος δίνει την ευκαιρία σε μαθητές και φοιτητές σε παγκόσμιο επίπεδο να διακριθούν και να αναδείξουν τα επιτεύγματά τους, ανεξαρτήτως κοινωνικής, θρησκευτικής και εθνικής προέλευσης, οι Καρακατσιώτης και Πτερνέας ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι “η χώρα μας δεν έχει να ζηλέψει τίποτα” και “βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα ανταγωνιστικότητας σε ερευνητικούς και τεχνολογικούς τομείς”.
Ο νικητής στο φετινό διαγωνισμό στη βασική κατηγορία “Software Design” ήταν η ομάδα “Hermes” από την Ιρλανδία, με λύση που προτείνει την αλλαγή των οδικών συνηθειών για να μειωθούν τα δυστυχήματα. Πρώτα βραβεία σε άλλες κατηγορίες έλαβαν ομάδες από: Βραζιλία, Δανία, Γαλλία, Νότια Κορέα, Πολωνία, Ρουμανία και Ταιβάν.
Στην τελετή ανακοινώθηκε και η δημιουργία νέων επιχορηγήσεων από την εταιρία ύψους τριών εκατομμυρίων δολαρίων σε μαθητές και φοιτητές που ξεχωρίζουν για ευρηματικές τεχνολογικές δημιουργίες.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι νέες και νέοι από διάφορες περιοχές του πλανήτη συμμετείχαν και παρουσιάστηκαν, μερικοί με τις παραδοσιακές τους στολές και όλοι με τις σημαίες των χωρών τους, σ’ ένα διαγωνισμό “που πρόβαλε την ευγενική άμιλλα” και “πρόσφερε κίνητρα στους συμμετέχοντες και σε χιλιάδες άλλους”, όπως τόνισαν χαρακτηριστικά οι ομιλητές, στελέχη της εταιρίας, γνωστοί επιχειρηματίες του χώρου της πληροφορικής και ευρύτερα της τεχνολογίας, αλλά και καλλιτέχνες.
Μπλούμπεργκ και Λονγκόρια
Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμεργκ, εξήρε την προσπάθεια των διοργανωτών, επισημαίνοντας ότι αξία δεν έχει μόνο το κέρδος, αλλά η προσφορά στην κοινωνία, την παιδεία και τον πολιτισμό.
Η γνωστή ηθοποιός Εύα Λονγκόρια που απένειμε το “People’s Choice Award 2011″ στην ομάδα από την Μπαγκλαντές είπε ότι “όλοι εσείς είστε η γενιά των επόμενων ηγετών του κόσμου. Δώστε μας μια καινούρια ελπίδα που την χρειάζεται ο κόσμος. Βοηθήστε στην καταπολέμηση ασθενειών και παλέψτε για την προστασία του περιβάλλοντος με τις φρέσκιες ιδέες σας στην τεχνολογία”.
Το Microsoft Imagine Cup πραγματοποιείται από το 2003. Η Ελλάδα συμμετέχει στον διαγωνισμό από το 2004 και έχει ήδη κατακτήσει σε προηγούμενα χρόνια την 2η και 3η θέση παγκοσμίως στην κατηγορία «Σχεδίαση Λογισμικού» με τα projects “Sign2Talk” και “SmartEyes” αντίστοιχα. Η τελετή απονομής των βραβείων για το 2012 θα γίνει στην Αυστραλία. Στο τέλος της χθεσινής γιορτής, ο εκπρόσωπος του Γενικού Προξενείου της Αυστραλίας στη Νέα Υόρκη, Gerard Seeber, παράλαβε τη σημαία του διαγωνισμού.
Πρόγραμμα “Ηπιόνη”
Στον παγκόσμιο διαγωνισμό καινοτομίας της Microsoft Imagine Cup 2011, που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη από τις 8 μέχρι τις 13 Ιουλίου, συμμετείχε και διακρίθηκε στην κατηγορία “Software Design” η ελληνική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με το ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης του πόνου “Ηπιόνη”, υπό την καθοδήγηση του Λεόντιου Χατζηλεοντιάδη, αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ.
Στην επιστημονική ομάδα δημιουργίας της “Ηπιόνης”, η οποία απέσπασε εγκωμιαστικά σχόλια, συμμετείχαν οι απόφοιτοι του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Κώστας Βρένας, Σταμάτης Γεωργούλης, Στέφανος Ελευθεριάδης και Δημήτρης Τζιώνας, οι οποίοι κατέλαβαν την πρώτη θέση σε πανελλαδικό διαγωνισμό φοιτητικής καινοτομίας.
Σύμφωνα με τους φοιτητές δημιουργούς του προγράμματος, πρόκειται για μια εφαρμογή, ικανή να διαχειριστεί κάθε είδους ανθρώπινο σωματικό και ψυχολογικό πόνο. Τα τέσσερα χαρακτηριστικά της «Ηπιόνης» είναι ότι υπάρχει, νιώθει, αλληλεπιδρά και μοιράζεται. Η εφαρμογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε, προκειμένου να εξαλείψει χρόνιους πόνους.
(Νέα Υόρκη. – Του Πανίκου Παναγιώτου/ΑΠΕ)

Read more »

Η αρχαία Μεσσήνη νικήτρια του European Union Prize for Cultural Heritage για το 2011


Τους 27 νικητές του Βραβείου πολιτιστικής κληρονομιάς / Europa Nostra της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2011 ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Europa Nostra. Στο διαγωνισμό αυτό βραβεύτηκε το project της Μεσσήνης καθώς οι αναστηλωτικές επεμβάσεις αποκάλυψαν τηνποιότητα και σημασία του αρχαίου κέντρου, γεγονός που εμπλουτίζει σημαντικά την πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης
Τα βραβεία θα απονεμηθούν στις 10 Ιουνίου κατά τη διάρκεια τελετής στο Concertgebouw του Aμστερνταμ, παρουσία της κας Ανδρούλλας Βασιλείου, Επιτρόπου για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, την Πολυγλωσσία και τη Νεολαία και του παγκοσμίου φήμης τενόρου Plácido Domingo, που είναι και πρόεδρος της Europa Nostra. Από τα 27 σχέδια που βραβεύτηκαν, έξι θα λάβουν τον τίτλο του "Μεγάλου Βραβείου", κατά την τελετή, ως τα πιο σημαντικά επιτεύγματα της πολιτιστικής κληρονομιάς για το 2011. Η επίσημη βράβευση θα γίνει στη Λισαβώνα τον Ιούνιο του 2012.
Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, "το project της Μεσσήνης βραβεύθηκε λόγω των μεγάλης κλίμακας αναστηλωτικών επεμβάσεων που έγιναν και αποκαλύψαν την ποιότητα και τη σημασία της περιοχής ως διοικητικού και θρησκευτικού κέντρου, καθώς και του δημόσιου χώρου αυτής της σπουδαίας ελληνικής πόλης του 4ου αιώνα π.Χ., γεγονός που εμπλουτίζει σημαντικά την κλασική κληρονομιά ολόκληρης της Ευρώπης. Τα έργα που έχουν πραγματοποιηθεί μετέτρεψαν τα ερείπια σε έναν καλά οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο, που συνδυάζεται αρμονικά με το τοπίο. Επιπλέον, επέτρεψαν την κοινωνική `ανακατάληψη` των αρχαίων δημόσιων κτιρίων, όπως το Στάδιο και το Εκκλησιαστήριο, για τη διοργάνωση υψηλού επιπέδου σύγχρονων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και άλλων δραστηριοτήτων".
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει το θεσμό πολιτιστικών βραβείων στους τομείς της αρχιτεκτονικής, της πολιτιστικής κληρονομιάς, της λογοτεχνία και της λαϊκής μουσικής. Τα βραβεία αυτά αποτελούν μια εξαιρετική ευκαιρία για την προβολή ευρωπαϊκών ταλέντων στους τομείς αυτούς και επικοινωνίας με το ευρύ κοινό για τις δράσεις της ΕΕ στον τομέα των τεχνών και του πολιτισμού. Δείχνουν επίσης μια νέα και δυναμική όψη της ΕΕ, κοντά στους πολίτες.
κατερίνα εμμανουηλίδου
(.nea-epohi.)
Read more »

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Πηνιόσχημο παιχνίδι (γιο-γιο)

Υλικό: Πηλός
Προέλευση: Από τάφο στην Αθήνα.
Χρονολόγηση: 460/450 π.Χ., Ζωγράφος του Sotheby
Διαστάσεις: Διάμ. 13,6 εκ.
Χώρος έκθεσης: Αίθουσα 55, Προθήκη 74, αρ. ευρ.2350



Το αντικείμενο αυτό, το οποίο μοιάζει με κουβαρίστρα (πηνίον), πρέπει να κατασκευαζόταν και από ξύλο, τουλάχιστον για τη λειτουργική του εκδοχή. Απαρτίζεται από δύο δίσκους συνδεόμενους μεταξύ τους με μικρό κυλινδρικό στέλεχος. Γύρω από αυτό τυλιγόταν το νήμα. Το παιχνίδι συνίσταται στο ξετύλιγμά του νήματος προς τα κάτω με ταχύτητα και στο εκ νέου τύλιγμά του γύρω από το στέλεχος με ανεβοκατέβασμα του χεριού, το οποίο κρατεί το ελεύθερο άκρο του νήματος. Σε δύο αγγεία του πότου -μία κύλικα και μία οινοχόη του 5ου αι. π.Χ.- απεικονίζεται ο τρόπος χειρισμού του συγκεκριμένου παιχνιδιού. Οι παραστάσεις αυτές, καθώς και μία σε λευκή λήκυθο με έφηβη, δείχνουν ότι διασκέδαζαν με αυτό νεαρά άτομα και των δύο φύλων.


Διάσημοι αρχαίοι ζωγράφοι, όπως εκείνοι του Πιστοξένου και της Πενθεσιλείας, διακόσμησαν αυτού του είδους τα αντικείμενα με θέματα μυθολογικά ή της καθημερινής ζωής κατά το β΄ τέταρτο του 5ου αι. π.Χ. Αυτές οι επιλογές εξυπηρετούσαν τον παιδαγωγικό στόχο της αγωγής των παιδιών.


Η διακόσμηση του συγκεκριμένου αντικειμένου είναι πολύχρωμη σε λευκό βάθος. Στο κεντρικό μετάλλιο της μιας πλευράς απεικονίζεται τέθριππο. Η μη σωζόμενη μορφή ταυτίζεται με την Ηώ ή -πιθανότερα- τον Ήλιο, κατά μία εκδοχή πατέρα των Λευκιππίδων κορών. Στην κυκλική ζωφόρο, η οποία το περιβάλλει εικονίζεται η αρπαγή τους από τους Διοσκούρους. Ο γέροντας πατέρας τους, ο Λεύκιππος, δίπλα σε φοίνικα φαίνεται να αγνοεί την απαγωγή της Φοίβης από τον Πολυδεύκη, στα αριστερά του, και την απαγωγή της Ιλαείρας από τον Κάστορα, στα δεξιά του. Αυτός ο Διόσκουρος ταυτίζεται από την επιγραφή [Κ]ά[σ]τ[ο]ρος. Τη σκηνή συμπληρώνουν τρεις ακόμη γυναικείες μορφές σε έντονη κίνηση. Επειδή παρουσιάζεται η αρπαγή της Ευρώπης από το Δία μεταμορφωμένο σε ταύρο στο κεντρικό μετάλλιο της άλλης πλευράς, εικάζεται ότι ο καλλιτέχνης παρέστησε μία υποθετική σκηνή αρπαγής, αντίστοιχης με εκείνη των Λευκιππίδων στην άλλη όψη. Καθιστή νεαρή γυναίκα πλέκει στεφάνι δίπλα σε καλαμοειδή. Δύο πρεσβύτερες γυναίκες πλησίον φοίνικα απευθύνονται 
σε αυτή χωρίς να αντιλαμβάνονται το νέο πίσω τους, ο οποίος -με ταξιδιωτική περιβολή- σπεύδει να απαγάγει τη νεαρή γυναίκα με τη βοήθεια δύο συντρόφων και ενός άρματος (συνωρίδος) σε ετοιμότητα.
Επειδή τέτοια αντικείμενα από πηλό έχουν βρεθεί σε τάφους και οι δύο απεικονίσεις των εφήβων να παίζουν με αυτά τοποθετούν τη σκηνή πλησίον βωμού, δεν αποκλείεται αυτά να προσφέρονταν από τα παιδιά στις κουροτρόφες θεότητες, μαζί με άλλα παιχνίδιά τους, στο πλαίσιο διαβατήριας τελετής κατά την είσοδο στην εφηβεία ή/και ως ταφικό δώρο σε νεαρά, άγαμα άτομα.

ΒιβλιογραφίαΧ. Τσούντας, «Σκεύος πήλινον και τεμάχια αγγείων εξ Αθηνών», Αρχαιολογική Εφημερίς 1885, πίν. 5 αρ. 1. C. Weiss και A.Buhl, "Votivgaben aus Ton. Jojo oder Fadenspule?" Archaologischer Anzeiger, 1990, 494-505. Μ. FittaSpiele und Spielzeug in der Antike. Unterhaltung und Vergnugen im Altertum (Στουτγάρδη 1998) 78-79.


(ΕΘΝΙΚΌ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΌ ΜΟΥΣΕΊΟ)

Read more »

Share